Domuzlar, her yil 100 bin liralik zarara yol açiyor

30 bin dekarlik tarim arazisinin bulundugu Ahmetli, Yeniköy ve Saglik köyleri, domuz istilasina ugruyor. Ovada her yil 100 bin liralik zarara yol açan domuzlar, çiftçiyi adeta perisan ediyor. DOMUZLAR Ahmetli, Yeniköy ve Saglik köylerinin basina bela oldu. 30 bin dekarlik alanda büyük zararlara yol açan domuzlarin önüne geçilemiyor. Çiftçi gece gündüz tarlasinin basinda nöbet tutmasina [&hellip]

Domuzlar, her yil 100 bin liralik zarara yol açiyor

30 bin dekarlik tarim arazisinin bulundugu Ahmetli, Yeniköy ve Saglik köyleri, domuz istilasina ugruyor. Ovada her yil 100 bin liralik zarara yol açan domuzlar, çiftçiyi adeta perisan ediyor.


DOMUZLAR Ahmetli, Yeniköy ve Saglik köylerinin basina bela oldu. 30 bin dekarlik alanda büyük zararlara yol açan domuzlarin önüne geçilemiyor. Çiftçi gece gündüz tarlasinin basinda nöbet tutmasina ragmen, domuzlarin tarlaya girmesini engelleyemiyor. Ahmetli Muhtari Ahmet Kiliç, ovaya inen domuzlarin her yil en az 100 bin liralik bir zarara yol açtigini belirtti. Izmir-Aydin otobani nedeniyle domuzlarin Torbali Ovasi’na geçemedigini ifade eden Kiliç, “Eger Izmir-Aydin otobani olmasaydi, domuzlar Torbali Ovasi’na da inerdi ve zarar çok daha fazla olurdu. Av yasagi kalkmasina ragmen sürek avi için yagmurlari bekliyoruz. Bu süre zarfinda malimizi domuzlardan ne kadar koruyabilirsek bizim için büyük bir kar” dedi.

ÖNUNE GELENI TALAN EDIYOR

AYLAR boyunca zorlu sartlar içerisinde arazilerine ektikleri ürünleri hasat etmek için bekleyen Ahmetli, Saglik ve Yeniköylü üreticilerin basi, domuz sürüleriyle dertte. Toplamda 30 bin dönümlük tarim arazisine sahip köylerde domates, biber, seftali, zeytin, fasulye ve misir yetistiriciligi yapilirken, domuz sürüleri tarlalara dadandi. Domuzlarin istilasina ugrayan ovada yapilan incelemelerde ürünlerde büyük ölçüde zarar meydana geldigi tespit edildi. Aksam karanliginin çökmesiyle birlikte Kizilagaç, Döseme Deresi ve Kör Memet Deresi’nden inen domuzlar, ovaya yayiliyor. Araziye inen domuzlar, zeytin agaçlarini kiriyor, domatesleri yem yiyip hem de çigneyerek kullanilmaz hale getiriyor. Domatese büyük zarar veren domuzlar, simdilerde ise misira yöneldi. Öte yandan köylüler, son yillarda domuz sürülerinin sayisinda da büyük bir artis yasandigini belirtti.

DOMUZ ISTILASI SIGORTA KAPSAMINA ALINMALI

SAYILARI her geçen gün artan domuzlar, ekili arazilere büyük zarar veriyor. Köylüler, artan domuzlarin tarlalara zarar vermemesi için geceleri nöbet tutuyor. Ellerinde sopalarla sabaha kadar bekleyen çiftçiler, av yasaginin bir an önce kaldirilmasini istiyor. Ovaya, sadece o bölgeden degil, Zeytinköy ve Selçuk’tan da domuzlar akin ediyor. Bölgedeki 30 bin dönümlük alanda büyük zararlara neden olan domuzlarin her yil ortalama 100 bin liralik bir zarara yol açtigi belirtildi. Adeta dogal afet gibi arazilere zarar veren domuzlardan bir türlü kurtulamadiklarini söyleyen Kiliç, “Zeytin agaçlarini kiriyorlar, domatesleri talan edip misirlari yerler bir ediyorlar. Domuzlar artik korkulu rüyamiz oldu. Nöbet tutmamiza ragmen zararin önüne geçemiyoruz. Çiftçi perisan halde. Sürek avina baslamamiz için yagmurlarin yagmasi gerekiyor. Ormanlik alan henüz kuru oldugu için yanginlara sebebiyet verebiliriz. Bu yüzden yagmurlari bekliyoruz” diye konustu. Domuz istilasinin da dogal afet kapsamina alinmasi gerektigini söyleyen Kiliç, “Sigorta kapsami genisletilmeli ve domuz istilasi da bu kapsama dahil edilmeli. Bu sayede zararimizi en aza indiririz” dedi.