Ekmekleri israf etmeyin

Torbalı'da her gün binlerce ekmek ihtiyaç fazlalığından dolayı israf ediliyor. Ekmekleri evde muhafaza ederek israfın önüne geçileceğini belirten Şahin Ekmek Dünyası işletmecisi Cafer Şahin, vatandaşlara israf konusunda hassas olmalarını dile getirdi.

Ekmekleri israf etmeyin

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun verilerine göre her gün yaklaşık 7 milyon ekmek çöpe giderek israf oluyor. Torbalı’da da durum pek içi acıcı sayılmaz. Her gün 100 adet ekmekten 20 tanesi israf oluyor. Ancak bazı fırınlarda bu israfın önlenmesi için özel çaba gösteriyor. İlçede yıllardır hizmet veren Şahin Ekmek Dünyası ekmeklerin israf edilmemesi için hem ucuza satıyor hem de bayat ekmeğin sağlıklı olduğunu vuruluyor. Normal ekmeğin 1 lira 25 kuruş iken bayat ekmeğin fiyatı ise 50 kuruş. Torbalı’da bayat ekmeğin belli bir müşteri kitlesi olduğunu belirten Şahin Ekmek Dünyası işletmecisi Cafer Şahin, sadece düşük gelirli kişilerin değil sağlık için de bayat ekmeğin tercih edildiğini söyledi. İşletmenin yaptığı ekmeklerin kesinlikle bir katkı maddesi içermediğini belirten Şahin, bu yüzden kendilerinden ekmek alan vatandaşların evlerinde bayat ekmekleri rahatlıkla muhafaza edileceğini söyledi. Ekmeğin israf edilecek kadar ucuz olmaması gerektiğini belirten Şahin, fiyatların bu duruma ortam hazırladığını söyledi. Katkı maddesi olan ekmeklerin gün sonunda daha beyaz ve sertleştiğini belirten Şahin, ilçe sakinlerinin ekmek alırken katkısız olmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

DOLAPTA SAKLAYIN

Ekmeğin hem maddi hem de manevi açıdan önemine değinen Şahin, “Bazı vatandaşlarımız ekmek konusunda duyarsız. Ekmek dinimizde de ayrı bir yere sahip. Her gün insanların tüketeceği belli bir miktar ve o sayıda eve ekmek alınması gerekir. Biz işletme olarak belirlediğimiz sayı harici ekmek üretmiyoruz. Zaten elimizde kalanları da satarak değerlendiriyoruz. Vatandaşlar da evlerinde ekmeği buzdolabında muhafaza ederek saklayabilir. Ayrıca soğuk ekmek kesinlikle bayat ekmek değildir ve ısıtıldığında katkısız olduğu için lezzetli ve taze olacaktır. Ekmek nemini kaybettiği için kurur ve bunun önüne geçmenin yolu çok kolay. Tencerede kaynattığımız suyun üzerine ekmekleri koyarsak buharı ile birlikte tekrar kıvamını bulacaktır. Bir diğer konu ise sağlık yönünden. Bayat ekmeğin normal ekmeğe göre sindirimi daha kolaydır ve zayıflama açısında uzmanlar bunun önemine değiniyor. Sadece maddi durumu kötü olanlar değil sağlık için bayat ekmek alan durumu iyi olan müşterilerimiz de var.’’ dedi.

FAZLA ÜRETİM

İlçede ekmek israfının en büyük nedenlerinden birinin gerektiğinden fazla üretimi olduğunu ve bunu da merdiven altı işletmelerinden kaynaklandığını belirten Şahin, “Fırında üretilen ekmekler sabah, öğle, akşam dağıtıma çıkıyor. Mahallede ekmek satan işletmeye günde  üç kere ekmek gidince haliyle ekmek israf oluyor. Öncelikle bunun önüne geçilmesi lazım. Bir diğer konu merdiven altı işletmeleri. Ruhsatsız yerlerde üretilen ekmekler hem kalitesiz hem de ihtiyaç fazlası oluyor. Bir de işin içine rekabet ortamı girince  günde yüzlerce ekmek çöpe gidiyor. Evinde bölünmüş, dilimlenmiş ya da ihtiyaç fazlası ekmek olan vatandaşlar bu ekmekleri fırınımıza getirebilir. Biz zaten bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Lütfen vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun ve nimeti çöpe atmasın.’’ ifadelerini kullandı. Hamza BODUR