Deprem Torbali’nin da gerçegi

Izmir’in yasadigi yüzyilin en yikici depremleri arasinda gösterilen � Torbali depremi,’ Kütahya depremi ile yeniden gündeme geldi. Izmir’in en hareketli fay hatti üzerinde Torbali, asla akillardan çikarilmamasi gereken bir deprem gerçegine sahip KUTAHYA’DA geçtigimiz gün meydana gelen ve 3 kisinin ölümüne neden olan 5,9 büyüklügündeki deprem, dikkatleri Izmir ve Torbali’nin yasadigi deprem tehlikesine çevirdi. Torbali’da [&hellip]

Deprem Torbali’nin da gerçegi

Izmir’in yasadigi yüzyilin en yikici depremleri arasinda gösterilen ‘1928 Torbali depremi,’ Kütahya depremi ile yeniden gündeme geldi. Izmir’in en hareketli fay hatti üzerinde Torbali, asla akillardan çikarilmamasi gereken bir deprem gerçegine sahip

KUTAHYA’DA geçtigimiz gün meydana gelen ve 3 kisinin ölümüne neden olan 5,9 büyüklügündeki deprem, dikkatleri Izmir ve Torbali’nin yasadigi deprem tehlikesine çevirdi. Torbali’da da hissedilen deprem, vatandaslar arasinda büyük panige neden oldu. Özellikle Ege’nin bati illerinin ve Izmir’in deprem riski altinda oldugunu belirten uzmanlar, acilen kent yenileme projelerinin hayata geçirilmesi gerektigi konusunda uyarida bulundu. Izmir’in yasadigi yüzyilin en yikici depremleri arasinda gösterilen ‘1928 Torbali depremi,’ Kütahya depremi ile yeniden gündeme geldi. Geçtigimiz aylarda Büyük Torbali’nin köse yazarlarindan Yasin Kayis’in ortaya çikardigi fotograflarda yikimin etkisi gözler önüne serilen Torbali depremi, ayni zamanda bölgenin sürekli risk tasidiginin akillardan çikarilmamasi gerektigini de hatirlatir nitelikte.

“HAZIR OLALIM”

EGE illerinin deprem riski tasidigini belirten Türkiye Jeofizik Kurumu Dernegi Onursal Baskani Prof. Dr. Ahmet Ercan, Denizli’de “Pamukkale Çukuru” denen bölgede hareketlilik gözlemlediklerini söyledi. Denizli’nin Buldan ve Horsunlu, Aydin’in Kuyucak, Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Aydin merkez, Germencik, Ortaklar, Söke ve Kusadasi kesiminin öncelikli deprem riski tasiyan bölgelerin basinda oldugunu belirten Ercan, söyle konustu: “Ege’de Menderes ve Gediz Ovasi, risk altinda. Usak’in tamami ile Manisa’nin Salihli, Sarigöl, Turgutlu ilçelerinin yanisira Izmir’in Torbali, Selçuk, Dikili ve Bergama ilçeleri de deprem riski tasiyor. Saydigim ve Bati Anadolu olarak adlandirdigimiz bu bölgeler deprem açisindan riskli. Buralarda 6 ila 7 arasinda deprem olabilir” seklinde konustu.

ÇARESIZLIGE TANIKLIK

9 Eylül Universitesi, FenEdebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yardimci Doçent Doktor Melih Tinal da geçtigimiz aylarda Turkish Studies’te yayinlanan makalesinde “1928 Torbali (Izmir) Depremi” isimli makalesinde ilçede yasanan bu yikici depremin Izmir’in ticari yasamina agir darbe vurdugunun altini çizdi. 50 kisinin yasamini yitirdigi depremin “çaresizligin ve çileli bir sürecin yasanmasina taniklik” ettigini belirten Tinal, makalesinde su ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin birinci derece deprem kusagi içindeki kentlerinden olan Izmir ve yakin çevresi tarihsel dönemde birçok yikici depreme sahne olmustur. Bu depremlerden biri de, 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27′de meydana gelen ve 6.5 büyüklügünde olan depremdir. 50 kisinin yasamini yitirdigi depremin merkezi Torbali’dir. Binlerce vatandasin evsiz kalmasina neden olan deprem, tarih boyunca bölgenin ticaret merkezi olmus Izmir kentinde de agir hasar yaratmistir. Büyük sarsinti sonrasindaki tedirgin ve çileli süreç, insanoglunun deprem gibi bir dogal afet karsisindaki çaresizligini bir kez daha gözler önüne sermesinin yaninda, depremzedelere yapilan yardimlarda yasanan sikintilari da içermektedir. Bu makale ile dünyanin önemli bir deprem kusagi üzerinde yer alan Türkiye’nin deprem tarihine katkida bulunmak amaçlanmistir” dedi.

MINARE YARILDI

31 Mart 1928, 02:27:42, Tepe-köy-Torbali Izmir: 2000 ev yikil-mis, sarsinti bütün Bati Ana-dolu’da hissedildi. Artçi sarsin-tilar Mayis ayina kadar sürdü. Ana sokun etkiledigi yerler; Yazi-basi, Çapak, Tepeköy ve Torbali-ydi.. Izmir-Aydin arasindaki Te-peköy’den, ortalama 1.5 km uz-aklikta tren yolu üzerinde trenin geçisini engelleyecek derecede önemli bir çöküntü olustu. Çay-basi, Egerci, Arapçi ve Tepeköy-deki kuyu ve kaynaklarin su de-bisi degisti. Hükümet konagi ile dispanserin duvarlari içerden ve disaridan siddetli sekilde çatla-mis ve yarilmisti. Ertugrul cami-sinin kible duvari saçak tarafin-dan ayrilmis, minare yarilmis ve egilmisti.