Deprem kaderimiz olmamali

17 Agustos depreminin yildönümünde konusan Kader Durmus, Torbali'nin birinci derecede deprem bölgesinde olmasina ragmen acil eylem plani olmadigini söyledi BUGUN 1999 yilinda meydana gelen 17 Agustos Marmara Depremi’nin 13. yil dönümü, yüzlerce insanin hayatini kaybettigi ve binlerce binanin yerle bir oldugu deprem sonrasi Türkiye’de bazi önlemlerin hala alinmamasina, Insaat Mühendisleri Odasi Torbali Temsilcisi Kader Durmus, [&hellip]

Deprem kaderimiz olmamali

17 Agustos depreminin yildönümünde konusan Kader Durmus, Torbali’nin birinci derecede deprem bölgesinde olmasina ragmen acil eylem plani olmadigini söyledi

BUGUN 1999 yilinda meydana gelen 17 Agustos Marmara Depremi’nin 13. yil dönümü, yüzlerce insanin hayatini kaybettigi ve binlerce binanin yerle bir oldugu deprem sonrasi Türkiye’de bazi önlemlerin hala alinmamasina, Insaat Mühendisleri Odasi Torbali Temsilcisi Kader Durmus, dün bir açiklama yaparak tepki gösterdi. “Baska Marmara Depremleri yasanmasin” diyen Durmus, devletin uygulamaya koydugu yasalarin sadece kagit üzerinde oldugunu, 1999 yilindan bu yana ülkede hiçbir seyin degismedigini söyledi. Depremin üzerinden 13 yil geçmesine ragmen insaat alaninda devletin aldigi önlemlerin yetersiz kaldigini dile getiren Durmus: “17 Agustos Marmara Depremi’nin üzerinden 13 yil geçmesine ragmen hiçbir önlem alinmadi. Samsun’da yasanan sel felaket buna bir örnektir. Yasalarda bir çok degisiklik yapilmasina ragmen, ne acidir ki bu yasalar sadece kagit üzerinde kaliyor. Samsun’da konutlarin yapildigi dere kenarlarina meslektaslarimiz ‘Buraya ev yapilmaz demesine ragmen’ devlet basina buyruk davranmistir. Neticede felakette insanlarimiz hayatlarini kaybetmislerdir” dedi.

17 AGUSTOS AFET GUNU ILAN EDILSIN

BU tür felaketlerden ders alinmasi gerektigini belirten Kader Durmus, 17 Agustos gününün, Afet ve Yasa Günü ilan edilmesi gerektigini söyledi. Ulkede baska insanlarin ihmal yüzünden ölmemesi için yasalarin uygulamaya koyulmasi gerektigini dile getiren Durmus: “Ne acidir ki meydana gelen olaylardan ders çikarmiyoruz. Yasalar uygulamaya koyulmali ve bu konuda uzman kisilerin görüslerine basvurulmalidir. Devlet basina buyruk hareket etmemelidir. TOKI binalari konuslandirdigi yerlerin büyük bölümünden rant elde ediyor. Örnegin Torbali’da birinci derece tarim arazilerine konutlar yapildi. Bunlara artik bir son verilmeli ve insan hayatinin degeri ön plana çikartilmalidir” seklinde konustu.

BIRINCI DERECE DEPREM BÖLGESIYIZ AMA ACIL EYLEM PLANIMIZ YOK

TORBALI’NIN birinci derece deprem kusaginda oldugunu da sözlerine ekleyen Insaat Mühendisleri Odasi Temsilcisi Kader Durmus, ilçenin ‘Acil Deprem Eylem Plani’nin olmadigini söyledi. Durmus: “Ilçemiz deprem riskini tasiyan bölgelerin basinda geliyor. 130 bin nüfusa dayanan bir ilçenin acil eylem plani yok. Deprem sonrasi, nasil davranilacak? Kurumlar hangi alanlarda nasil hareket edecek? Bunlarin hiçbir çalismasi yapilmadi. Bunun için Ticaret Odasi ile görüsmelerim oldu. Basta Kaymakam Aydin Memük olmak üzere, tüm kurum ve kuruluslar, sivil toplum kuruluslariyla istisarelerde bulunulmali ve Acil Eylem Plani hazirlanmalidir. Hazirlanacak olan bu plan olasi bir depremde insanlarin hayatlarini kurtaracaktir. Ben bu konuda üzerime düsen göreve hazirim. Ne gerekiyorsa yaparim. Diger kurumlarinda ayni hassasiyeti göstermesini istiyorum”
seklinde konustu.