Domatese zam darbesi

Torbalı’da sayısı 10 bini aşan mevsimlik tarım işçileri, aldıkları yevmiyelerin asgari ücretin altında kaldığını öne sürerek, 30 Haziran’dan itibaren işe çıkmama kararı aldı. Yaşanılan bu gelişme hasat için gün sayan domates üreticileri arasında şok etkisi yarattı.

Domatese zam darbesi

 

 

 

TORBALI’DA yaz mahsullerinin hasadında geri sayıma geçilirken, çalışmak için Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden Torbalı’ya gelen mevsimlik tarım işçileri, çiftçileri yakından ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. Atatürk Mahallesi başta olmak üzere çoğunluğu Karşıyaka Mahallesi ve Muratbey Mahallesi’nde olan mevsimlik tarım işçileri, bir yandan zor şartlarla mücadele ederken, bir lokma ekmek için gün doğumu ile gün batımını tarlalarda geçiriyor. Geçtiğimiz yıl Torbalı Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen kritik toplantının ardından çıkan zam kararı, mevsimlik tarım işçilerini ikiye bölerken, bu yıl ortak bir şekilde hareket edeceği sinyalini veren işçiler, ilçede yankı uyandıracak bir uygulama imza atacak.

BROŞÜRLER DAĞITILDI

Buna göre, aralarında Suriyeli mültecilerinde bulunduğu 4 ayrı mahallede yaşayan mevsimlik tarım işçileri, yevmiye zamlarının asgari ücrete denk getirilmemesini gerekçe göstererek, 30 Haziran’dan itibaren işe bırakma kararı aldı. Uygulamaya koyacakları kararı Atatürk Mahallesi Muhtarı Remzi Avcı’ya ileten mevsimlik tarım işçileri, daha sonra da fotokopiyle çoğalttıkları üzerinde ’30 Haziran günü işe çıkmıyoruz. Yevmiyelerin zammı hepimizin yararınadır. En az tüm asgari ücret talebimizdir’ yazılı broşürleri kahvehane, semt pazarı ve market gibi işletmelere dağıtarak, kararlarını duyurdu. Bu gelişmenin ardından harekete geçen Muhtar Remzi Avcı, gelişmeyi Ziraat Odası’na ve Torbalı Kaymakamlığı’na bildirdi.

ÇEVRE İLLERE GÖÇ ETME TEHLİKESİ

Mevsimlik tarım işçilerinin taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı belirsizliğini korurken, ilk tepki Torbalı Ovası’nda bu yıl 47 bin dekar alan üzerine ekilen ve hasadına sayılı günler kalan domates üreticilerinden geldi. İlçedeki kurumların planlı ve programlı bir şekilde hareket etmediklerini savunan üreticiler, geçen yıl 332 bin tonu aşkın domatesin bu yıl daha da üst seviyeye çıkarılması adına önemli çalışmaların yapıldığını bildirdi. Buna rağmen mevsimlik tarım işçilerinin domatesin hasadına sayılı günler kala aldığı bu kritik kararı, ‘Çiftçiye bir darbe’ olarak niteleyen üreticiler, ilgili kurumların yaşanılan sorunun çözümlenmesine yönelik gerekli adımların atılması gerektiğini bildirdi. Öte yandan ilçedeki birçok dayıbaşının mevsimlik tarım işçileri tarafından ‘Torbalı’da zam yoksa biz yokuz’ şeklindeki kritik kararının ardından harekete geçtiği ve  Manisa ile Aydın gibi çevre illerde hasat hazırlığı yapan üreticiler ile anlaştığı kaydedildi.  Murat CAN