Egitimde sanal tehdit! Egitimciler uyardi: Bunlara para vermeyin!

Milli Egitim Bakanligi'nin FATIH Projesi dolandiricilara ilham kaynagi oldu. Daha evvel dershanelerin kapatilacagi söylemini kullanan sanal dolandiricilar, ögrencisi olan evlerin telefonlarina dadandi. Ilçe Milli Egitim Müdürü Ruhi Gündogdu, velilere önemli uyarilarda bulundu DAHAönce dershanelerin kapatilacagi yönündeki haberleri kullanan dolandiricilar, taktik degistirdi. FATIH Projesi kapsaminda yogun bir sekilde tablet bilgisayar dagitan Milli Egitim Müdürlükleri'ni kendilerine payanda [&hellip]

Egitimde sanal tehdit! Egitimciler uyardi: Bunlara para vermeyin!

Milli Egitim Bakanligi’nin FATIH Projesi dolandiricilara ilham kaynagi oldu. Daha evvel dershanelerin kapatilacagi söylemini kullanan sanal dolandiricilar, ögrencisi olan evlerin telefonlarina dadandi. Ilçe Milli Egitim Müdürü Ruhi Gündogdu, velilere önemli uyarilarda bulundu

DAHAönce dershanelerin kapatilacagi yönündeki haberleri kullanan dolandiricilar, taktik degistirdi. FATIH Projesi kapsaminda yogun bir sekilde tablet bilgisayar dagitan Milli Egitim Müdürlükleri’ni kendilerine payanda yapan sanal dolandiricilar, ögrencisi olan evlerin telefonlarini ariyorlar. Mart ayi içinde 675 bin, üç yil içerisinde 10 milyon 600 bin adet “tablet bilgisayar” dagitilacagini duyuran Milli Egitim Bakani Nabi Avci’nin bu açiklamalari, dolandiricilarin istahini kabartti ve onlara ilham kaynagi oldu. Kendilerini Milli Egitim Bakanligi görevlisi gibi tanitan bu uyaniklar, randevu alarak evlere gidiyorlar. Evlerde ögrenci velileri ile yaptiklari yüz yüze görüsmelerde tablet yardimiyla 3-4 bin liralik satis sözlesmeleri imzalattiriyor. Bu uyaniklarin hedef kitlesini kirsal bölgelerde kalan köy ve mahalle sakinleri olusturuyor.

TELEFON, ZIYARET VE SATIS

Konuya iliskin yaptigimiz arastirmalarda ilginç detaylar ortaya çikti. Ele geçirdikleri ev, is ya da cep telefonlarindan ögrenci velilerini arayan yayinci kuruluslar, “Milli Egitim Bakanligi Egitim Arastirma ve Gelistirme Merkezi Ar-Ge”den olduklarini söylüyorlar. Ögrenci velisinden görüsmek üzere randevu talep eden bu firmalar, daha sonra buralara “Egitim Danismani” adi altinda ve ögretmen olduklarini iddia eden pazarlamacilarini gönderiyorlar. Ögrenci velileri ile yapilan yüz yüze görüsmede, torba yasa ile dershanelerin kapatildigini ya da kapatilacagini anlatiyorlar. FATIH Projesi kapsaminda kendilerine tablet bilgisayarli görsel egitim programi gönderildigini söylüyorlar. Görüsmenin belli bir yerinden sonra direkt satisa baslayan pazarlamacilar, 3 ile 4 bin lira arasinda degisen rakamlarla velilere sözlesme imzalatiyor. Içerisinde kitap, CD ve interaktif sifrelerin bulundugu 4’er yillik sanal egitim setlerini satan saticilar, daha sonra ortadan kayboluyor.Aldiklari ürünleri sonradan iade etmek isteyenler ise, karsilarinda muhatap bulamiyor.

SIKÂYETLER HAD SAFHADA

Edinilen bilgilere göre, benzer satislara dair sikâyetler had safhalara ulasti. Basta Milli Egitim Müdürlükleri olmak üzere, çesitli dershane yetkilileri de vatandasi bu tür dolandiriciliklara karsi uyardi. “Dershaneler kapatilacak” sözünün bile merdiven alti kurumlarin belirmesine yettigine dikkat çeken dershane sahipleriçok sayida ögrenci velisinden sikâyet aldiklarini ifade etti. Ilçedeki dershane egitimcilerinin ortak görüsü su sekilde oldu: “Denetlenmeyen, nasil bir egitim verdigi belli olmayan bu yayincilarin egitime nasil zararlar verecegini hesap bile edemeyiz. Piyasadaki bu gelismelerden haberdariz. Velileri kandirarak satmaya çalisilan materyalleri, dershaneler olarak bizler kayitli ögrencilerimize ücretsiz sunuyoruz. Veli ve ögrencilerimiz uzak dursunlar.”

GUNDOGDU: HEPSI YALAN VE ALDATMACA

Egitimdeki sanal tehlikeyi Torbali Ilçe Milli Egitim Müdürü Ruhi Gündogdu, “Hepsi yalan ve aldatmacadan ibaret” sözleriyle tanimladi. Gündogdu, su uyarilari yapti: “Dershanelerin kapatilmasi ve FATIH Projesini kendilerine dayanak yapan bu tür sahtekârlara karsi ögrenci velileri dikkatli olmali. Evlerine gelen ya da satis yapmak isteyenleri derhal 856 40 04 numarali telefonumuza bildirmeliler. Tablet ile görsel egitim materyalini sadece Milli Egitim Bakanligi ücretsiz olarak dagitir. Bunu firsat bilen bir takim ticari yayin kuruluslari, bunu firsata çevirmeye çalisiyor. Milli Egitim Müdürlügü olarak bu tür yaklasimlara ögrenci velilerinin prim vermemesini ögütlüyoruz. Milli Egitim Bakanliginin ismini kullanmalari, bu isin aldatmaca temeli üzerine kuruldugunun açik ifadesidir. Bu tarz telefon alan vatandaslar, ya ragbet etmesin ya da bize ve güvenlik kuvvetlerine haber versin!” dedi.