Bit Pazarina teknoloji yagdi

Kullanilmis ikinci el ürünlerin satildigi Bit Pazari'nda elektronik malzeme satisinda patlama yasaniyor. Teknolojiyi takip etmek isteyen fakat 'sifir ürün' alacak parasi olmayan vatandas solugu Bir Pazari'nda aliyor PERSEMBE pazari içinde kurulan bit pazarinda kullanilmis ikinci el getirilen çesitli ürünler satisa sunuluyor. Buluntu esyalar, ikinci el esyalar, disardan kaçak olarak getirilmis ucuz ürünler, faturasiz ürünleri görmek [&hellip]

Bit Pazarina teknoloji yagdi

Kullanilmis ikinci el ürünlerin satildigi Bit Pazari’nda elektronik malzeme satisinda patlama yasaniyor. Teknolojiyi takip etmek isteyen fakat ‘sifir ürün’ alacak parasi olmayan vatandas solugu Bir Pazari’nda aliyor

PERSEMBE pazari içinde kurulan bit pazarinda kullanilmis ikinci el getirilen çesitli ürünler satisa sunuluyor. Buluntu esyalar, ikinci el esyalar, disardan kaçak olarak getirilmis ucuz ürünler, faturasiz ürünleri görmek mümkün. Pazarda en çok ragbet gören ürünler arasinda eski veya modasi geçmis giyim esyalari, elektronik esyalar ve bilgisayar parçalari geliyor. Bir çok insanin geçim sikintisi nedeni ile basladigi ikinci el esya satisina çevre köylerden gelen halk yogun ilgi gösteriyor.

ÇESITLILIK FAZLA
PAZARDAKI ikinci el esyalar arasinda, saç kurutma makinesinden kaset çalara, bisiklet yedek parçasindan cep telefonu bataryasina kadar çok sayida esya bulunuyor. Pazarda sabah erken saatlerde tezgâh açan hurdaci ve antikaci esnaf, ekonomik krizin kendilerini de vurdugunu ifade etti. Yaklasik 3 yildir bit pazarina sergi açan 56 yasindaki Mevlüt Aydin, persembe günleri tezgah açarken diger günler ise hurdacilik yaptigini belirtti. 7 ay boyunca Yazibasi TOKI’de kaynakçilik yapan Aydin, Iskenderun’da demir çelik fabrikasinda çalisti. 1979 yilinda geçirdigi trafik kazasinda araçta bulunan annesini, babasini ve arkadasinin annesini kaybeden  Aydin Torbali’ya yerlesti. Hurdacilik yaparak geçinen Aydin: “Kapi kapi gezerek hurda topluyorum. Girdigim yerlerde kullanilmis esya, islerine yaramayacak olan esya varsa onlari alip pazarda satiyorum” dedi. Bit pazarinda deyim yerinde ise ‘yok yok’ denecek kadar çesitli esya görmek mümkün oluyor. Tezgahlarda ayakkabi, terlik, elektronik esya, pantolon, tisört ve gömlek gibi bir çok esya yer aliyor. Son zamanlarda özellikle elektronik esyalarda yasanan fiyat yükselisleri sayesinde bit pazarinin modasi haline gelen cihazlarin satisinda patlama yasaniyor.

2 TL’YE PANTOLON
GENELLIKLE kirsal kesimde yasayan vatandaslarin ilgi gösterdigi ikinci el esya satisinda, faaliyet gösteren esnaflardan Ferhat Göçmez ilgiden yogun. 3 yildir belediyenin tahsis etmis oldugu yerde ikinci el esya satisi gerçeklestiren Göçmez: “Merkezde yasayan vatandaslar ikinci el esyaya ilgi göstermiyor. Ancak köyden gelen vatandaslar her defasinda degisik bir ürün aliyorlar. Teknolojinin ilerlemesine ayak uyduran köylü vatandaslar genellikle elektronik esyalara daha çok yogun ilgi gösteriyor” dedi. Ertugrul Mahallesi’nde ikamet eden Göçmez,  diger günlerde hurdacilik yaparak topladigi esyalari persembe günleri pazarda satarak geçimini sagliyor.
Bit pazarinda aradiginiz her seyi bulmak mümkün oldugu gibi esyalarin ikinci el olmasindan dolayi fiyatlari da piyasa degerinin çok altina satisa sunuluyor. Kot pantolonlarin 2 TL, ayakkabilarin 4 ile 7 TL arasinda alici buluyor. Persembe günleri yapmis oldugu ikinci el esya satisiyla geçimini sagladigini belirten Göçmez: “Kimi zaman 10 TL ile eve geri dönüyoruz. Kimi zamanda 120 TL gibi yüksek rakamlar kazaniyoruz” seklinde konustu.