ÇATAK desteginin 3'te 1'i Torbali'ya

Toprak ve su kalitesinin korunmasi için hayata geçirilen Çatak Projesi kapsaminda Izmir'e yapilan 1 milyon 592 bin liralik yardimin 3'te 1'i Torbali'daki çiftçiye dagitildi. ÇATAK projesi çevre amaçli tarim arazilerinin korunmasini saglamak amaciyla Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan yürütülüyor.Projenin amaci, toprak ve su kalitesinin korunmasi, dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi, erozyonun önlenmesi ve tarimin olumsuz etkilerinin [&hellip]

ÇATAK desteginin 3'te 1'i Torbali'ya

Toprak ve su kalitesinin korunmasi için hayata geçirilen Çatak Projesi kapsaminda Izmir’e yapilan 1 milyon 592 bin liralik yardimin 3’te 1’i Torbali’daki çiftçiye dagitildi.

ÇATAK projesi çevre amaçli tarim arazilerinin korunmasini saglamak amaciyla Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan yürütülüyor.Projenin amaci, toprak ve su kalitesinin korunmasi, dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi, erozyonun önlenmesi ve tarimin olumsuz etkilerinin azaltilmasina yönelik olarak yapiliyor. Çevre amaçli tarim arazilerini koruma programina 2012’de dahil olan Torbali’da, 2014 yili verilerine göre toplam 4 bin 500 dekarlik bir alanda ÇATAK projesi uygulandi. Sadece geçtigimiz yil Torbali’daki üreticiye bu kapsamda 540 bin 300 TL ödeme yapildi. Izmir’de ise yapilan ödeme miktari 1 milyon 592 bin TL. ÇATAK projesi kapsaminda 2014 yilinda Izmir’e yapilan destegin 3’te 1’ini Torbali tek basina kapti.

 ÇATAK, 4 BIN 500 DEKARDA

Ureticiler,ÇATAK sayesinde kontrollü ve bilinçli bir sekilde ilaç-gübre kullanimi yapiyor. Daha dogru sulama yapan üretici, hem topragini koruyor hem de daha saglikli ürün yetistiriyor. Gida, Tarim ve Hayvancilik IlçeMüdürlügü teknik personelleri tarafindan üreticilerin arazileri sürekli kontrol ediliyor. Ureticilere sulama ilaçlama gübreleme yetistiricilik hakkinda teknik bilgi verilirken, projenin gerektirdigi sekilde üretim yapilmasi da saglaniyor. Projede yeralan üreticiler ayni zamanda desteklemeden de faydalaniyor. ÇATAK projesine giren üreticiler 3 yil boyunca bu projeyi sürdürmek zorunda. Uretici, bu üç yil boyunca da devletten belli oranda destekleme aliyor. 2012 yilinda sadece 3 üretici ve 76 dekarlik alanda baslayan proje bugünlerde 4 bin 500 dekarlik alanda yaklasik 100 üretici tarafindan uygulaniyor.

ARAZILER TARIMA KAZANDIRILIYOR

Tarimsalarazilerde toprak ve su kalitesinin korunmasi, yenilenebilir dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi ile yogun tarimsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltilmasina yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alinmasi amaci tasiyan ÇATAK Projesi’ne ilçedeki üreticilerin ilgisi de bir hayli yogun. 3 yildir devam eden proje kapsaminda ilçedeki üreticilere 540 bin liralik bir destekleme yapildi. Hem çevrenin korundugu hem de yogun tarimsal faaliyetlere maruz kalmis, sulama suyu sikintisi bulunan, dogal dengesi bozulmus arazilerin tekrar tarima kazandirilmasini saglayan projenin uygulama alaninin genisletilmesi adina, Ilçe Tarim Müdürlügü ekipleri hummali bir sekilde çalisiyor. Torbali’da korunmasi gerekli olan hassas bölgelerde yenilenebilir dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi, uygun toprak isleme, sulama ve benzeri olumsuz etkilerinin azaltilmasi yönünde gerekli tedbirlerin alinirken, erozyonun önlenmesi hedefleniyor. Dogaya zarar veren tarimsal tekniklerin de önüne geçen bu uygulama ile tarimda sürdürülebilirligi saglanmasi amaçlaniyor.

GÖKHAN YALKALK