Çantacilara dikkat!
Torbali OSGB'nin sahibi Mustafa Ezikoglu, yeni Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi’nin yürürlüge girmesiyle birlikte 'çantaci' diye tabir edilen dolandiricilarin piyasaya çiktigini ve bunlara dikkat edilmesi gerektigini söyledi. 1 Ocak 2013’ten itibaren 50 ve üzeri çalisani olan özel is yerlerine is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi istihdam etme zorunlulugu getirilirken, 1 Ocak 2014 ile bu [&hellip]
Torbali OSGB’nin sahibi Mustafa Ezikoglu, yeni Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi’nin yürürlüge girmesiyle birlikte “çantaci” diye tabir edilen dolandiricilarin piyasaya çiktigini ve bunlara dikkat edilmesi gerektigini söyledi.
1 Ocak 2013’ten itibaren 50 ve üzeri çalisani olan özel is yerlerine is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi istihdam etme zorunlulugu getirilirken, 1 Ocak 2014 ile bu uygulamaya 50’den az çalisani olan “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sinifta sayilan yüz binlerce yakin is yeri de dâhil edildigini belirtti. Torbali’daki yaklasik 5 bin isletmede bu sinifa girerken, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi müfettisleri önceki gün ilçeye gelirken, denetimlere basladi. Isçinin sagligini ve güvenligini koruyan bu yasayi degerlendiren Torbali Ortak Saglik Güvenlik Birimi’nin (OSGB) sahibi Mustafa Ezikoglu: “Berber, kasap ve sanayi esnafi gibi küçük isletmelerde bu kapsama giriyor. Kurallara uymayanlara aylik 14 bin liralik bir ceza uygulanacak. Öte yandan piyasada ‘çantaci’ olarak bilinen bazi kisiler var. Bunlarin hiçbir yetkisi yok olmadigi gibi verdikleri belgenin de geçerliligi yok” diye konustu.
CEZASI ÇOK AGIR
30 Haziran 2013 tarihinde yürürlüge giren 6331 sayili Is Sagligi ve is Güvenligi Kanunu, isverenlere bir takim yükümlülükler getirdi. Tehlike sinifi ve çalisan sayisina bakilmaksizin tüm is yerleri,“Risk Degerlendirmesi, Acil Eylem Planlari, Çalisanlara Is Güvenligi Egitimleri verilmesi ve Sertifikalandirilmasi ve Ise Giris Periyodik Muayene Raporlari” islemlerini 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapmak zorunda. Çalisanin sagligini ve güvenligini koruyan yasa kapsaminda, is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi bulundurmayana her biri için ayri ayri 5 bin 601 lira, hemsire görevlendirmeyene de 2 bin 800 lira ceza uygulaniyor. Bunun yani sira risk degerlendirmesi yaptirmayanlarda 5 bin 41 liralik cezayla karsi karsiya kalacak. Yeni yasaya uymayan isletmelere, yaklasik 20 bin liralik bir ceza uygulanacak. 15 günde eksiklerini gidermeyen is yeri sahipleri, isletmelerinin mühürlenmesi tehlikesiyle de karsi karsiya kalacak.
BERBER VE KASAPLAR DIKKAT
Torbali’da is yeri güvenligi ve is sagligi hizmeti veren ve A sinifi uzman bulunduran tek kurum olan Torbali OSGB, Türkiye’nin dört bir yaninda faaliyet gösteriyor. Kurumun sadece Izmir’de 160’i askin hizmet verdigi firma var. Folkart, Ege Perla ve KÖYDES gibi kuruluslarla çalisan Torbali OSGB’nin sahibi Mustafa Ezikoglu, 1 çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli sinifindaki isletmelerin de bu yasaya dâhil oldugunu belirtti. Ezikoglu, özellikle sanayideki isletmelerin, berber ve kasaplarin da bu sinifa girdigini söyledi. Mustafa Ezikoglu, is sagligi ve güvenligi profesyonellerinin toplumun tamamini etkileyecek bir degisime imza atacagina inancini dile getirerek, ülke ekonomisinde her yil milyarlarca lira kayba neden olan is kazasi ve meslek hastaliklarinin da is güvenligi uzmani ve is yeri hekimlerince önlenecegini dile getirdi.Ezikoglu, yüzde 98’inin önlenme imkâni bulunan is kazasi ve meslek hastaliklarinin önüne geçilmesinde is güvenligi uzmanlari ile is yeri hekimlerine önemli görevler düstügünü söyledi.
“YETKI BELGESI OLMAYANA KANMAYIN”
Çalisma Bakanligi tarafindan yetkilendirilen bir kurum olduklarini kaydeden Ezikoglu, elinde çanta ile kapi kapi dolasan dolandiricilara da inanilmamasi gerektigini belirtti. Piyasada “çantaci” denilen birçok kisinin dolastigini ifade eden Mustafa Ezikoglu: “Bu kisiler, esnafi tek tek dolasip kandiriyor ve parasini aliyor. Bu tip kisilerin hiçbir yetkisi bulunmuyor. Yetkisi bulunmadigi gibi verdikleri belgelerinde geçerliligi yok. Çalisma Bakanligi’ndan yetki belgesi olmayan hiç kimseye ve kuruma güvenilmemeli. Herhangi bir denetimde yüklü miktarda cezalarla karsi karsiya kalinmamak için acilen yetkili kurumlarla irtibata geçilmeli” seklinde konustu.
UZMANLARA ÖNEMLI GÖREV
IS yerlerinde olusabilecek is kazalarinda ve meslek hastaliklari nedeniyle yasanacak ölüm ya da yaralanmalarda is sagligi ve güvenligi profesyonellerinin sorumlu tutulabilecegine dikkati çeken Ezikoglu, “Olumsuz bir olayda is güvenligi uzmani ve is yeri hekiminin ihmali tespit edilirse hem hapis cezasiyla hem de tazminatlarla karsi karsiya kalabilme ihtimali var. Bu is sagligi ve güvenligi profesyonellerinin ne kadar riskli ve önemli bir görevi yürüttüklerini de gösteriyor. Is güvenligi uzmanlarimiz görevlerinin ciddiyetinin farkindalar. Bundan dolayi da yasanin gereklerinin yerine getirilmesi için bilimsel çalismalari yaparak, isverenlere iyilestirme yaptirarak önlemlerini aldiriyorlar. Isverenlerin de bunun bilincinde olmasini, is sagligi ve güvenligini bir yük olarak degil bir avantaj olarak görmelerini istiyoruz” diye konustu.