Çesme suyu temiz agzimizin tadi bozuk

Ilçedeki içme ve kullanma sularinin siklikla analizlerinin yapildigini belirten Saglik Grup Baskani Arslan, sularin güvenli oldugunu ve içilebilecegini belirtti 2008 yilinda Izmir’deki sularin arsenik oraninin yüksek oldugunun belirlenmesiyle halk büyük bir panige kapilmis, çesme suyunu kullanmayi birakmis ve bu durum su bayilerinin isine yaramis her köse basinda damacana su satan firmalar peyda olmustu. Yillar içerisinde bu [&hellip]

Çesme suyu temiz agzimizin tadi bozuk

Ilçedeki içme ve kullanma sularinin siklikla analizlerinin yapildigini belirten Saglik Grup Baskani Arslan, sularin güvenli oldugunu ve içilebilecegini belirtti

2008 yilinda Izmir’deki sularin arsenik oraninin yüksek oldugunun belirlenmesiyle halk büyük bir panige kapilmis, çesme suyunu kullanmayi birakmis ve bu durum su bayilerinin isine yaramis; her köse basinda damacana su satan firmalar peyda olmustu. Yillar içerisinde bu durum düzeltildi ve artik Izmir’de arsenik sorunu yasanmiyor. Ancak vatandaslar, aliskanlik edindikleri damacana sulari içmeye, hatta yemeklerinde kullanmaya devam ediyorlar. Vatandasin büyük bölümü, çesme sularinin içilemeyecek durumda oldugunu düsündügünden içme suyunu disaridan temin ediyor. Saglik Grup Baskani Ismail Arslan Torbali’daki içme ve kullanma suyunun sagliga zararli olmadigini ve güvenilir oldugunu ifade etti.

ANALIZLER DEVAM EDIYOR

TORBALI’DA, içme ve kullanma suyu yönetmeligi geregi bölgedeki suyun kontrolü amaciyla denetim izleme, kontrol izleme ve bakiye klor ölçü olmak üzere 3 yönlü çalismanin IZSU elemanlari ile koordineli olarak sürdürüldügünü belirten Saglik Grup Baskani Ismail Arslan: “Ilçede 39 denetim izleme noktasi, 43 kontrol izleme noktasi ve 65 bakiye klor ölçüm noktasinda, köyler dahil tüm su sebekeleri denetlenmektedir. Bu denetimler belli araliklarla olmakta ve yerine göre numuneler Il Hifzissihha Enstitüsü ile IZSU Bölge Laboratuarlarina gönderilmektedir” dedi. 2011 yili içinde ilçede bulunan 38 su sebekesinde 233 kimyasal örnek ve 236 bakteriyolojik örnek alindigini ve laboratuarlarda incelendigini ifade eden Arslan: “Geçtigimiz yil 1494 bakiye klor ölçümü yapildi. Köylerimiz de dâhil olmak üzere tüm noktalarda otomatik klorlama ile su güvenligi saglanmaktadir” diye konustu.

SUYUMUZ GUVENLI

SUYUN kokusunun ve tadinin klorlama nedeniyle insanlara farkli geldigini, klorun sagliga zararli olmadigini ve bu islemin saglikli içme ve kullanma suyu elde edilebilmesi için mecburi bir islem oldugunu belirten Arslan: “Artik ne bölgemizde ne de Izmir’de sagliksiz içme ve kullanma suyu bulunmuyor. Vatandaslar çesmeden akan suyun kokusu ve tadi nedeniyle kirli oldugunu düsünüyor. Ancak bu aliskanliklarla, agiz tadi ile ilintili bir durum. Ölçümleri periyodik olarak yapiyoruz. Içme ve kullanma suyu belirlenen kriterlerden bir tanesine bile uymasa bunun kullanilmamasi gerekir” dedi.