DAGLARDAN TOPLANAN SIFA

Persembe pazari her hafta oldugu gibi bu hafta da özel lezzetleri müsterilerle bulusturdu. Daglardan köylüler tarafindan toplanan bir çok sifasi bulunan Arap saçi otu ve lezzetiyle sevenlerin vazgeçilmezi olan çintar yogun ilgi gördü. TORBALI'DA yasayanlar genelde alisveris yapmak için persembe günü kurulan semt pazarini bekliyor. Bölgenin en büyük pazarlarindan olan ve halk arasinda persembe pazari [&hellip]

DAGLARDAN TOPLANAN SIFA

Persembe pazari her hafta oldugu gibi bu hafta da özel lezzetleri müsterilerle bulusturdu. Daglardan köylüler tarafindan toplanan bir çok sifasi bulunan Arap saçi otu ve lezzetiyle sevenlerin vazgeçilmezi olan çintar yogun ilgi gördü.

TORBALI’DA yasayanlar genelde alisveris yapmak için persembe günü kurulan semt pazarini bekliyor. Bölgenin en büyük pazarlarindan olan ve halk arasinda persembe pazari olarak bilinen pazar her hafta özel çesitleriyle ilçe halkina hizmet veriyor. O çesitlerin içlerinde bazilari var ki tezgaha ulasmak için büyük emegin ürünü oluyor. Tip ki yabani rezene olarak da bilinen “arapsaçi” ve mantarin bir çesidi olan “çintar” gibi. Tezgâhlara gelmeden bir gün önce büyük emeklerle daglardan, çam diplerinden toplanan bu ürünler ilçe vatandaslarinin büyük ilgisini görüyor.

 HER DERDE DEVA ARAPSAÇI

Her yas için sifali olarak bilinen arapsaçi otunu pazar kurulmadan önceki gün daglardan topladiklarini ifade eden Veli Dizlek, “Bunlar yabani arapsaçi otu. Lezzetinin yani sira faydalari ile de bilinir. Biz bunlari daglardan topluyoruz. Tamamen dogal oldugu için vatandas çok ilgili. Yapraklari, spazm giderici, midevi, safra söktürücü, süt artirici, istah açici, idrar söktürücü, gaz giderici etki gösterir. Sofralardaki haline de gelirsek genelde tipik bir zeytinyagli yemek gibi, sogan ile pisiriliyor. Bazen haslanip üzerine sarmisak-limon-zeytinyagi dökülerek meze olarak da yenilebiliyor. Ayrica kuzu etiyle de servis ediliyor” diye belirtti.

 YAGMURLA GELEN SIFA, ÇINTAR

Tipki arapsaçi gibi daglardan özene özene toplanan bir diger pazar tezgahlarini süsleyen lezzet ise genelde köylü pazarinda satilan çintar. Geçtigimiz haftalardan beri büyük ilgiyle karsilasan çintar özellikle ilçe halki tarafindan bolca talep ediliyor. Torbali’da özellikle kasim ayindan itibaren baslayan yagmurlarin ardindan çam ormanlarinda yetisen çintar isimli mantar, köylerde yasayan vatandaslarin geçim kaynagi haline geldi. Ormanlardan bin bir zahmetle sepet sepet toplanan lezzetli mantarlar, semt pazarlarinda kilosu 6 liradan satisa sunuluyor. Çintarlari daglardan özenerek topladiklarini ifade eden Fatma Karasu, “Genellikle kansizliga iyi geldigi biliniyor. Içerisinde yag olmadigi için rejim yapanlar genelde çintarlari bizden aliyor” seklinde konustu. Ibrahim Danis