Dogalgazi alt yapi vurdu  

Dogalgaz, 2011 yilinda altin yilini yasarken, o günden sonra abone sayisinda düsüs yasandi. Alt yapi yatiriminin az olmasi nedeniyle yillik dogalgaz verilen ev sayisinda, 3 yilin sonunda neredeyse yüzde 50 düsüs yasandi.  8 yil önce dogalgazla tanisan Torbali'da, dogalgaz kullanan hane sayisi 14 bini asti. Dogalgaz altin yilini 2011 yilinda yasarken, bu yil Izmirgaz'in uyguladigi [&hellip]

Dogalgazi alt yapi vurdu  

Dogalgaz, 2011 yilinda altin yilini yasarken, o günden sonra abone sayisinda düsüs yasandi. Alt yapi yatiriminin az olmasi nedeniyle yillik dogalgaz verilen ev sayisinda, 3 yilin sonunda neredeyse yüzde 50 düsüs yasandi. 

8 yil önce dogalgazla tanisan Torbali’da, dogalgaz kullanan hane sayisi 14 bini asti. Dogalgaz altin yilini 2011 yilinda yasarken, bu yil Izmirgaz’in uyguladigi politikalar nedeniyle dogalgaz verilen ev sayisinda düsüs yasandi. Geçtigimiz yil 2 bin 431 eve dogalgaz verilirken, bu yil ise 1750’de kaldi. Yatirim olmamasindan dolayi dogalgaz abone sayisinin geçtigimiz yilki rakamlarin altinda kaldigini ifade eden Aslan Mühendislik’in sahibi Ömer Aslan: “Dogalgazin halen ulasmadigi birçok bölge var. Torbali Mahallesi ve Muratbey Mahallesi’nin bir kismi, Atatürk Mahallesi’nin ise tamaminda dogalgaz yok. Yeni yatirimlarla abone sayisi 2 katina çikar” dedi.

2011’DE ALTIN YILINI YASADI 

Temiz ve ucuz bir enerji türü olan dogalgaz, bir kenti daha da çagdas hale getiriyor. Torbali; Karsiyaka – Mavisehir ve Kemalpasa’nin ardindan, dogalgaz uygarligina kavusan üçüncü ilçe oldu. 2006 yilinda Torbali’ya toplam 6 bin 931 metre çelik hat ve 57 bin 981 metre polietilen hat dösendi. 8 yil önce Torbali da kullanilmaya baslayan dogalgaza olan ilgi giderek artiyor. Yakit tasarrufu ve rahatlik arayanlar dogalgaz kullanmayi tercih edince dogalgaz firmalari talebe cevap verebilmek amaciyla tam kapasiteyle çalisiyor. 2006 Aralik’tan bu yana ev ve is yerlerine dogalgaz verilirken, 2011 yilinda 3 bin dogalgaz aboneligi yapildi. 2012 yilinda da ilgi ayni seviyede dolasirken, geçtigimiz yil dogalgaz açilan ev sayisi 2 bin 431’de kaldi. Bu yilin ilk 11 ayinda ise sadece 1750 adet eve dogalgaz verildi. Ortalama 14 bin dogalgaz abonesinin bulundugu Torbali’da, bu yil Izmirgaz tarafindan dogru düzgün yatirim yapilmadi.

ABONE MERKEZI KAPANDI 

Torbali’da kullanilmaya baslandigi ilk dönemde Belediye binasinda bir abone merkezi olan Izmirgaz, 5 yil önce bürosunu kapatinca sikintilar da bas göstermeye basladi. Ilerleyen yillarda hem ilçede abone merkezi olmamasindan dolayi hem de dogal gaz kullanimin artmasindan dolayi sikâyet sayisi da artti. Dogalgaz kullanan vatandas sayisinin 14 bini astigi Torbali’da dogalgaz abonesi olup islemlerini halletmesine ragmen sirada bekleyen kisi sayisi da azimsanmayacak ölçüde. Defalarca gündeme getirilmesine ragmen, Izmirgaz ilçede abone merkezi açmak için hiçbir girisimde bulunmadi. Uzun zamandir tüm islemlerini halledip gaz açimi ve alt yapi dösenmesi için sira bekleyen vatandaslar isyan ediyor. Insaat ve dogalgaz mühendislik firmalari da, bu sikinti yüzünden vatandasla karsi karsiya kaliyor.

 ‘YENI YATIRIMLAR SART’ 

Büyük umutlarla starti verilen dogalgaz kullanimi, son dönemde ilçede tam manasi ile çileye dönmüs durumda. Talebin gün geçtikçe artigi ilçede özellikle “gaz açma ve alt yapi” konusunda büyük sikintilar yasaniyor. Abonelik ve teknik islemlerini tamamlayan vatandaslar gaz açimi için sira beklemek zorunda kalirken, yeni binalarda ise dogalgaz daha ulasmis degil. Özellikle Izmirgaz’in bu yil kemer sikma politikasi yüzünden yeni yatirimlar yapilmadi ve aboneliklerde baslatilamadi. Ilçede halen dogalgazin ulasmadigi birçok bölge olduguna deginen Ömer Aslan: “Son 3-4 yildir, Torbali genelinde dogalgaz verilen ev sayisinda düsüs var. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de alt yapinin olmadigi bölgelerin yogunlukta olmasi. Yeni insa edilen evlerin tamaminda dogalgaz tesisati var. Ancak, binalarin dogalgaz baglantisi olmadigi için abonelikler yapilamiyor. Izmirgaz, 2015 yilinda yatirimlarini arttirirsa, abone sayisi daha da artar” dedi.

 

GÖKHAN YALKALK