Doğumdan ölüme kadar hayatımızdan çıkmayan kurum
İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün görevi bir çocuğun anne karnına düşmesi ile başlıyor ve öldüğünde verilen defin ruhsatı ile sona eriyor. Hastalıkların azalması ve vatandaşın bilinçlenmesi için ekibi ile hizmet veren İlçe Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Park, birçok konuya açıklık getirdi
TORBALI’DA yaşayan 170 bin vatandaşa hizmet götürmekle görevli İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün görevi bir çocuğun anne karnına düşmesi ile başlıyor ve öldüğünde verilen defin ruhsatı ile sona eriyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü ana çocuk sağlığı, ergen sağlığı, kadın ve üreme sağlığı, bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve önlenmesi, çevre sağlığı, çalışan sağlığı, bulaşıcı olmayan hastalıklar, kanser taraması, ruh sağlığı, tütün ve bağımlılık yapan maddeler ile mücadele, toplum sağlığı ve aile hekimliği gibi çeşitli birimlerde hizmet veriyor. Torbalı’da 170 bin kişiye hizmet veren Halk Sağlığı Müdürü Doktor Mehmet Park, Haber Müdürümüz Serkan Günbay’ın sorularını yanıtladı.
KALP KRİZİ VE KANSER İLK SIRALARDA
En çok ölüm hangi hastalıklardan kaynaklanıyor?
Torbalı’da son yıllarda ölüm istatistiklerine baktığımızda ilk sırayı kalp krizi, ikinci sırayı kanser, üçüncü sırayı şeker, dördüncü sırayı ise hipertansiyon alıyor. Türkiye geneline baktığımızda da bu hastalıkların yoğun bir şekilde yaşandığını görüyoruz. Bunun sebeplerine baktığımızda dengesiz beslenme, yiyecek içerisindeki katkı maddeleri, su ve hava gibi çevresel etkenler, kalıtsal özellikler ve stres geliyor. İş ve evde yaşanan stres bu tür hastalıkları tetikliyor. Özellikle ailesinde kalp, şeker gibi hastalıkları bulunanlarda bu tür hastalıklara yakalanma konusunda kritik konumda bulunuyor.
Torbalı’da kaç aile hekimi var?
İlçe genelinde bulunan Aile Hekimi Birimi’nde toplamda 43 aile hekimi var. Son dönemde 2 hekimimiz bazı gerekçeler nedeniyle görevlerinden ayrıldı. Şu an mevcutta 41 hekimimiz görev yapıyor. Boşta olan birimlere vatandaş mağdur olmasın diye geçici görevlendirme ile hekim gönderiyoruz.
AİLE HEKİMİ SAYISI YETERSİZ
Peki, aile hekimi sayısı yeterli mi?
Torbalı için 43 aile hekimi sayısı tabi ki yetersiz. Ülkenin en hızlı nüfusu artan ilçesi olduğumuz için fazla göç alıyoruz. 2015 TUİK rakamlarına göre ilçe nüfusumuz 156 bin. Resmi olmayan rakamlara göre 170 bin civarında. TUİK 2016 yılı rakamlarını kısa sürede açıklayacaktır.43 aile hekimi sayısı oldukça az. Yeni Aile Hekimi Birimlerinin açılması için de gerekli girişimleri yapıyoruz. Yeni birimler açıldığında görevlendirilecek hekimler ile daha kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz.
Obezite konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Obezite çağın hastalığı. Hareketsiz yaşantı, fastfood tarzı yiyeceklerin fazla tüketilmesi obeziteyi tetikliyor. Torbalı Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyemizde bir diyetisyen hekimimiz bulunuyor. Hekimimiz 3 ay önce göreve başladı ve Torbalı’da kilo problemi yaşayanlara hizmet veriyoruz. Şu ana kadar 50-60 hastaya bakıldı. 2017 yılı hedefimiz obezite ile mücadele eden 300-400 hastaya ulaşmayı hedefliyoruz. İlkokullarda sağlıklı beslenme konusunda eğitimler veriyoruz.
ŞİŞMANLIK = HASTALIK
Obezitenin sağlığa zararı nedir?
Aşırı kilo sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Şişmanlık eşittir hastalıktır. Aşırı kilo nedeniyle tansiyon, şeker, kolestrol ve iç organlarda yağlanma gibi sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Bünyemizde görevlendirilen diyetisyen hekim sayesinde bize başvuru yapan aşırı kiloları ile başı dertte olan bayanlara hizmet veriyoruz. Torbalı’da kendilerini takip ediyoruz.Tedavi konusunda da ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriyoruz.
Evde bakım birimi nasıl çalışıyor?
Torbalı’da iki ayrı evde bakım birimi var. Birisi Devlet Hastanesi bünyesinde diğer ile Toplum Sağlığı Merkezi’nde.Bu iki birim evde yatan hastaya hizmet veriyor. Pansuman, hastaneye nakil, enjeksiyon ve sonda değişimi konularında yardımcı oluyoruz. Bu işlemler mesai saatleri içinde uygulanıyor. Bir hastanın bu birimden hizmet alabilmesi için hasta yakınlarının aile hekimine başvurması lazım. Aile hekimi KORMER’e hasta hakkında bilgi veriyor. Hasta sıraya konuluyor ve ona göre hizmet götürülüyor. Devlet Hastanemizin evde bakım servisi Torbalı dışında yakın ilçelere de hizmet veriyor.
ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
Ücretsiz kanser taramaları nerelerde gerçekleştiriliyor?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre yurt genelinde en çok rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine yakalanılıyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken teşhis çok önemli. Bu nedenle Torbalı’da ücretsiz kanser tarama hizmeti veriyoruz. Her gün 1 aile hekimliği birimine gidilip vatandaşlar ile buluşuluyor. Ayrıca Kaymakamlık karşısında bulunan Ana Çocuk Sağlığı binasında mesai saatleri içinde ücretsiz kanser taraması yapılıyor.
Bu taramalara vatandaşın ilgisi nasıl?
Maalesef verilen bu hizmete yeterince ilgi yok. Halkımız bu konuda duyarsız, taramaya karşı isteksiz. Bu testler dünya standartlarında gerçekleştiriliyor. Devlete çok büyük maliyet var. Örnek vermek gerekirse rahim ağzı kanseri dışarıda 1000 TL’ye yapılıyor. Torbalı’da ücretsiz yapmamıza rağmen yeteri kadar ilgi göremiyoruz. Bu testlerin çok önemli olduğunu vurgulamak için mahalle mahalle gezip kurduğumuz stantlarda halkın bilinçlenmesini sağlıyoruz.
Madde bağımlılık konusunda sizin göreviniz nedir?
Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin gerçekleştirdiği çalıştayda açıklanan rakamlara göre Torbalı madde bağımlığı konusunda İzmir’de ikinci sırada yer alıyormuş. Gençlere uyuşturucu maddenin zararları konusunda bilgi veriyoruz. Torbalı’da yapılacak çalışmalarda güvenlik güçleri ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz.
ÇAPRAZ DENETİM DÖNEMİ BAŞLADI
Kapalı alanda sigara yasağı denetimleri nasıl gidiyor?
Bilindiği üzere kapalı alanlarda sigara içmek yasaklandı. Bu kanun çerçevesinde kurulan zabıta, polis ve sağlık görevlilerinden oluşan denetim birimi sık sık kahvehane, kafe, restoranlar başta olmak üzere denetimler gerçekleştiriyor. 2016 yılı içinde yapılan denetimlerde 48 işletmeye cezai işlem uygulandı. Kanuna göre kapalı alanda sigara içilmesine müsaade eden işletmeye en düşün 1300 TL, ikinci cezada 2 bin 400 TL, üçüncü işlemde 4 bin 800 TL dördüncü işlemde ise 10 ila 30 gün kapatma cezası uygulanıyor. Denetimlerimiz de belirli aralıklarla sürüyor. Öte yandan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yeni bir uygulamaya imza attı. Sigara denetimlerinde çapraz denetim sistemini getirdi. Torbalı’ya Selçuk ilçesi, Selçuk’a ise Torbalı ekibi denetime çıkıyor.
Öğrencilere ne tür hizmetleriniz var?
İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak öğrencilerin sağlığının korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrencilerin hastalıklara karşı kendilerini korumaları için belirli aralıklarla aşı yapıyoruz. Diş sağlığı konusunda da bilinçlenmeleri için eğitimler veriyoruz.Psikologumuz da ergenlik döneminde öğrencilerin sınav stresi ve yaşadıkları problemleri çözmek adına onları dinleyip sorunlarına eğiliyor.
Serkan GÜNBAY