Efsaneyi ayağa kaldıracak

Bir zamanlar Torbalı'da üreticinin örgütlü olduğu tek kurum olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 13 yıl sonra yeniden aktifleşti. Kooperatifin başına ise 41 yıllık eğitim hayatında binlerce öğrenci yetiştiren Hüseyin Şimşek geldi.

Efsaneyi ayağa kaldıracak

ÜRETİCİLERİN örgütlü olduğu en etkili yapıların başında da kooperatifler geliyor. Türkiye’de tarım kredi kooperatifleri ve tarım satış kooperatifleri kuruldukları yıllardan bugüne kadar hem tarımsal faaliyetler hem de sanayileşme bakımından öncü görevler üstleniyor.  Tarım ve hayvancılığın her dönem revaçta olduğu Torbalı’da da üretici, besiciler kooperatiflerde bir araya gelerek sıkıntılarının çözümü noktasında aldıkları ortak kararlara göre hareket ediyor. İlçenin en eski kooperatiflerinden olan Sınırlı Sorumlu Torbalı ve köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de yıllar sonra yeni aktif hale geldi.

YÜZLERCE ÜYESİ VARDI

İlçede 1977 yılında kurulan Sınırlı Sorumlu Torbalı ve Köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatifi 2000’li yılların başına kadar arıcılık ve tarım ile uğraşanlarla yoğun günler yaşıyordu. O yıllarda abone sayısı 400 kişiye kadar ulaşan kooperatif çeşitli nedenlerden dolayı son 13 yıldır aktif değildi. Kooperatif şubat ayında yenilenen kadrosuyla görevine başladı. Şu anda 52 üyesi olan ve eksiklerin giderildiği kooperatiftin yeni başkanı eski okul müdürü Hüseyin Şimşek oldu.

SORUNLAR GİDERECEKLER

Sınırlı Sorumlu Torbalı ve köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatifi etkin olduğu dönemlerde Torbalı’daki bal üreticilerinin ballarını toplu olarak Ankara Orman Çiftliğine satıyordu. Kooperatifin çiftçilerin sıkıntılarını çözümü noktasında kilit rol oynadığı zamanlarda bal üreticileri adeta altın dönemini yaşıyordu. Kooperatifin yeni başkanı Hüseyin Şimşek ilçede üreticinin haklarını koruyarak daha iyi kar elde etmesi için çalışmalara başladıklarına değinerek, “Kooperatif olarak üreticinin ürünlerini araya aracı firma, şahıs girmeden satmayı hedefliyoruz. Çeşitli kurumlarla yaptığımız görüşmelerle bu yıl bal üreticilerinin aracı sorununu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi. YASİN GÜLCÜ