Deride 'Ekolojik' dönem
Türkiye'nin en büyük deri üreticilerinden olan Sepiciler Deri, Türkiye'de bir ilke imza atacak. Ekolojik deri tabaklama projesi üzerinde çalisan Sepiciler, TUBITAK'tan da büyük destek aliyor. AGIRLIKLIolarak ayakkabi ve çantalik deri ve kösele imalati yapan 85 yillik Sepiciler, deri sektörünün en önemli markalari arasinda yer aliyor. Ar-Ge odakli çalisan bir firma olan Sepiciler, gelistirdigi yeni üretim [&hellip]
Türkiye’nin en büyük deri üreticilerinden olan Sepiciler Deri, Türkiye’de bir ilke imza atacak. Ekolojik deri tabaklama projesi üzerinde çalisan Sepiciler, TUBITAK’tan da büyük destek aliyor.
AGIRLIKLIolarak ayakkabi ve çantalik deri ve kösele imalati yapan 85 yillik Sepiciler, deri sektörünün en önemli markalari arasinda yer aliyor. Ar-Ge odakli çalisan bir firma olan Sepiciler, gelistirdigi yeni üretim teknikleriyle de dikkat çekiyor. Avrupa’nin en iyi tabakhanesi olma özelligine de sahip olan Sepiciler, çevreci bir çalismaya imza atiyor. Firma, tamamen ekolojik bir çalisma ile deri tabaklamasinda atik sudaki kimyasal oranini 10’da 9 azaltiyor. Hali hazirda devam eden proje, Mayis ayinda sona erecek ve firmadaki üretim bu teknikle yapilacak. TUBITAK tarafindan da onaylanan bu Ar-Ge çalismasi, yüzde 60 oraninda da maddi destek almaya hak kazandi. Sepiciler Deri Yönetim Kurulu Uyesi olan Talip Sepici: “Ekolojik deri tabaklama ile Türkiye’de bir ilki gerçeklestirecegiz” dedi.
DERI SEKTÖRUNUN DEVI
Temelleri 1930 yilinda Basmane’de atilan Sepiciler, bu yil spesifik ürünlere yatirim yapmaya hazirlaniyor. Her yil Ege Bölgesi Sanayi Odasi’nin düzenledigi törenlerde çesitli ödüller alan Sepiciler, geçtigimiz günlerde de Hilton Otel’de Ege Ihracatçilari Birligi tarafindan düzenlenen ‘Ege’nin Yildizlari’ ödül töreninde, deri alaninda en yüksek ihracati yapan firma dalinda birincilik ödülünü kazandi. 1974 yilindan bu yana Çaybasi’daki tesislerinde üretim yapan firma, 1986’ya kadar yüzlük oglak derisi üretiminde, fantezi ayakkabi üretenlerin aradigi önemli bir marka ve üretici durumuna geldikten sonra bu sektöre yatirimlarini hizlandirdi. Ayni basariyi videla ve kösele ürünleriyle de hem iç pazarda hem de dis pazarlarda yakaladi.
TUBITAK’TAN TAM DESTEK
Halihazirda büyükbas deri, küçükbas deri, kösele, vejital deri, ayakkabilik ve çantalik deri ile kösele imalati yapan firma, kurumsal yapisi n, çevreye deger veren, çevre bilinci yüksek ve sürekliligi olan bakis açisi ile ileri teknolojileri çevre yatirimlarina uyarlayan bir kurum haline geldi. Ar-Ge çalismalarina da önem veren Sepiciler, geçtigimiz yil Mayis ayinda Talip Sepici önderliginde yeni bir projenin startini verdi. Yüksek Lisansli Deri Mühendisi Cemile Tosun tarafindan hazirlanan ‘Ekolojik Deri Tabaklama (Sepileme)’ projesinde artik sona gelindi. 3 ay sonra tamamlanacak olan proje TUBITAK tarafindan kabul gördü. 400 bin lira maliyetli projede, maliyetin yüzde 60’i TUBITAK tarafindan karsilanacak.
‘SUDAKI KIMYASAL ORANI YUZDE 90 DUSECEK’
Proje hakkinda bilgi veren Talip Sepici, ‘Ekolojik Deri Tabaklama’ ile alisilagelmisin disinda bir metotla deri tabaklamanin yapilacagini kaydetti. Mevcut sistemde, kimyasal maddenin büyük bir kisminin suda kaldigini dile getiren Sepici: “Yaptigimiz Ar-Ge çalismalari ile derinin kimyasal maddeyi daha fazla almasini sagliyoruz.Bu metotla deri fiziksel özelliklerini kaybetmeden daha iyi bir kaliteye sahip oluyor. Atik sudaki kimyasal orani ve tuzluluk orani çok azaliyor. Örnegin sudaki kimyasal orani yüzde 100’den yüzde 10’a kadar düsüyor. Daha temiz bir atik su ve daha kullanilabilir atik çamuru meydana geliyor. Türkiye’deki deri sektöründe bir ilki gerçeklestirecegiz. Proje tamamlandiktan sonra büyün kromlu deri üretimi bu sekilde gerçeklestirilecek. Kimyasal kullanimi ve atik azalacak. Atik çamuru da daha iyi kullanilabilir bir materyal olacak” diye konustu.
GÖKHAN YALKALK