Çocuklarda sessiz orta kulak iltihabına dikkat edin!

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Hıdır, çocuklarda kalıcı işitme kaybına kadar gidebilen orta kulak iltihabı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Çocuklarda sessiz orta kulak iltihabına dikkat edin!

SESSİZ orta kulak iltihabının, kulak ağrısı – ateş gibi akut enfeksiyon belirtileri olmadan orta kulakta sıvı birikmesi olduğunu söyleyen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Kulak Burum Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Hıdır, “Çocukluk çağında en sık karşılaşılan işitme kaybı sebebidir” dedi. Teknolojinin ve toplumların gelişmesiyle alerjik hastalıklarda olduğu gibi bu hastalığın da yaygınlaştığını anlatan Doç. Dr. Hıdır, “Orta kulak boşluğu, kulak zarı arkasında içerisinde hava bulunan küçük bir odacık gibidir. Bu boşluk östaki borusu ile burnun arkasına yani genize bağlanmaktadır. Östaki borusu, yutkunma, çiğneme gibi hareketlerle açılıp kapanarak orta kulaktaki hava basıncını dengelemektedir. Orta kulak havalanması bozulunca negatif emme basıncı oluşarak damarlardan orta kulağa sıvı çıkışı olmaktadır. Bunun sonucunda orta kulak sıvı ile dolmakta ve ses iletimi bozulmaktadır. Çocuklarda, östaki borusu daha yatay olduğundan burun içerisindeki enfeksiyonlardan ve geniz etinden kolaylıkla etkilenmektedir” diye konuştu.

‘KÜÇÜK ÇOCUKLAR SIKLIKLA AZ İŞİTTİKLERİNİ SÖYLEMEZLER’

Orta kulakta sıvı birikmesinin en önemli nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunun altını çizen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, “Bunun dışında büyük geniz eti, geniz eti iltihabı ve alerjilerdir. Erken doğum, anne sütü alınmaması, emzik kullanılması, evde sigara içilmesi, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, kalabalık kreşlerde bulunma, mide reflü hastalığı, yarık damak gibi durumlar sessiz orta kulak iltihabı riskini artırmaktadır” şeklinde konuştu. “Orta kulakta sıvı birikmesine ‘sessiz orta kulak iltihabı’ denmesinin nedeninin hastalığın çoğunlukla fark edilememesidir” diye sözlerini sürdüren Doç. Dr. Hıdır, “Küçük çocuklar sıklıkla az işittiklerini söylemezler. Söylediklerinize ilgisiz davranmaya başlayabilirler, televizyonu yakından izlemeye başlarlar. Bu durum uzun sürerse konuşmada gecikme, öğrenme güçlüğü gibi belirtiler oluşabilir. Kulaklarındaki tıkanıklık hissini açmak için elleriyle kulaklarıyla oynayabilirler. Bazen gelişen dengesizlik ve baş dönmesi nedeniyle sakarlıklar ve düşmeler sıklaşabilir” diye konuştu.

‘ÜÇ AYDAN DAHA UZUN SÜREBİLİR’

Bu hastalığın tanısının, kulak burun boğaz uzmanları tarafından muayene ve testlerle konabildiğini ifade eden Tınaztepe’li Doktor, “Çocuklarda, grip sonrasında bile kolaylıkla geçici orta kulakta sıvı birikmesi olmaktadır. Önemli olan bu hastalığın tanınması, tedavisi ve takibinin yapılmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonuyla oluşan sessiz kulak iltihabı ilaç tedavisiyle veya kendiliğinden çoğunlukla iyileşmektedir. Özellikle geniz eti problemine bağlı sürekli burun tıkanıklığı ve akıntısı olan, alerjisi olan, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda sessiz orta kulak iltihabı üç aydan daha uzun sürerek kronikleşebilmektedir. Bunun sonucunda; kalıcı işitme kayıpları, konuşma ve öğrenme bozuklukları, kulak zarında çökme ve kronik orta kulak iltihapları oluşabilir. Bu çocukların düzenli takip edilmesi iyileşmedikleri takdirde ameliyatla tedavi edilmeleri gerekmektedir. En iyi cerrahi tedavi yaklaşımı küçük bir operasyonla kulak zarına tüp takılmasıdır. Burun tıkanıklığı, akıntı şikayeti olan çocuklarda aynı anda geniz etinin alınması en iyi sonucu vermektedir” dedi.

 ‘SAKIZ ÇİĞNEME VE BALON ŞİŞİRME HASTALIĞIN İYİLEŞMESİNE FAYDA SAĞLAR’

Çocuğunuzda sessiz kulak iltihabı olduğunda yapmanız gerekenleri de açıklayan Doç. Dr. Yusuf Hıdır, “Öncelikle sakin olup bu durumun çoğunlukla 1-2 ay içinde iyileşeceğini bilmenizdir. Ancak kulak burun boğaz uzmanı takibi çok önemlidir. Doktorunuzun verdiği tedaviyle birlikte sakız çiğneme ve balon şişirme hastalığın iyileşmesine fayda sağlar. Kulak burun boğazının önerisi doğrultusunda, iyileşmeyen durumlarda veya konuşma geriliği, ileri işitme kaybı gibi önemli risklerin varlığında beklemeden cerrahi tedavi ile tedavi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. CEMİL ZEYBEKER