Bir tarih çürümeye terk edildi
Bülbüldere Mahallesi'nde bulunan tarihi eser kaderine terk edildi. Bir zamanlar ögrencilerin egitim gördügü ve çesitli faaliyetler için kullanilan “Bülbülderesi Hamidiye Mekteb-i Ibtidâiyesi” restore edilmeyi bekliyor TORBALI'DA bulunan tarihi eserler Torbali Belediyesi tarafindan restore edilerek gelecek kusaklara aktarilmaya çalisilsa da bazi bölgelerdeki eserler çürümeye terk edildi. Bülbüldere Mahallesi'nde bulunan 'Bülbülderesi Hamidiye Mekteb-i Ibtidâiyesi' kaderine terk [&hellip]
Bülbüldere Mahallesi’nde bulunan tarihi eser kaderine terk edildi. Bir zamanlar ögrencilerin egitim gördügü ve çesitli faaliyetler için kullanilan “Bülbülderesi Hamidiye Mekteb-i Ibtidâiyesi” restore edilmeyi bekliyor
TORBALI’DA bulunan tarihi eserler Torbali Belediyesi tarafindan restore edilerek gelecek kusaklara aktarilmaya çalisilsa da bazi bölgelerdeki eserler çürümeye terk edildi. Bülbüldere Mahallesi’nde bulunan ‘Bülbülderesi Hamidiye Mekteb-i Ibtidâiyesi’ kaderine terk edilen hayir eserlerinden bir tanesi. Bölgede bulunan Hamidiye Camisi’yle ayni avluda bulunan mektep, günümüze ulasan nadir örneklerden biri olarak gösteriliyor. Mimari özellikleri hemen hemen hiç degismemis olan bu mektep harap ve atil durumda olsa da özgün biçimiyle günümüze kadar ulasabildi. Bölgede oturan vatandaslar hayir eserinin restore edilmesini istiyor.
ÖNEMLI ÇALISMALAR YAPILDI
Torbali’da ilk yenileme çalismasi Agustos 2009′da gerçeklestirildi. II. Abdülhamit tarafindan 1879 yilinda yaptirilan hipodrom ve haranin restorasyonu yapildi. Bu iki tarihi bina için 1 milyon 544 bin 675 lira para harcandi. 19. yüzyilin ikinci yarisinda “Izmir-Aydin Demiryolu Kumpanyasi” personelinin ikameti için insa edilen 2 bin 449 metrekarelik tarihi “Sitma Savas Binasi” da 400 bin liraya restore edildi. Ilçenin en eski okullarindan olan 86 yillik Kazimpasa Ilkögretim Okulu da restore edilerek yenilendi. Ertugrul Camisi’nin restorasyonu ise geçtigimiz aylarda tamamlanarak hizmete açildi. II. Abdülhamit tarafindan Torbali’da yaptirilan 13 camiden biri olan Ertugrul Camisi asirlik bir geçmise sahip. 105 yillik cami, 300 kisi kapasiteli ve tarihi güzelligi ile günümüze kadar ayakta kalan önemli kültür varliklari arasinda yerini aliyor.
VATANDAS RESTORE ISTIYOR
II. Abdülhamit tarafindan yaptirilan birçok hayir eseri, restore edilerek yepyeni bir görünüme kavusurken, kimi eserler de kaderine terk edildi. Bülbüldere Mahallesi’ndeki “Bülbülderesi Hamidiye Mekteb-i Ibtidâiyesi” önemli bir eser olarak günümüze kadar geldi. Tarihçilerin aktardigi bilgilere göre iki katli olan mektep yaklasik 50 metrekarelik bir tabana oturtuldu. Ust katina disaridan, çift tarafli ve 11’er basamakli bir merdivenle çikilmakta. Bir sahanlikta birlesen basamaklarin kenarlarinda tirabzan izleri bulunmakla birlikte tirabzanin günümüze ulasmadigi belirtiliyor. Giris kapisinin saginda ve solunda olmak üzere birer küçük ve karsisinda da bir büyük oda bulunuyor. Bu odalarinmuhtarlik veya köy odasi olarak kullanilabilecegi gibi bakkal ya da berber dükkâni olarak da kullanilmaya uygun oldugu belirtiliyor. Öte yandan Aydin Vilâyeti Salnâmeleri’nde verilen bilgilere göre bu mektepte kiz ögrenci sayisi daima erkek ögrenci sayisindan fazla olmus, 1896 yilindan itibaren de iki kisinin eszamanli olarak görev yaptigi ortaya çikiyor. Bölgede oturan vatandaslar bu tarih eserinin yetkililer tarafindan restore edilerek günümüze kazandirilmasini istiyor.