Çaybaşı da doldu

Torbalı Kabristanlığı'nın dolması üzerine ölenlerin defin için gönderildiği ilk adres olan Çaybaşı Mezarlığı da doldu. Yalnızca 40 kişilik yerin kaldığı mezarlık için bölge sakinleri rahatsız.

Çaybaşı da doldu

İzmir’in en çok göç alan ve en hızlı büyüyen ilçelerinden biri olan Torbalı’da uzun süreden beri devam eden mezarlık alanı sıkıntısı büyümeye devam ediyor. İlçe merkezindeki mevcut mezarlıkların dolması nedeniyle Torbalılılar defin için ilçeye yakın mahalleleri tercih etmeye başlamıştı. İlçe merkezine yakın olması nedeniyle tercih edilen Çaybaşı Mezarlığı’nda da büyük şok yaşanıyor. Günde ortalama 2 definin gerçekleştiği mezarlıkta yerler adeta eridi. Yalnızca 40 mezar alanının kaldığı mezarlık da dolmak üzere. Kısa süre içerisinde dolması beklenen bu mezarlık için vatandaşlar kaygılı. 40 definin yapılabileceği yerin kaldığı Çaybaşı Mezarlığı, mezarlık sıkıntısını yeniden gündeme getirirken, mezarlıklarla ilgili sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi hala ilçede gözle görülür bir adım atmadı.

KÖY MEZARLARI DA DOLDU

Nüfusu 173 bini aşan Torbalı’da defin yapacak yer kalmadı. Merkez mezarlık geçtiğimiz yıllarda dolarken, 2012 yılında Kız Mezarlığı yeniden defin işlemine açılmıştı. Buranın da dolmasıyla vatandaşlar Çaybaşı Mezarlığı ile Özbey Mezarlığı’na yönlendirildi. Büyük oranda dolan bu iki mezarlık bölge sakinlerinin tepkisine neden oluyor. Mezarlık konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle yönlendirmenin olduğu iki mezarlıktaki yerler de hızla eridi. Torbalılıların cenaze için en önemli adresi haline gelen Çaybaşı ve Özbey Mahallesi’nde de yer sıkıntısı baş gösterdi. Tüm bu sıkıntılar yetmezmiş gibi hiçbir adımın atılmaması vatandaşları üzüyor. Çaybaşılılar definlerin artık kendi mahallelerine yapılmasını istemezken, alternatif yerin olmaması mezarlık şefliğinin de elini kolunu bağlıyor.

BUCA’DA ÖLENLER TORBALI’YA DEFNEDİLİYOR

İlçe merkezindeki mevcut mezarlıkların dolması nedeniyle Torbalılılar defin için ilçeye yakın mahallelere yönlendirilmeye başlamıştı. İlk tercih olarak Çaybaşı’ya gönderilen vatandaşlar, burayı da doldurdu. Özbey ve Kuşçuburun da dolarken, bir şok da Demirci ve Ayrancılar’da yaşandı. Buca’dan definlerin yapıldığı iki mezarlık da her gün dışarıdan defin alıyor. Vatandaşlar tepkisini çeşitli mecralarda dile getirirken, ilçede görev yapan muhtarlar konuyu daha önce bakanlığa taşımıştı. İbrahim DANIŞ