Buharli tren tarih oldu ama 150 yillik depo ayakta
1856 yilinda yapilan ve Türkiye’nin ilk demiryolu hatti olan Aydin-Izmir demiryolu hatti üzerindeki Torbali Istasyonu’nda bulunan eski su depo-su insa edilmesinin üzerinden 154 yil geçmesine ragmen hala dimdik ayakta. Ingilizler tarafinda insaa edilen su deposu 20 yildir kullanil-miyor. Insa edildigi dönemde bu-harli trenlere su takviyesi için kulla-nilan deponun hala saglam kalma-sinda en büyük etken tastan [&hellip]
1856 yilinda yapilan ve Türkiye’nin ilk demiryolu hatti olan Aydin-Izmir demiryolu hatti üzerindeki Torbali Istasyonu’nda bulunan eski su depo-su insa edilmesinin üzerinden 154 yil geçmesine ragmen hala dimdik ayakta. Ingilizler tarafinda insaa edilen su deposu 20 yildir kullanil-miyor. Insa edildigi dönemde bu-harli trenlere su takviyesi için kulla-nilan deponun hala saglam kalma-sinda en büyük etken tastan yapilmasi.
100 TON KAPASITELI
HEMEN hemen her gün önünden geçtigimiz ve geçmisi hakkinda çok fazla bilgi sahibi olmadigimiz yapi-lar çogu zaman aslinda ilçenin ta-rihine isik tutacak nitelikte olabili-yor. Torbali Tren Istasyonu’nun 50 metre ilerisinde yer alan Tarihi Su Deposu da sürekli gördügümüz fa-kat hakkinda çok fazla bilgi sahibi olmadigimiz yapilardan bir tanesi. 1856 yilinda Izmir-Aydin demiryolu hatti ile birlikte Ingilizler tarafindan insaa edilen su deposu yaklasik 100 ton su kapasitesine sahip. Kulla-nildigi dönemde içerisindeki artez-yenden su çikarilan ve üzerindeki sistem sayesinde trenlere su aktari-lan depo 20 yildir kullanilmiyor. Buharli trenin tahtini elektrik trenle-re kaptirmasi ile kullanilmamaya baslayan yapi dokusundan hiçbir sey kaybetmeden dimdik ayakta.
ÖNEMLI BIR YAPI
SU deposunun 20 yil öncesine ka-dar günde en az 3 -4 defa kullanildi-gini söyleyen Torbali Mahallesi’nin en eski simalarindan Hasan Varlik, “Depoda DDY’nin bir personeli gö-rev yapardi. Eskiden artezyen vardi, su oradan çikarilirdi. Fakat 1951’de sehir sebekesi kurulunca depoya buradan su aktarilmaya baslandi. Buharli trenler tarih olunca bu yapi da kullanilmamaya baslandi. Mahallemizin ev sahipligi yaptigi önemli tarihi yapilardan olan bu su deposunun dokusunun uzun yillar korumasi gerekiyor” dedi.