Buğday rekora hazır

Buğdayda hasat için gün sayılıyor. Binlerce dönüme ekilen buğdayda bu yıl rekor üretim bekleniyor. Çiftçilerin beklentisi fiyatın yüksek olması yönünde. İLK hasada iki hafta sonra başlanacak olan buğday, bu yıl rekora koşuyor. 2014’te olumsuz hava koşulları nedeniyle 15 bin ton hasat elde edilen buğdaydan bu yıl 25 bin ton verim bekleniyor. Yüksek fiyattan alımın yapılması buğdayın [&hellip]

Buğday rekora hazır

Buğdayda hasat için gün sayılıyor. Binlerce dönüme ekilen buğdayda bu yıl rekor üretim bekleniyor. Çiftçilerin beklentisi fiyatın yüksek olması yönünde.

İLK hasada iki hafta sonra başlanacak olan buğday, bu yıl rekora koşuyor. 2014’te olumsuz hava koşulları nedeniyle 15 bin ton hasat elde edilen buğdaydan bu yıl 25 bin ton verim bekleniyor. Yüksek fiyattan alımın yapılması buğdayın kilogram fiyatının 65 kuruş ile başlayacağı tahmin ediliyor. Önceki yıl yaklaşık 15 bin ton üretimin gerçekleştiği Torbalı Ovası’nda bu yıl etkili olan yağışlar ve sulu tarım nedeniyle üretim tonajında büyük bir artış bekleniyor.

REKOR ÜRETİM

Türk tarım toplumunda önemli bir yer tutan İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin yüzünü güldüren buğdayda hasat Torbalı’da iki hafta içinde başlayacak. 11 bin 464 dekar alana ekilen buğdaydan bu yıl rekor üretim bekleniyor. Gerek hava şartlarının yeterliliği gerek de uygulanan tarım politikaları nedeniyle bu yıl rekor üretim bekleniyor. Çamlıca, Karakuyu, Yazıbaşı, Göllüce gibi mahallelerde yoğun olarak üretilen buğdaylar sararmaya başladı. Kuruma aşamasına gelen buğdaylar önümüzdeki haftadan itibaren biçerdöverlerle hasat edilecek. Bu yıl ülke çapında da rekor artışın olduğu buğdayda Torbalılı çiftçilerin sertifikalı tohum kullandığı öğrenildi.

FİYAT TATMİN EDECEK

Buğday hasadının bu yıl verimli olacağını ifade eden Ziraat Mühendisi Yılmaz Koçhan, “Devletin şu an için uygulayacağı fiyat politikasından pek emin değiliz. Geçtiğimiz yıl 47 kuruştan alım yapıldı. Bu yıl Torbalı’nın buğdayı hem iri taneli hem de bol. 65 kuruş üzerinden alımın yapılacağını tahmin ediyoruz. Bu da çiftçileri uçurur. Torbalı’da çiftçilerimiz dönüm başına ortalama 500 kilogram verim alıyor. Bazı köylerimizde verimler vasat olurken, bazı köylerde çok iyi verim alınıyor. Bu yıl çiftçilerimiz verimden ve fiyattan memnun olacaktır.” diye belirtti.

 BİÇERDÖVERLER GELMEYE BAŞLADI

Buğday hasadını yapan biçerdöverler yavaş yavaş civar il ve ilçelerden gelmeye başladı. Bugünlerde Torbalı ovasında onlarca döver biçer tarla kenarlarında beklerken, elde edilen buğday kamyon ve traktörlerle buğday ambarlarına ve ilçede bulunan un ve yem fabrikasına gönderiliyor. Çiftçiler de biran evvel tarla hasadının bitmesini bekliyorlar.