Çöpe iptal davasi

Taskesik'te Kati Atik Bertaraf Tesisi kurmasina imkân saglayan Çevre ve Orman Bakanliginin Izmir-Manisa ve Kütahya Çevre Düzeni Plani Revizyon isleminin ilgili bölümünün iptali için Torbali Ticaret Odasi, arazi sahipleri ve muhtarlikça Danistay’a basvuru yapildi. IZMIR Büyüksehir Belediyesi tarafindan kentin kati atik sorununa çözüm bulmak amaciyla kurulmasi planlanan tesisi istemeyen Torbali Ticaret Odasi, Taskesik Köyü Muhtarligi [&hellip]

Çöpe iptal davasi

Taskesik’te Kati Atik Bertaraf Tesisi kurmasina imkân saglayan Çevre ve Orman Bakanliginin Izmir-Manisa ve Kütahya Çevre Düzeni Plani Revizyon isleminin ilgili bölümünün iptali için Torbali Ticaret Odasi, arazi sahipleri ve muhtarlikça Danistay’a basvuru yapildi.

IZMIR Büyüksehir Belediyesi tarafindan kentin kati atik sorununa çözüm bulmak amaciyla kurulmasi planlanan tesisi istemeyen Torbali Ticaret Odasi, Taskesik Köyü Muhtarligi ve bölgedeki arazi sahipleri hukuki mücadele baslatti. Davacilar adina avukat Sehrazat Mercan tarafindan Danistay’a yapilan basvuruda, tesisin kurulmasina olanak taniyan Çevre ve Orman Bakanligi’nin 20 Eylül 2010 tarihli 1/100.000 ölçekli IzmirManisa ve Kütahya Çevre Düzeni Plani Revizyon isleminin, Taskesik köyünde kati atik depolama alani kurulmasi yönünden yürütmesinin durdurulmasi ve iptali istendi. Dava dilekçesinde, “Plan Revizyon Islemi En Basta 3573 Sayili Zeytinciligin Islahi Ve Yabanilerin Asilattirilmasi Hakkinda Kanunun 20. Maddesi’nin Emredici Hükmüne Açikça Aykiridir” ifadelerine yer verilerek, bölgenin neden tesis için uygun olmadigina ayrintilari ile yer verildi. Mercan, seçilen bölgenin zeytincilik yasasi basta olmak üzere birçok açidan uygun olmadigini dilekçesine ekledi.

“DUSUNCESIZCE BIR SEÇIM”

BU davanin lehlerine sonuçlanmasi durumunda projenin seyrinin degisecegini söyleyen Mercan, “Bu tür bölge planlarinin yapimi yeni bir uygulama. Izmir’i kapsayan bölge plani ilk kez 2008 yilinda yapildi. Ancak ilk plan, yönetmelik çikarilmadan yapildigi için Danistay 6. Dairesi tarafindan iptal edildi. Ayni plana bu defa yönetmelik çikarilarak plan yeniden onaylandi. Bizim dava açtigimiz revizyon plani ise, ikinci plana itirazlarin degerlendirildigi plan. Bu plan, 20.09.2010 onay tarihli ve 29.09.2010 tarihinde Izmir Il Çevre Müdürlügünün Tepekule’deki dairesinin duvarinda askiya çikarilarak duyurulmus oldu. Odalarla, STK’larla, daha dogrusu halkla tartisilarak ortaya çikarilmis bir plan niteligi tasimiyor. Bizim yönümüzden sakincali olan da Harmandali’ya seçenek olarak Izmir’in 35 yil süre ile çöpünün depolanacagi ve ayristirilacagi alan olarak seçilmis olmasi” dedi

BUYUKSEHIR EDEBIYAT YAPIYOR

BUYUKSEHIR’IN alani seçerken bölgenin durumunu hiç göz önüne almadigini savunan Mercan, “Alanin çevresindeki zeytinlikler, yeralti sulari, K.Menderes Havzasi ve buralara etkisi düsünülmemis. Trafik yogunlugu, nüfus popülasyonunun degisebilecegi, nemliligin artmasi, tarima zararlari hiç degerlendirilmemis. Izmir için de faydamaliyet analizleri açisindan dogru bir yer seçimi yapilmamis. Bütün bu sakincalar öngörülmeden yapilan planlama islemi hatali. Bu davada lehimize karar verildigi takdirde, Izmir Büyüksehir Belediyesi yeni yer ve çözüm aramasi gerekecek. Bunu bence simdiden yapmali. Çünkü Harmandali halki bunu buradan kaldirin diye baski yapiyor hakli olarak. Simdi Izmir Büyüksehir Belediyesi de, ‘Ben ne  yapayim, Torbali da istemiyor’ edebiyati yapmamali. Dogru yerde çözüm aramali ve üretmeli” dedi.