Dalkiliç Torbali'yi salladi

TORBALI’NIN kurtulusunun 89. Yili nedeniyle Torbali  Belediyesinin düzenlemis oldugu kurtulus senlikleri dün aksam ünlü popçu Murat Dalkiliç konseri ile devam etti. Halkin yogun ilgi gösterdigi konserde gençler sarkilara eslik edip doyasiya eglendiler. Murat Dalkiliç’i çevre il ve ilçelerden de izlemeye gelen çok sayida vatandas vardi. Dalkiliç sahneye çiktiginda çosku doruga ulasti. Genç, yasli, kadin, erkek [&hellip]

Dalkiliç Torbali'yi salladi

TORBALI’NIN kurtulusunun 89. Yili nedeniyle Torbali  Belediyesinin düzenlemis oldugu kurtulus senlikleri dün aksam ünlü popçu Murat Dalkiliç konseri ile devam etti. Halkin yogun ilgi gösterdigi konserde gençler sarkilara eslik edip doyasiya eglendiler. Murat Dalkiliç’i çevre il ve ilçelerden de izlemeye gelen çok sayida vatandas vardi. Dalkiliç sahneye çiktiginda çosku doruga ulasti. Genç, yasli, kadin, erkek çok sayida vatandas saatler öncesinden gelip konser alanini hinca hinç doldurdular.

Unver baslatti, Karatoklu gelistirdi, Uygur döneminde zayifladi

TORBALI, son 20 yildir Eylül ayinin ilk haftasinda “Kurtulus Senlikleri”ne ev sahipligi yapiyor. 19891994 yillar arasinda Belediye Baskani Ertan Unver tarafindan baslatilan Kurtulus Senlikleri, son yillarda eski cazibesini kaybetse de devam ediyor. Önceki aksam son yillarin popüler sanatçilarindan Murat Dalkiliç’in konseri, dün aksam Metropolis’teki Halk oyunlari gösterisi ile devam eden Kurtulus Senlikleri’nin basladigi dönemde bu yana yasadigi degisim ve zayiflama dikkat çekiyor. Ertan Unver zamaninda “kültürel etkinliklerin” agirlikli oldugu senliklerde, Hasan Karatoklu’nun Belediye Baskanligi döneminde “spor, kültür ve eglence” etkinlikleri ile en parlak dönem yasandi. Ismail Uygur’un baskanligi döneminde ise senlikler, gitgide eski cazibesini kaybederek, 1 konser, 1 gösteriden ibaret hale geldi. 10 yil öncesine kadar 110 Eylül tarihleri arasinda gerek kurulan Ticaret Fuari gerekse de doldu dolu geçen senliklerle tam bir festival yasayan Torbali, simdilerde kurtulusunu eskisine nazaran sönük kutluyor.

AZIZ NESIN BILE GELDI

TORBALI Belediyesi Kurtulus Senlikleri oldukça “sasali” bir geçmise sahip. 1989 yilinda Belediye Baskani seçilen Ertan Unver zamaninda Güz Etkinlikleri’nde, o dönem çok sayida ünlü yazar ve bilim adami ilçede agirlandi. Kültürel bir misyon yüklenen etkinliklerde Mustafa Ekmekçi, Selçuk Ilhan, Abdurrahman Dilipak gibi ünlü yazarlar, Müjdat Gezen, Tolga Çandar, Suavi, Selda Bagcan gibi sanatçilar ilçeyi ziyaret etti. Hatta, ünlü yazar Aziz Nesin, çok tartisilan “Türk halkinin yüzde 60’i aptaldir” sözünü Torbali’da söyledi. Unver’in etkinliklerinin bir temasi da oluyordu. “Basin, Gülmece, Yasam, Siyaset ve Çevre” konulari 3 gün konusunun uzmanlari tarafindan panellerde tartisiliyordu.

PANELLER, KONSERLER, YARISMALARLA DOLU 10 GUN

UNVER’IN baslattigi etkiliklerin çerçevesi, 19942004 yillari arasinda baskanlik yapan Hasan Karatoklu tarafindan genisletildi. Senlikler, sadece kültürel degil, sanat, spor, eglence ile birlestirilerek festivale dönüstürüldü. O yillarda açilan Sanayi ve Ticaret Fuari ile birlikte Torbali, 10 gün boyunca tam bir festival havasi yasandi. Karatoklu döneminde Bülent Arinç, Mehmet Altan, Cengiz Çandar, Savas Ay, Ahmet Mete Isikara, Türkan Saylan, Yargitay Onursal Baskani Sami Selçuk’un katilimlari ile farkli konularda konferans ve paneller düzenlendi. Ebru Gündes, Mustafa Sandal, Özcan Deniz, Yildiz Tilbe, Rafet El Roman, Nihat Dogan, Haluk Levent, Askin Nur Yengi, Bendeniz, Harun Kolçak gibi sanatçilar da ilçede konser verdi. Paneller ve konserlerle sinirli kalmayan etkinliklerin en önemli ayagi ise Güzellik Yarismasi oldu. Ayrica, futbol, tavla karsilasmalari, kurtulus kosusu, bisiklet yarisi, yemek yapma yarismasi, köyler arasi esek kosusu gibi Türkiye çapinda ses getiren programlara imza atildi. Ayrica, o dönem popüler olan sinema filmleri, açik hava sinemasinda gösterildi.

Geriye sadece konserler kaldi

HERKESIN kendinden bir seyler bulabildigi senlikler, 2004 yilinda baskanliga seçilen Ismail Uygur döneminde zayifladi. Konferans, paneller, yarisma gibi programlarin kaldirildigi senlikler, sadece konser ve görsel gösterilerle sinirlandirildi. Ilk yillarda Neset Ertas, Mahsun Kirmizigül, Tolga Çandar gibi önemli sanatçilari agirlayan senlikler, son yillarda zayifladi. 23 gecede bitirilen senliklerde bugüne kadar Emre Altug, Coskun Sabah, Kibariye, Kiraç, Muazzez Ersoy, Ahmet Özkan, Volkan Konak, Davut Güloglu agirlandi. Her ne kadar “Kurtulus Senlikleri” olarak geçse de, yapilan programlar geçmis yillarla kiyaslandiginda birkaç programdan öteye gitmiyor.