Elek imalatında son demler: Mehmet ve Ali Erdoğan'ın hikayesi

İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, 83 yaşındaki Mehmet Erdoğan ve oğlu Ali Erdoğan, elek imalatı yapan son iki usta olarak dikkat çekiyor.

Elek imalatında son demler: Mehmet ve Ali Erdoğan'ın hikayesi

İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, 83 yaşındaki Mehmet Erdoğan ve oğlu Ali Erdoğan, elek imalatı yapan son iki usta olarak dikkat çekiyor.

İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleğin son temsilcileri olarak 83 yaşındaki Mehmet Erdoğan ve oğlu 54 yaşındaki Ali Erdoğan, elek ve takunya imalatı yapıyor. Kestanepazarı Camii yanındaki 40 metrekarelik dükkanlarında, 1983 yılından beri bu geleneği sürdüren baba-oğul, mesleğe olan ilginin azalması nedeniyle çırak yetiştiremediklerini ve İzmir’deki son elek ustası olarak kaldıklarını belirtiyor.

“ONDAN SONRA DA BAŞKA USTA YETİŞMEZ”

Mehmet Erdoğan, 2000 yılından bu yana çırak bulamadıklarını, daha önce yetiştirdikleri elemanların emekli olduğunu veya farklı mesleklere yöneldiğini ifade etti. Gençlerin elekçiliği, televizyon tamirciliği veya oto tamirciliği gibi diğer mesleklerle kıyaslayarak ciddiye almadıklarını vurgulayan Erdoğan, "İzmir'de bu işi yapan tek ben kaldım. Meslekte çırak da yetişmiyor. Gençler bunu bir televizyon tamirciliği, oto tamirciliği gibi bir meslekten saymıyorlar. Elekçi dediğin zaman buna heves etmiyor. 2000 yılına kadar çıraklarım vardı, hepsi çalışıyordu ama daha sonra onlar başka mesleklere yöneldiler. Ben dükkanımı, mesleğimi oğluma devrettim. Ondan sonra da başka usta yetişmez" diye konuştu

“ESKİDEN GÜNDE 3-5 TANE SATARDIK”

Geçmişte günde 3-5 elek sattıklarını belirten Erdoğan, günümüzde ayda bir satış yapmakta bile zorlandıklarını, bu mesleğin de zamanla makineleştiğini dile getirdi. Erdoğan ailesinin imalatında, tamamen el emeği ile çalıştıklarını vurgulayarak, "Bizim işimiz el emeği, fabrikasyon değil. Malzemelerimiz çivi, kasnak, tel, makas, çekiç. Makine olarak bir şey yok her şey el emeği. Un elemek, nohut elemek, üzüm elemek için, inşaatçıların kullanımı için elekler üretiyoruz. Eskiden günde 3-5 tane satardık; şimdi ayda bir satmakta güçlük çekiyoruz. Her şey gibi bu iş de makineleşti" dedi.