Bugday fiyati sevindirmedi
TORBALI’DA 13 bin 800 dönüm alanda ekilen bugdayda hasat büyük bir hizla devam ediyor. Bin bir umutla ekim yapan çifti, hasat devam ederken açiklanan taban fiyatlarla büyük bir hayal kirikligi yasadi. Hasadin ilk günlerinde fabrikalar geçtigimiz yilin da altinda bir fiyata alim yaparken, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’ndan önceki gün bugday fiyatlariyla ilgili bir açiklama [&hellip]
TORBALI’DA 13 bin 800 dönüm alanda ekilen bugdayda hasat büyük bir hizla devam ediyor. Bin bir umutla ekim yapan çifti, hasat devam ederken açiklanan taban fiyatlarla büyük bir hayal kirikligi yasadi. Hasadin ilk günlerinde fabrikalar geçtigimiz yilin da altinda bir fiyata alim yaparken, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’ndan önceki gün bugday fiyatlariyla ilgili bir açiklama geldi. Bakan Mehdi Eker, bugdayin kilo fiyatini 665 kurus olarak açiklarken, bu yil ki taban fiyat üreticiyi memnun etmedi. Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, nakliye ve KDV ile fiyatlarin geçtigimiz yilin altinda oldugunu vurguladi.
ZIRAAT Odasi Baskani Murat Uslu, bugdayin tarimsal üretimde en önemli ürün oldugunu, Torbali’da hububat hasat döneminin devam ettigini bildirdi. Bakanligin, bugday taban fiyatini ton basina 665 lira olarak belirledigini animsatan Uslu, taban fiyatin çiftçilerin beklentilerini karsilamadigini dile getirdi. Murat Uslu, “Torbali’da yilda binlerce tona yakin bugday üretimi yapiliyor. Yüzlerce hatta binlerce insan kazancinin büyük bir kismini tahil üretiminden kazaniyor. Çiftçimizin merakla bekledigi hububat taban fiyati maalesef çiftçilerimizin beklentisi yönünde olmadi. Hükümetimiz, bugday taban fiyatini ton basina 665 lira olarak açikladi. Çiftçimiz, bugday fiyati açiklanmadan bugdayini tüccara kilosunu 630 ile 640 kurus arasinda satarken, simdi bu fiyata satamiyor. Yani su an çiftçi, TMO ve tüccara açiklanan fiyatin çok altinda satmak zorunda kaliyor. Kisacasi çiftçimiz çok sikinti içerisindedir. Açiklanan fiyatlarla çiftçi yine kan agliyor” dedi.
‘REKOLTE FIYATI GÖZDEN GEÇIRILMELI’
TARIMDA girdi maliyetlerinin her geçen gün yükselmesine ragmen ürün alim fiyatlarinin ayni oranda artmadigini vurgulayan Tarimtur Ltd. Sti.’nin sahibi Erkan Gezici, “Türkiye’de girdiler çok yüksek. Halen mazot ve gübreye zam var. Özellikle mazota ayda 2 defa zam geliyor. Ureticinin bu fiyatlarla bugdaydan bir randiman alacagini sanmiyoruz. Bu fiyatlari tasvip etmiyoruz. Rekoltenin yüksek olmasi üreticileri memnun etmistir ama fiyat konusunda üreticiler hayal kirkligina ugramistir. Hükümetin rekolte fiyatini bir daha gözden geçirmesi lazim” seklinde konustu.