Çiftlikler tez konusu oldu
Adnan Menderes Universitesi'nden Arastirma Görevlisi Aysun Haykiran ve yerel tarihçi Necat Çetin Tepeköy, Egerci, Subasi, Sehitler, Atalan, Naime, Yeniköy ve Pamukyazi'da incelemelerde bulundu. II. Abdülhamit'in çiftligi olarak bilinen Torbali, Adnan Menderes Universitesi Arastirma Görevlisi Aysun Haykiran tarafindan arastirma konusu oldu. Osmanli Dönemin'de Aydin vilayetindeki 19 çiftlikten 9'unun yer aldigi Torbali'da incelemelerde bulunan Haykiran'a yerel tarihçi [&hellip]
Adnan Menderes Universitesi’nden Arastirma Görevlisi Aysun Haykiran ve yerel tarihçi Necat Çetin Tepeköy, Egerci, Subasi, Sehitler, Atalan, Naime, Yeniköy ve Pamukyazi’da incelemelerde bulundu.
II. Abdülhamit’in çiftligi olarak bilinen Torbali, Adnan Menderes Universitesi Arastirma Görevlisi Aysun Haykiran tarafindan arastirma konusu oldu. Osmanli Dönemin’de Aydin vilayetindeki 19 çiftlikten 9’unun yer aldigi Torbali’da incelemelerde bulunan Haykiran’a yerel tarihçi Necat Çetin’de eslik etti. Su anki Izmir, Manisa, Aydin, Mugla ve Denizli’yi içerisine alan Aydin Vilayeti’ndeki 19 Çiftlikati Hümayunu konusunda tez hazirladigini ifade eden Aysun Haykiran: “18801890 yillari arasinda çiftlik dönemi konusunda arastirma yapiyoruz. 5 ilin bulundugu alandaki 19 çiftlikten 9 tanesi Torbali sinirlari içerisinde yer aliyor. Bu nedenle II. Abdülhamit Torbali’ya çok önem verirdi” diye konustu.
19 ÇIFTLIKTEN 9’U TORBALI’DA
YAKIN tarihi ile arastirma konusu olan Torbali, simdilerde de çiftlikler ile tez konusu oldu. Adnan Menderes Universitesi’nden Arastirma Görevlisi Aysun Haykiran, esi Dokuz Eylül Universitesi Buca Egitim Fakültesi Orta Ögretim Sosyal Alanlar Egitimi Bölümü Tarih Egitimi Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Kemal Ramazan Haykiran ve yerel tarihçi Necat Çetin ile Tepeköy, Egerci, Subasi, Sehitler, Atalan, Naime, Yeniköy ve Pamukyazi’da incelemelerde bulundu. Aydin vilayetindeki 19. yüzyila ait çiftlikleri arastiran Aysun Haykiran, geçmise ait kalintilar, medrese, cami ve okul gibi yapilari inceledi. Araziyi de gören Haykiran, vatandaslarla da görüsüp, Osmanli belgeleri ve günümüzdeki kalintilari karsilastirdi.
ZENCI VE ARAP KÖLELER YOK
TORBALI sinirlari içerisinde yer alan 9 çiftligin 8’inin Ermenilere ait oldugunu ancak 18801890 yillari arasinda bunlarin tamaminin Osmanli Devleti’ne geçtigini belirten Haykiran: “Bu çiftlikler Padisah çiftligi haline dönüstürüldü. Torbali, çiftlik arazisinin yogun oldugu bir bölge. Bu nedenle II. Abdülhamit Torbali’ya çok önem verirdi. Zaten konum olarak da çok önemli bir bölge. Özellikle demiryolu ulasiminin ilçe içerisinden geçmesi, bölgenin önemini bir kat daha arttiriyor. Eski çiftlik arazileri üzerinde yaptigimiz incelemeler sonrasinda, maden yataklarinin kapanmis oldugunu tespit ettik. Ayrica burada köle olarak çalistirilan zenci ve araplara rastlayamadik” dedi.