Enginar üreticisi GDO'dan şikayetçi
Baharın müjdecisi enginar, tezgahlarda yerini aldı. Bu yıl piyasaya sürülen GDO'lu enginarın fiyatları düşürdüğünden dert yanan üreticiler ise 'Emeğimizin karşılığını alamıyoruz' dedi
Yeni yılla birlikte hasadı başlayan ve “baharın müjdeleyicisi” olarak kabul edilen enginar, tezgahlarda yerini almaya başladı. Enginarın tanesi bu yıl tarlada 1, pazarda ise 5 liradan satılıyor.
Enginarın da GDO’lusunun çıktığını ve bundan olumsuz yönde etkilendiklerini söyleyen üreticiler “Son yıllarda çıkan hibrit enginar fiyatlarımızı düşürdü” dedi.
Hibrit enginarda 1 kökten 25-30 tane enginar kesildiğini belirten Epli, “Bu da fiyatı etkiliyor. 3 gün boyunca süren enginar festivali bizi olumlu etkiliyor ama 9 aylık emeğimizi kurtarmıyor. Maliyetimiz her geçen gün artıyor” diye konuştu.
Urla’da enginar tarlası bulanan ve 20 yıldır bu işle uğraştığını söyleyen İsmail Epli, ” 4 sene önce enginarın tanesini 5 liraya satıyorduk. Bu yıl 75 kuruş-1 liraya veriyoruz” diye konuştu.
Enginar, eşsiz lezzetinin yanı sıra sağlığa olan katkıları nedeniyle de hem iç hem de dış piyasada tüketiciden talep görüyor. Dünyada tüketilen tüm enginarların yüzde 85’ini Akdeniz ülkeleri üretiyor. 29 ülkede üretimi yapılan enginarda ilk sırayı 480 bin ton üretimle İtalya alıyor. Türkiye ise yıllık 34 bin ton üretimli dünyanın en büyük 7’nci enginar üreticisi ülke konumunda.
SAKIZ ENGİNARI EGE’DEN
Türkiye’de en fazla enginar üretilen bölge ise Ege. Ege, tek başına Türkiye’nin toplam talebinin yüzde 57’sini karşılıyor. Enginar İzmir’de Balıklıova, Germiyan, Çeşme, Ovacık Ildırı ve Urla çevresinde üretiliyor. Enginarın Türkiye’de yaygın olarak iki çeşidi üretiliyor. Taze tüketime uygun sakız enginarı, Ege Bölgesi’nde; Bayrampaşa enginarı ise Marmara Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Bu cins, ağırlıklı olarak konserve üretiminde kullanılıyor.
KRAL SOFRALARININ GÖZDE SEBZESİ
Kuzey Afrika kökenli bir sebze olan enginar, günümüzden yaklaşık dokuz bin yıl önce Akdeniz havzasına inmiş ve burada yaygınlaşmaya başlamış.
Antik Mısır duvar resimlerinde de enginara rastlandığı ve o dönemde çorbasının yapıldığı söylenen enginarın tarihi M.Ö 371-287 yıllarına dayanıyor.
Enginar aynı zamanda kral sofralarının da en gözde sebzesi olarak biliniyor.