Çöpü def ederek memleketin kaderini degistirdik

Gida imalat sanayi ve tarim ürünleri temsilcilerine mevzuattaki degisikliklerin anlatildigi toplantida, Özgörkey, TUKAS gibi tarimi gelistiren sanayi kuruluslarinin bulundugu ilçeye çöp tesisi kurulmamasinin avantajlarinin alti çizildi TORBALI Ticaret Odasi’nin her ay düzenli olarak gerçeklestirdigi ve geleneksel hale getirdigi ‘Sektör Bulusmalari’ gida, tarim ve hayvancilik sektörünün temsilcilerini agirladi. Metropolis Otel’de gerçeklestirilen toplantiya konusmaci olarak Izmir Gida, [&hellip]

Çöpü def ederek memleketin kaderini degistirdik

Gida imalat sanayi ve tarim ürünleri temsilcilerine mevzuattaki degisikliklerin anlatildigi toplantida, Özgörkey, TUKAS gibi tarimi gelistiren sanayi kuruluslarinin bulundugu ilçeye çöp tesisi kurulmamasinin avantajlarinin alti çizildi

TORBALI Ticaret Odasi’nin her ay düzenli olarak gerçeklestirdigi ve geleneksel hale getirdigi ‘Sektör Bulusmalari’ gida, tarim ve hayvancilik sektörünün temsilcilerini agirladi. Metropolis Otel’de gerçeklestirilen toplantiya konusmaci olarak Izmir Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ahmet Güldal ile Gida Kontrol Sube Müdürü Zekeriya Yazici katildi. Toplantida, sektördeki mevzuat degisiklikleri anlatildi. Toplantida çöpü def ederek memleketin kaderinin degistirildigine vurgu yapildi. TTO Yönetim Kurulu Baskani Behçet Çinar, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odasi Berlin Ofisi’nin açilisi için Almanya’da oldugu gerekçesiyle katilamadigi toplantida Baskan Vekili Feyim Özçelik ve yönetim kurulu üyeleri tam kadro hazir bulundu.

ÇÖP GELSEYDI TARIM DA OLMAZDI, GIDA IMALATI DA

SEKTÖR Bulusmalari kapsaminda konuyla ilgili önemli isimleri Torbali’ya davet ederek ilçe sorunlarini masaya yatirdiklarini ve çözüm önerilerinin yetkili makamlar iletilmesini sagladiklarini belirten TTO Meclis Baskani Abdulvahap Olgun, çöp tesisi kurulmasini engelleyerek gida ve tarim alanina en büyük katkiyi koyduklarini söyledi. Olgun, “Bu memlekete çöp tesisi kurulsaydi Torbali’da gida imalati da olmazdi, tarim da. TTO’nun gida imalati ve tarima en büyük katkisi, çöp tesisinin Torbali’nin disina gönderilmesi oldu. Çöpü def ederek memleketin kaderini degistirdik” dedi. Çevreye zarar veren sanayi kuruluslarina da karsi olduklarini ifade eden Olgun, daha çok tarimi gelistiren sanayi kuruluslarini benimsediklerini kaydetti.

DEV FIRMALAR TORBALI’YI TERK EDERDI

ILÇEDE Özgörkey, DR. OETKER, TUKAS, TAT, VSM gibi tarimi gelistiren sanayi firmalarinin kurulmasinin avantaj sagladigini ifade eden Olgun, “Ilçe tarimi Özgörkey’den önce ve sonra diye ikiye ayrildi. Özgörkey’den sonra ilçede tarim çok gelisti” diyerek Torbali’da tarima dayali sanayinin gelismesi için çalismalara devam edeceklerini söyledi. Ilçeye çöp tesis kurulsaydi Özgörkey ya da TUKAS gibi dev firmalarin ilçede boy gösteremeyecegini kaydeden Olgun, küçük çaptaki tarimin da yok olacagini sözlerine ekledi.

102 YÖNETMELIK YAYINLANDI

GIDA, Tarim ve Hayvancilik olarak faaliyet göstermeye basladiktan sonra Avrupa Birligi ile uyumda daha basarili yol kat edildigini ifade eden Il Müdürü Ahmet Güldal ise yönetmeliklerde de degisiklikler yapildigini söyledi. Gida, bitki ve hayvan sagligi ile ilgili Aralik ayinda 102 yönetmelik yayinlandigini ifade eden Güldal, “Türkiye, Dünya Gida Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde tarim ekonomisi sinifinda 11’inci siradan 7’nci siraya yükseldi. Izmir ise bitkisel üründe, canli hayvanlarda ve genel alanda ikinci, hayvansal ürünlerde ise üçüncü sirada. Su ürünlerinde de Mugla’dan sonra en çok geliri olan il Izmir. Türkiye tarimda iyi yolda, daha da iyiye gidecek”

ISLETMELER KAYIT VE ONAY BELGESI ALACAK

GIDA maddesi üreten, satan ve toplu tüketime sunan isyerlerinde, yönetmelikler kapsaminda bütün sorumlugunun gida isletmecisinde oldugu bilgisini veren Gida Kontrol Sube Müdürü Zekeriya Yazici ise, “Isletmelerde zorunlu istihdam yerine teknik sorumlular çalistiriliyor. Hile yapan isletmeler teshir ediliyor. Uretim izni, onay ve kayit yapilacak firmalar belirleniyor” dedi. Geçmiste kazanilan gida sicil belgelerinin degistirilmesi gerektigini anlatan Yazici, gida isyerlerinden hangilerinin kayda, hangilerinin ise onaya tabi olduklarini, bu belgeleri almak için Il Müdürlügü’ne hangi belgelerle müracaat edeceklerini, müracaat sirasinda ne kadar ücret ödenecegini, onaya tabi isyerlerinin onay belgesi almadan önce nasil denetlenecegi konularinda detayli bilgi verdi.

YAZIBASI IÇIN ÇALISMA YAPILIYOR

TOPLANTININ soru cevap bölümünde söz alan TTO Meclis Baskani Olgun, Yazibasi’da parsellerin sanayicilere kamu yarari kapsaminda tahsisisin gündeme gelip gelmeyecegini sordu ve bu konunun ilçe sanayicisinin en büyük beklentisi oldugunu söyledi. Il Müdürü Güldal ise, Bakanlik nezdinde görüsmelerin yapildigini belirterek, prosedürü söyle izah etti: “Tarim topraklari üzerinde sanayi kuruluslarinin faaliyet gösterebilmesi için Büyüksehir Belediyelerinin Içisleri Bakanligindan ‘kamu yararina’ belgesi alma zorunlulugu var. Bu belge Il Toprak Koruma Kurulu’na gidecek. Burada karara baglanacak. Su anda süreç devam ediyor”