Ege Bölgesi, Türkiye ihracat şampiyonu oldu

Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22'sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu

Ege Bölgesi, Türkiye ihracat şampiyonu oldu

Yüzyıllardır Ege Bölgesinin ovalarında yetişen sağlıklı gıdaları dünyanın dört bir tarafına ihraç eden Egeli ihracatçılar, 2020 yılındaki 4 milyar 358 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatını 2021 yılında yüzde 17 geliştirmeyi başardı. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 7 tanesinin tarım ürünleri ihracatçılarının kümelenmesi olduğunu aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesinin tarım ürünleri ihracatının artması için Amerika Birleşik Devletleri’nde Fancy Food, Japonya’da Foodex, Almanya’da Biofach, Çin’de Çin İthalat Fuarı’nın uzun yıllardır milli katılım organizasyonlarını yaptıklarını anlattı. Pandeminin tarım sektörüne yatırım yapmanın zorunluluk olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Eskinazi, “İzmir’de son yıllarda sivil toplum kuruluşları arasında yakalanan uyum tarım alanında da meyvelerini veriyor. Dikili, Kınık, Bayındır ve Bergama’da kurulma aşamasındaki Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) devreye girdiğinde Ege Bölgesinin tarım ürünleri ihracatı kulvar değiştirecek. Günümüzde 5,1 milyar dolar seviyesinde olan Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatı orta vadede Tarım OSB’lerin katkısıyla, 10 milyar dolara ulaşacak” diye konuştu.

1 MİLYAR 574 MİLYON DOLARLIK KURU MEYVE İHRACATI

Türkiye’nin 2021 yılında kuru meyve ihracatında 1 milyar 574 milyon dolarla ilk kez 1,5 milyar dolar barajını aştığını paylaşan Celep, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 55’ini oluşturan 861 milyon dolarlık tutarı, Ege Bölgesindeki ihracatçılarımız yaptı. Çekirdeksiz kuru üzüm 421 milyon dolarlık ihracatla lider ürünümüz olurken, kuru incirden 219 milyon dolar, kuru kayısıdan da 135 milyon dolar döviz geliri elde ettik.”

SU ÜRÜNLERİ İHRACATININ YÜZDE 68’İ EGE’DEN

Ege İhracatçı Birliklerinde 7 tarım birliği içerisinde 2021 yılında 1 milyar 320 milyon dolarlık tutarla en fazla ihracat yapan birlik olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2021 yılında gerçekleştirdiği 3,4 milyar dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatına yüzde 40’lık katkıyla Türkiye genelinde de birinci sektör olduklarına dikkati çekti. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2021 yılında 1 milyar 401 milyon dolar olduğu bilgisini paylaşan Girit, “Su ürünleri ihracatına Ege Bölgesi olarak 953 milyon dolarlık katkı sağladık. Türkiye’nin ihracatının yüzde 68’ini Ege Bölgesinden yaptık. Kanatlı eti ihracatımız 178 milyon dolar olurken, 77 milyon dolarlık yumurta, 64 milyon dolarlık süt ürünleri ihraç ettik. Bal ihracatımız ise 10,5 milyon dolar oldu” diyerek sözlerini noktaladı.

GENÇLERİ ÇİFTÇİ YAPACAKLAR

Türkiye, 2021 yılında 5 milyar 111 milyon dolarlık taze meyve sebze ve mamulleri ihraç ederken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 1 milyar 182 milyon dolarlık ihracat performansıyla Türkiye’nin taze meyve sebze ve mamulleri ihracatına yüzde 23’lük katkı sağladı. Biber ve kornişon turşuları 220 milyon dolarla lider olurken, taze meyve sebze grubunun lideri 68 milyon dolarla sofralık üzüm oldu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılında gençlerin tarım sektörüne yönelmeleri için çaba göstereceklerini dile getirdi. Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilinçli üçüncü kuşak çiftçilerin yetiştirilmesi adına öğrencilere yönelik eğitim programları uygulama kararı aldık. Cemre Hareketi, SÜGEP Academy ve üniversiteler iş birliğinde gerçekleşecek İklime Duyarlı Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Çerçeve Programı ile tarıma ilgi duyan gençlere sürdürülebilir ve bilinçli üretim ve pazarlama konusunda 6 haftalık eğitim programları uygulanacak. Gençler tarım sektörüne kazandırılacak. Kalıntı sorununu önlemeye yönelik olarak üretici ve ihracatçı toplantılarına ağırlık vereceğiz ve 2020 yılında 9 meyvede hayata geçirdiğimiz “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projemizin kapsamı genişleterek devam edeceğiz. Yoğunlaşacağımız bir diğer başlık ise; gıda kayıplarını belirlenmesi ve önlenmesine yönelik proje hazırlamak olacak.”

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA EGE LİDER

Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının temsilcisi olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2020 yılında 159,5 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında yüzde 17’lik gelişimle 187,4 milyon dolara taşıdı. Türk zeytincilik sektörünün 2021 yılındaki 309 milyon dolarlık ihracatının yüzde 61’ini bu birliğin üyeleri gerçekleştirdi. Zeytinyağı ihracatının 27 bin 748 ton karşılığı 95 milyon dolar olduğu bilgisini paylaşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “2020 yılında 2 bin 578 dolar olan zeytinyağının ton başına ortalama ihraç fiyatını, 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 3 bin 400 dolara taşıdık. Türk zeytinyağımız 2021 yılında daha katma değerli ihraç edildi. Sofralık zeytin ihracatımızda yüzde 16’lık artışla 74 milyon dolardan 86 milyon dolara çıktı. Prina ihracatından da 7 milyon dolar döviz elde ettik. 2022 yılında ihracatımızdaki artışın katlanarak sürmesini hedefliyoruz” sözlerine yer verdi. PINAR YILMAZ