Bir müzelik eser çikartildi

‘Ana Tanriça Kenti’ Metropolis’te suana kadar bir müze kurulacak kadar eser çikartildi.  Kazilarda çikartilan 10 bini askin eser, Izmir ve Selçuk’ta sergileniyor ‘ANA Tanriça Kenti’ olarak bilinen ve 23 yildir devam eden Metropolis Antik Kenti kazilarinda önemli eserler ortaya çikarildi. Trakya Universitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Uyesi Doç. Dr. Serdar Aybek baskanliginda yürütülen kazilarda suana kadar [&hellip]

Bir müzelik eser çikartildi

‘Ana Tanriça Kenti’ Metropolis’te suana kadar bir müze kurulacak kadar eser çikartildi.  Kazilarda çikartilan 10 bini askin eser, Izmir ve Selçuk’ta sergileniyor

‘ANA Tanriça Kenti’ olarak bilinen ve 23 yildir devam eden Metropolis Antik Kenti kazilarinda önemli eserler ortaya çikarildi. Trakya Universitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Uyesi Doç. Dr. Serdar Aybek baskanliginda yürütülen kazilarda suana kadar bir müze açilacak kadar eser gün yüzüne çikartildi. Birbirinden önemli eserlerin çikartildigi kazi çalismalari kapsaminda su ana kadar 10 bini askin eser bulundu. Çikartilan eserler ise Izmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor veya Kazi Evinin depolarinda koruma altina aliniyor.

10 BIN ASKIN ESER BULUNDU

METROPOLIS Antik Kenti’nde ilk arastirmalar 1970’li yillarda Prof. Dr. Recep Meriç tarafindan yürütülmüstü. Arastirmalarin ardindan 1989 yilinda baslayan arkeolojik kazi çalismalari 2007 yilindan bu yana Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek tarafindan yürütülmeye baslandi. Kazilar, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Trakya Universitesi is birliginde, Sabanci Vakfi, Metropolis Sevenler Dernegi (MESEDER) ve Torbali Belediyesi’nin destegiyle gerçeklestiriliyor. Geçtigimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan ören yeri olmasina karar verilen ve gerekli ödenegin ayrilmasi beklenen Metropolis Antik Kenti’nde 48 kisilik kazi ekibi 1 aydir hummali bir sekilde çalisiyor. Bu yil bakim ve koruma çalismalarina agirlik verilirken, kazilar sonrasinda birbirinden önemli eserler ortaya çikartildi. Metropolis Antik Kentinde bugüne kadar yapilan çalismalarda, Antik Tiyatro, Stoa (Sütunlu Galeriler), Bouleuterion (Meclis Yapisi), Roma Hamami, Devlet Agorasi, Akropolis Surlari’nin yani sira 10 bini askinda eser bulundu. Bu eserler arasinda yer alan yazitlar, heykeller, sikkeler, cam ve seramik objeler bugün Izmir Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile Selçuk Efes Müzesi’nde sergileniyor. Bir kismi da depolarda bekletiliyor.

ÖREN YERI VE MUZE AYNI ANDA AÇILMALI

METROPOLIS’IN ören yeri statüsü kazanmasi ve ziyarete açilmasi için öncelikle bölgenin tel örgüyle çevrilmesi, güvenliginin saglanmasi, bilet satis noktasi olusturulmasi gibi projeler üzerinde durulmasi gerekiyor. Metropolis kazilarinda suana kadar bir müze kuracak kadar eserin çikartildigini söyleyen Serdar Aybek, “10 bini askin eseri gün yüzüne çikarttik. Bu eserlerin Torbali’da tanitilmasi gerekiyor. Suanda bir müze için erken. Ancak ören yeri kapsaminda, Metropolis’in halkin ziyaretine açilmasiyla birlikte modern bir müzenin de hizmete girmesi gerekiyor. Çünkü müzeyi gezecek olanlar ardindan kazi çalismalarini görmeli. Eger bunlardan biri olmazsa, ziyaret tam anlamiyla verimli olmaz. Ören yeri ve müze ayni anda olursa çok büyük fayda saglar. Tüm sartlar saglanirsa, modern bir müze açilabilir. Bu karar Kültür Bakanligi’nin inisiyatifinde” dedi.