Engelli çocuklarin kanatsiz melekleri
Rehabilite edilmesi gereken 2500 engelliye ve sahipligi yapan Torbali'da bu isi üstlenen kurumlarda özveri ile çalisan egitimciler takdir topluyor. Bu meslegi yapan ögretmenler ve kurum çalisanlari bu ise gönül vermis insanlardan olusuyor. TORBALI'DA 2500′ün üzerinde rehabilite edilecek engelli çocuk ve yetiskin bulunuyor. Fakat, bu çocuklarin ancak yüzde 5′i rehabilite merkezlerine gönderiliyor. Torbali’daki faaliyet gösteren Ege [&hellip]
Rehabilite edilmesi gereken 2500 engelliye ve sahipligi yapan Torbali’da bu isi üstlenen kurumlarda özveri ile çalisan egitimciler takdir topluyor. Bu meslegi yapan ögretmenler ve kurum çalisanlari bu ise gönül vermis insanlardan olusuyor.
TORBALI’DA 2500′ün üzerinde rehabilite edilecek engelli çocuk ve yetiskin bulunuyor. Fakat, bu çocuklarin ancak yüzde 5′i rehabilite merkezlerine gönderiliyor. Torbali’daki faaliyet gösteren Ege Çinar Rehabilitasyon, Ege-5 Rehabilitasyon ve Özel Anaç Rehabilitasyon Merkezleri’nde verilen kaliteli egitim ile engelli çocuklar rehabilite edilerek topluma kazandirilmaya çalisiliyor. Rehabilite edilen çocuklara verilen egitimler ise hiç de göründügü gibi kolay degil. Bu meslegi yapan ögretmenler ve kurum çalisanlari bu ise gönül vermis insanlardan olusuyor. Çaycisindan psikiyatrisine kadar tüm çalisanlar çocuklarin bir parçasi olmus durumda. Bu isin gönül isi oldugunu söyleyen kurum ögretmenleri, herseyin ve her engelin sevgi ile asilabilecegini ifade ettiler.
YUZLERCE ÇOCUK REHABILITE EDILMEYI BEKLIYOR
TORBALI istatistiklere göre Izmir’in en çok göç alan ilçelerin basinda geliyor. Nüfus artisinin yani sira ilçede her alanda bazi sikintilar göze çarpmakta. Egitimden sagliga, sosyal yasam alanlarindan kültür alanlarina kadar birçok farkli sikintilar yasaniyor. Bunun yani sira ilçede engelli vatandaslarin sayisi da oldukça fazla. Torbalida faaliyet gösteren Özel Ege5, Özel Ege Çinar, Özel Anaç Rehabilite Merkezleri’nden alinan bilgilere göre 2500′ün üzerinde rehabilite edilecek engelli çocuk ve yetiskin bulunuyor. Bunlardan sadece yüzde 5’i merkezlerde rehabilite ediliyor. Bunun sebebi ise çogu velilerin bu durumu kabullenememesi ve bilinçli olmayisi. Isitme, bedensel bozukluk, zihinsel bozukluk, özel ögrenme sorunlari yasayan yüzlerce çocuk verilen kaliteli egitim ile rehabilitasyon merkezlerinde rehabilite ediliyor.
BU KURUMLAR DELI OKULU DEGILDIR
ENGELLI çocuklarin egitimleri ile ilgilenmek hiç kolay olmasa gerek. Faaliyet gösteren kurumlarda çocuk gelisimi ögretmenleri, psikolog, okul öncesi ögretmenleri, zihinsel engelliler ögretmeni, fizyoterapistler, isitme engelli ögretmenleri görev yapiyor. Kurum içerisinde her ögretmen ve her görevli kendi üzerine düsen görevi fazlasi ile yerine getiriyor. Çocuklara verilen egitim sayesinde engellilerin topluma kazandirilmasinda ise daha etkin bir rol oynaniyor. Engelli çocuklarin kanatsiz melekleri olan ögretmenleri büyük bir azim ve sabirla onlari egitmek için mücadele veriyor. Bir çok insanin bu tür okullari “Deli Okulu” gibi isimlerle adlandirdigini bunun çok yanlis bir tutum oldugunu söyleyen Ege Çinar Rehabilitasyon Merkezi çalisanlarindan Mürvet Çobanoglu: “Buraya deli okulu gibi yakistirmalar yapiyorlar. Burada egitim alan çocuklara “Sen deli okuluna mi gidiyorsun” gibi sözler kullananlar var. Biz bu gibi yaklasimlari kiniyoruz. Buradaki çocuklarimizin her biri hayatin hiç bir seyinden haberi olmayan piril piril çocuklar. Burada bir çocuga kalemi tutturmanin bile bizi ne denli mutlu ettigini kelimelerle ifade edemeyiz. Bu çocuklara bir rengi ögretmek için bazen 6 ay zaman harciyoruz. Bu is gönüllülük isidir. Bizler bu ise gönül vermisiz” dedi.
SABIR TASI ÖGRETMENLER
ÇOCUKLARIN hastaligina göre egitim sekillerinin degistigini söyleyen fizyoterapist Asli Begen: “Burada yaptigimiz islemler bazen çok uzun zaman alabiliyor. Bizler oyun adi altinda iyilestirme yapiyoruz. Oyunlarin yani sira özel aktivite sesli renkli oyuncaklar kullanarak oyun adi altinda iyilestirmelerimiz oluyor” dedi. Yaptiklari isin kendilerine büyük bir mutluluk verdigini söyleyen Begen: “Bu isi sevmezseniz yapamazsiniz. Burada sabri, azim, mücadele etmeyi ögreniyorsunuz ve ögretiyorsunuz. Bir çocugun iyilestigini gördügünüzde bu mutluluk size yetiyor. Tabi bu bir ekip isidir. Bizler burada bir ekip ve bir aileyiz. Herkes görevini hassasiyetle yerine getiriyor. Elimizden gelenin en iyisini yaparak bu evlatlarimizi topluma kazandirmaya çalisiyoruz” dedi.