Çözüm odakli yasa
TTO’nun davetlisi olarak ilçeye gelen Izmir Is-Kur Il Müdürü Kadri Kabak, is sagligi ve güvenligi konusunda seminer verdi. Yeni yasanin çözüm odakli oldugunu belirten Kabak, özellikle apartman yöneticilerinin yogun ilgi gösterdigini söyledi. TORBALI Ticaret Odasi (TTO) tarafindan düzenlenen seminerde is sagligi ve güvenligi konusu ele alindi. Ticaret Odasi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer, Türkiye Is Kurumu [&hellip]
TTO’nun davetlisi olarak ilçeye gelen Izmir Is-Kur Il Müdürü Kadri Kabak, is sagligi ve güvenligi konusunda seminer verdi. Yeni yasanin çözüm odakli oldugunu belirten Kabak, özellikle apartman yöneticilerinin yogun ilgi gösterdigini söyledi.
TORBALI Ticaret Odasi (TTO) tarafindan düzenlenen seminerde is sagligi ve güvenligi konusu ele alindi. Ticaret Odasi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer, Türkiye Is Kurumu (ISKUR) Il Müdürü Kadri Kabak tarafindan verildi. Kurum olarak en büyük amaçlarinin is kazalarini önlemek oldugunu belirten Kadri Kabak, “Örnegin bir isçi insaattan düstükten sonra hukuki süreç kusurluyu belirliyor. Ama biz bu is kazalarini önlemeliyiz. Bunun için çaba sarf etmeliyiz” dedi. Kabak, ilginç bir veriyi de katilimcilarla paylasti. Yeni Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi konusunda en çok apartman yöneticilerinin ilgili oldugunu belirten Kabak, her gün en az 5 yöneticiden telefon aldiklarini söyledi.
“SIRTIMIZA YUK BINDIRILIYOR”
TOPLANTININ açilis konusmasinda TTO Yönetim Kurulu Baskani Abdulvahap Olgun, is sagligi ve güvenligi gibi konulardaki bilgilendirme toplantilarinin isletmeler açisindan çok önemli oldugunu söyledi. Olgun, “Esnaf ve is adamlari kendilerini bu yasalara hazirlamali. Maalesef isletmelerden çok sey isteniyor. Her gün sirtimiza yeni bir yük bindiriliyor. Oda olarak sürekli çalisiyoruz. AB’ye ayak uydurma kapsaminda yenilikler getiriliyor. Ama alt yapi sorunu var. Bu konuda çalisma yapilmali. Biz hazirliklarimizi yapiyoruz. TTO olarak, çikan her yasa ve yönetmelikle ilgili arastirmalar yapiyoruz” diye konustu.
IS KAZALARINI ÖNLEMELIYIZ
6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu ile ilgili bilgi veren ISKUR Il Müdürü Kadri Kabak, kanun geregi tüm isverenler ve kamu kurumlarinin risk analizi, is sagligi ve güvenligi egitimi, ilk yardim egitimi, tatbikatli yangin egitimi, acil durum eylem plani, saglik güvenligi emniyet plani, is sagligi ve güvenligi talimatlari, iç ortam ile kisisel maruziyet ölçümlerini yaptirmalari gerektigini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk Is Sagligi ve Güvenligi Yasasi’nin 1936 yilinda çiktigini ve 32 yil yürürlükte kaldigini belirten Kadri Kabak, “Daha sonra 1967’de, 1971’de ve 2003 yillarinda yeni yasalar hayata geçirildi. Son olarak da geçtigimiz yil yürürlüge yeni bir yasa girdi. Daha önceki mevzuatlar daha çok sonuç odakliydi. Fakat simdiki mevzuat, is kazalarinin önlenmesini amaçliyor” dedi.
“RISK DEGERLENDIRMESI SART”
ISVERENIN yeni yasa kapsamindaki yükümlülükleri hakkinda bilgi veren ISKUR Il Müdürü Kadri Kabak, “Çalisanin is sagligi ve güvenligini saglamakla yükümlü olan isveren; mesleki risklerin önlenmesi, bu konularda egitim verilmesi ve alinan tedbirlere uyulup uyulmamasini kontrol etmekle sorumludur. Bunun yaninda isveren, çalisma kapsaminda risk degerlendirmesi de yapmak zorundadir. Yine buna ek olarak çalisan kisiye görev verilirken göreve uygun olup olunmadigina özen gösterilmeli ve çalisanlarin hayati tehlike altina girmemesi saglanmalidir” seklinde konustu.