Demokrasiye Dagkizilca'dan sikilan kursun parti kapattirdi
TURKIYE su günlerde ‘de-mokrasi, vesayet, darbe’ gibi kavramlari yeniden sorgu-lamaya baslarken Torbali’nin yakin tarihinde bir partinin kapatilmasina kadar varan olaylari tetikleyen bir olay yatiyor. Serbest Cumhuriyet Firkasi’nin kapatilmasi Dag-kizilca’da yasayan ve parti-nin Izmir teskilatinin ileri gelenlerinden olan Çömez-zade Hüseyin Efendi’nin sik-tigi kursuna dayandigi orta-ya çikti.1930’li yillarda kuru-lan ve ömrü birkaç ay süren Ali Fethi Okyar [&hellip]
TURKIYE su günlerde ‘de-mokrasi, vesayet, darbe’ gibi kavramlari yeniden sorgu-lamaya baslarken Torbali’nin yakin tarihinde bir partinin kapatilmasina kadar varan olaylari tetikleyen bir olay yatiyor. Serbest Cumhuriyet Firkasi’nin kapatilmasi Dag-kizilca’da yasayan ve parti-nin Izmir teskilatinin ileri gelenlerinden olan Çömez-zade Hüseyin Efendi’nin sik-tigi kursuna dayandigi orta-ya çikti.1930’li yillarda kuru-lan ve ömrü birkaç ay süren Ali Fethi Okyar liderligin-deki partinin Izmir mitingin-de çikan olay ve Menemen olayi nedeni ile kapatildigi biliniyor. Fakat Torbalili ye-rel tarihçi Necat Çetin’in ba-baannesi Ayse Çetin’in yillar sonra anlattigi bir aile sirri, Izmir olaylarini baslatan si-lahi çeken kisinin zannedil-digi gibi Jandarma degil Dagkizilcali Çömezzade Hüseyin Efendi oldugunu ortaya çikardi. 1883 dogum-lu Çömezzade Hüseyin E-fendi Dagkizilca köyünün ileri gelenlerinden. Hem farkli kisiligi hem de güçlü ekonomik yapisi ile çok say-gin bir kisi. Seferberlikte Rus cephesinde çarpismis, Cumhuriyet dönemi Ali Fet-hi beyin (Okyar) partisi Ser-best Cumhuriyet Firkasi’nin önde gelen temsilcilerinden.
SILAH ÇEKILDI, ÇOCUK ÖLDU, ORTALIK KARISTI
SERBEST Cumhuriyet Fir-kasi’nin Izmir mitinginde ya-sanan olaylari kimin baslatti-ginin günümüzde bile tam olarak bilinmedigini, halkin uzun yillar olaylari hüküme-tin çikardigini zannettigini söyleyen Necat Çetin, “Ba-baannem Ayse Çetin’in bana anlattigi bir aile sirri, Türki-ye’de 2. demokrasi harekâti-nin sonunu hazirlayan kursu-nun Torbali’dan sikildigini ortaya koyuyor” dedi. Necat Çetin kursunun sikildigi Iz-mir olaylarini su sekilde nakletti, “Çömezzade Hüse-yin Efendi’nin arkadasi Hamzali Aga bir gün haber gönderir, ‘Gel, Serbest Fir-ka’nin Izmir mitingine gide-lim’ diye. Tarih 7-8 Eylül 1930. Çömezzade ve Ham-zali Aga Karakuyu’da bulu-sup bir kamyonet ile Izmir mitingine gider. O sirada kürsüdeki kisi Atatürk’ü kastederek, “Kör söyle yapti, böyle yapti’ deyince Çömez de silahina sarilip atesler. Kargasada bir çocuk hayatini kaybeder. Halk silahin hü-kümet veya Jandarma tara-findan ateslendigi zannedip devlet binalarini tasliyor. Bir anda ortalik karisir. Herkes kaçisir. Çömezzade ve Ham-zali de kamyonet ile Torba-li’nin yolunu tutar. Yolda onlari Haluk ve Enver Alp-sü’nün babasi Hâkim Sela-hattin Bey görür. Jandarma-ya kamyoneti durdurmalari talimati verir. Sonrada farkli bir sebep ile durduklari anla-silir ama bizimkiler fena hal-de korkar. Hâkim Selahattin Bey Hamzali Aga’ya o hafta yapilacak Halk Partisi Ilçe Baskanligi seçiminde destek ister. O dönem memurlar Ilçe Baskani aday olabiliyor. Hamzali Aga 7 üye bulur ve Selahattin Bey Ilçe Baskani seçiliyor” seklinde konustu.