Cellat Gölü'nde sular geri çekiliyor
Sinektepe Mevkii'ndeki Cellat Gölü'nün bulunduğu 3000 dönümlük alan, her yıl kış mevsiminde sular altında kalıyor. Bu yıl da yaşanan yoğun yağış ile bölge göl haline dönerken, sular geri çekilmeye başladı. SAĞLIK, Yeniköy ve Ahmetli mahalleleri arasında bulunan Sinektepe Mevkii, kış aylarında yine bilindik bir görünüme kavuştu. Cellat Gölü'nün bulunduğu 3 bin dönümlük alan, her yıl [&hellip]
Sinektepe Mevkii’ndeki Cellat Gölü’nün bulunduğu 3000 dönümlük alan, her yıl kış mevsiminde sular altında kalıyor. Bu yıl da yaşanan yoğun yağış ile bölge göl haline dönerken, sular geri çekilmeye başladı.
SAĞLIK, Yeniköy ve Ahmetli mahalleleri arasında bulunan Sinektepe Mevkii, kış aylarında yine bilindik bir görünüme kavuştu. Cellat Gölü’nün bulunduğu 3 bin dönümlük alan, her yıl kış mevsiminde sular altında kalıyor. Bölgenin eski göl olması ve çukurumsu bir yapıya sahip olması, yağışlı havalarda yağmur sularının burada birikmesine neden oluyor. Yılda sadece bir defa ürün yetiştirilen bu verimli araziler, yılın 6 ayı kullanılamıyor. Bölgedeki çiftçiler yaşanan bu durum yüzünden her yıl 2 milyon liralık zarara uğruyor. Kış mevsimini yavaş yavaş terk ettiğimiz şu günlerde, bölgenin büyük bir kısmı halen sularla kaplı durumda. Suların, Mart ayı sonunda çekilmesi bekleniyor. Çiftçi, toprağın bir an önce suyu emmesini ve tarıma uygun hale gelmesini bekliyor.
82 YIL ÖNCE KURUTULDU
Torbalı’nın ilk ve tek gölü olan Cellat Gölü, 1933 yılında Aydın’dan İzmir’e tren yoluyla giden Mustafa Kemal Atatürk’ün emri sonrasında 3,5 milyon lira para harcanarak kurutuldu. Gölün kurutulduğu tam 3 bin dönümlük bölge, Romanya’dan gelen Türk göçmenlere dağıtıldı. Hane başı 15 dönüm olmak üzere tam 200 haneye toprak verildi. Tam 82 yıldır burada üretim yapan çiftçiler, her yıl büyük bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bütün arazi sular altında kalıyor ve yılın 6 ayı boyunca hiçbir üretim yapılamıyor. Sular altında kalan bölgede, mart ayı sonlarına doğru yağmur suyunun çekilmesiyle birlikte üretim işlemi başlıyor.
ÇİFTÇİ MAĞDUR
Bölgenin çukurumsu bir yapıya sahip olması nedeniyle yağmur suları nedeniyle binlerce dönümlük alan sular altında kalıyor. Geniş bir alana sahip olan bölgede sadece pamuk ve mısır üretimi yapılıyor. Koca, kış mevsimi geçerken, ovada onlarca çeşit ürün yetiştiriliyor. Bu devasa alan ise tamamen yağmur sularına teslim oluyor. Sinektepe Mevkii’ndeki 3 bin dönümlük arazinin büyük bir bölümü Yeniköylü çiftçilere ait. Arazilerin yüzde 20’lik kısmı ise Sağlık Mahallesi ve Çaybaşılı üreticiler tarafından ekilip biçiliyor. Yıllardır aynı sorunlarla karşı karşıya kalan üreticiler, artık bu sıkıntının çözülmesini istiyor. Sinektepe Mevkii’nde üretim yapan çiftçiler: “Yetkililer bu sorunumuzu bir an önce çözsün artık. Yapılacak bilimsel çalışma ile sorunun kaynağı ve çözümü ortaya çıkarılabilir” dedi.
GÖKHAN YALKALK