Dere yatağı
Subaşı ve Pamukyazı ovalarında her yıl üç çeşit ürün yetiştiriliyor. Bu özelliğiyle Türkiye'de nadir görülen bölgelerden olan Subaşı ve Pamukyazı, killi toprağı sayesinde çiftçisinin yüzünü güldürüyor.
TORBALI verimli topraklarıyla dikkat çekerken, ilçede yüksek verimin olduğu bölgelerin başında ise Subaşı ve Pamukyazı ovası geliyor. Torbalı’da sezonda üç ürün yetiştirilen tek bölge olan Subaşı ve Pamukyazı’da üretici neredeye hiç boş durmuyor. Bölgede toprağın killi yapıya sahip olması da verimin yükselmesine neden oluyor. Her iki ovada bulunan kayıtlı 1200 üretici, yetiştirdikleri birbirinden farklı ürünler iç ve dış piyasada satışa sunuyor.
DERE YATAĞI
Kendi kendine yetebilen nadir ülkelerin başında gelen Türkiye, tarımsal alanda oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Ülkenin dört bir yanı, zengin ve verimli topraklara sahip. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip bölgelerin başında ise Torbalı geliyor. Tarımın geliştiği ilçede 300 bin dekardan fazla alanda üretim gerçekleştiriliyor. Ege Bölgesi’nin sebze-meyve deposu haline gelen ilçede yaz ve kış dönemlerinde hasat yapılıyor. Kış dönemlerinde ağırlıklı olarak kışlık sebze yetiştiren Torbalılı üreticiler, yaz döneminde ise mısır, domates ve buğdayı tercih ediyor. İlçedeki arazilerde verim oldukça yüksek. Örneğin Türkiye ortalamasına göre bir dönümlük tarlada 8 ton civarında salçalık domates elde ediliyor. Torbalı’da ise bu rakam 12 hatta 14 tona kadar yükseliyor.
YILDA ÜÇ ÇEŞİT ÜRÜN
Böylesine verimli arazilerin, tarlaların yer aldığı ilçede bir de Subaşı ve Pamukyazı farkı yaşanıyor. Fetrek Çayı’ndan itibaren oluşan bu havzadaki farklı toprak yapısı, yüksek ve kaliteli verim elde edilmesini sağlıyor. Yaklaşık 1000 yıl önce bölgenin büyük bir kısmının dere yatağı olması ve suyun çekilmesinden sonra dere yatağının ortaya çıkmasıyla, verimli topraklarda oluşmaya başladı. Killi toprak yapısına sahip olan ve 100 bin dekarlık üretim alanına sahip Subaşı-Pamukyazı ovalarında her yıl üç çeşit ürün yetiştiriliyor. Yaz döneminde domates eken çiftçi, daha sonra mısır ve son olarak da kışlık sebze üretimini gerçekleştiriyor.
YAĞMURLA GELEN VERİM
100 bin dekarlık alanın yer aldığı bu geniş topraklarda kayıtlı 1200 üreticinin faaliyet gösterdiği belirtildi. Türkiye ortalamasının da üstünde bir verimin olduğu bölgede meydana gelen yağışlar, belirtildiği gibi zarardan çok yarar sağlıyor üreticiye. Kışın yaşanan yağışlar sonrasında göle dönen tarlalarda, toprak suyu emdikçe yer altı suları yükseliyor. Ayrıca, toprağı da tavlı hale getiriyor. Sıcak ve kurak geçen yaz aylarında ise toprak, içerisindeki su nedeniyle daha verimli oluyor. Yağmur, sezonda şiddetli yağdığında en fazla üretimi 1 hafta geciktiriyor. Ancak sağladığı yarar bir hayli fazla.