Bu binaya 60 yildir tamirat yapilmiyor

Yaklasik 1500 üyesi bulunan Ilçe Halk Kütüphanesi, yillarca bakim onarim yapilmadigi için ilgi çekmek bir yana daha çok halkin girmek istemedigi binalardan biri haline geldi. HUKUMET Caddesi’nde 1956 yilindan bu yana hizmet veren Ilçe Halk Kütüphanesi, bakimsizligi ile dikkat çekiyor. Neredeyse kuruldugu günden bu yana hiçbir bakim ve onarim yapilmayan kütüphane, nüfusu 130 bini asan [&hellip]

Bu binaya 60 yildir tamirat yapilmiyor

Yaklasik 1500 üyesi bulunan Ilçe Halk Kütüphanesi, yillarca bakim onarim yapilmadigi için ilgi çekmek bir yana daha çok halkin girmek istemedigi binalardan biri haline geldi.

HUKUMET Caddesi’nde 1956 yilindan bu yana hizmet veren Ilçe Halk Kütüphanesi, bakimsizligi ile dikkat çekiyor. Neredeyse kuruldugu günden bu yana hiçbir bakim ve onarim yapilmayan kütüphane, nüfusu 130 bini asan bir ilçeye yakismayan görüntüler sergiliyor. Yetkililerin son derece temiz tutmaya çalistigi kütüphanede ilk dikkati çeken görüntü rutubetten dolayi kabarmis duvarlar ve tavanda olmayan lambalar. Klima bozuk oldugu için çalismazken, ziyaretçiler, kömür sobasinin isitmaya yetmedigi binada montlariyla oturmak zorunda.

CADDEDEKI GURULTU AYNEN IÇERIDE

KURULDUGU yillarda ilk olarak Halk Evi olarak kullanilan kütüphane, daha sonra dikisnakis atölyesi olarak faaliyet gösterdi. Bina, 1950’li yillardan sonra halk kütüphanesi olarak kullanilmaya baslandi. Yapildigi dönemden kalma pencere ve kapilar yenilenmedigi için hem ses hem de isinma sorunu yasanmasina neden oluyor. Güzergâhi faal kullanan araçlar, trenler ve kütüphanenin bitisiginde bulunan okulun ögrencilerinin kullandigi yolun üzerinde bulunan kütüphaneye gelen vatandas, kapilar ve pencereler kapali olmasina ragmen günün hemen her saatinde yasanan gürültü nedeniyle uzun süre binada kalmak istemiyor. Içeriye çok ses gelmesi nedeniyle konsantrasyonu bozulan vatandaslar, kisa sürede kütüphaneden ayriliyor.

KISIN SOGUKTAN  YAZIN  SICAKTAN KIMSE GITMIYOR

KUTUPHANE, 200 metrekare alanda, 2 idareci 2 de personel ile hizmet veriyor. Günde en az 10 kisi agirlayan kütüphanenin ziyaretçilerinin sayisi, okul ve yaz döneminde degisiklik gösteriyor. 1500 üyesi ve 10 bini askin kitabi bulunan kütüphaneye gelenlerin yüzde 70’ini ilk ve orta ögretim ögrencileri olusturuyor. Ancak binada kisin isinma, yazin da terleme sorunu yetersizliklerin basini çekiyor. Isinmak için kullanilan kömür sobasi, sadece 12 metre yakinina sicaklik verdigi için kütüphaneye gelenler, montlariyla oturmak zorunda kaliyor. Kütüphane için tahsis edilen klima ise neredeyse 3 aydir çalismiyor. Yazin da çok sicak olan kütüphane, bu olumsuzluklari nedeniyle halki kütüphaneye çekmekten çok kendinden uzaklastiriyor.

YUKSEK MASALAR, KUÇUK ÇOCUKLAR IÇIN DEZAVANTAJ

BIR zamanlar arastirma yapmak veya kitap okumak amaciyla yogun ilgi gören Ilçe Halk Kütüphanesi, tüm bu olumsuzluklarin da eklenmesiyle beklenen ilgiyi görmüyor. Kütüphanede masa ve sandalyelerin eski olmasi da göze çarpiyor. Daha çok ilkögretim okulu ögrencilerinin kullandigi kütüphanede, masalarin boyunun çok yüksek olmasi ögrencilerin rahat bir ortamda çalismalari için dezavantaj olusturuyor. Bakimsizliktan halkin girmek istemedigi kütüphanede artik basildiginda çöken tahtalar, dönemin Kaymakami Zeki Arslan tarafindan parkeyle degistirildi. Bir de personel tarafindan boya yapildi. Ancak rutubet ve gerekli onarim yapilmadigi için yapilan makyaj da uzun süre dayanmiyor. Binanin disindaki döküntüleri onarmak için gelisi güzel yapilan sivalar, her geçen gün gelisme gösteren ilçede çirkin bir görüntü sergiliyor.