'Eski bayramları geri getirmek bizim elimizde'
Hayatını hayra adayan ilçenin en eski esnaflarından 78 yaşındaki Mehmet Emin Doğru hep özlem duyulan eski Ramazan ve bayramların hemen yanı başımızda olduğunu o gülere geri dönmek için silkelenmek gerektiğini söyledi
YARIN Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bayram tatili nedeniyle Torbalı’da yaşayanların büyük bir bölümü memleketlerine gidecek. Bayram dolayısıyla akraba ziyareti yapacaklar kadar bayramı tatil bölgelerinde geçirecekler de olacak. Son yıllarda bayramlar yaklaştıkça hep ‘Nerede o eski bayramlar’ diye söylenmeye başlandı. Herkes eski Ramazan aylarını ve bayramları arar oldu. Torbalı halkının yakından tanıdığı, yardımsever Mehmet Emin Doğru bir tespitte bulunup ‘Eski Ramazanları da bayramları da geri getirip yaşamak bizim elimizde’ dedi. İlçenin önde gelen isimlerinden olan Emin Doğru, Haber Müdürümüz Serkan Günbay’ın sorularını yanıtladı.
Sizce aranan eski Ramazanlar ve bayramlar nerede?
Eski gün ile yeni gün aynı. İnek aynı sütü veriyor, güneş aynı yerden doğup aynı yerden batıyor. Zaman aynı ama insanlar değişti. Ortama baktığınızda yaşadığımız ayın Ramazan ayı olduğu belli değil. Birçok insan Ramazan ayının geldiğinden bile haberi yok. Oruç tutan insana saygı kalmadı. Oruç tutmayabilirsiniz ama oruç tutana saygı göstermenin lazım. İnsanların Ramazan’a saygısı yok bayrama saygısı olsun. İnsanlar son yıllarda hep nerede o eski bayramlar demeye başladı. Eski Ramazanlar ve bayramları aynı tat da yaşamak bizim elimizde. Eş, dost, akraba ziyaretleri ile ibadetlerimiz ile o günleri geri getirebiliriz.
AKRABA ZİYARETİ YERİNE TATİLE GİDİLİYOR
Son dönemde bayramlar nasıl geçiyor?
Son yıllarda bayram denildiğinde akla tatil geliyor. İnsanlar bayram tatillerinde akraba ziyaretleri yerine tatile kaçıyor. Haber bültenlerinde her bayram döneminde tatil beldeleri dolup taştı haberlerini izliyoruz. Tabi böyle olunca da eski bayramların tadı kalmıyor. Bayram denildiğinde insanların aklına sadece tatil geliyor. Gelenek ve göreneklerimiz artık bitti.
Eski bayramlar nasıl geçerdi?
Eskiden bayramlarda insanlar birbirini ziyaret ederdi. İnsanlar ince düşünceliydi. Büyüklerimiz bize bu şekilde hareket etmeyi öğretti. Ben bayram sabahları namazdan çıktıktan sonra eve gitmeden oğlunu kaybeden halamı ziyaret edip elini öperdim. Daha sonra amcama uğrayıp eve öyle geçerdim. Evde aile ile kahvaltı yaptıktan sonra ziyaretler başlardı. Gidilen her yerde bayram dolayısıyla yapılan yemekler ikram edilirdi. Misafir yemek yemeden bırakılmazdı. Şimdilerde bu adetler de bitti. Şimdi sadece tatlı veya şeker ikramında bulunuluyor. Çocuklar için özel eğlenceler düzenlenirdi. Cambazlar gelirdi.
Şimdi eski bayramların yaşanmaması neden kaynaklanıyor?
Bunda büyüklerin payı var. Büyükler küçükleri zaman zaman ziyaret edip sorunları var mı, ne durumdalar, eşleri ile aralarında problem var mı diye sormalılar. Herhangi bir yanlışları varsa büyükler onları uyarıp doğru yolu bulmaları sağlanmalı. Büyük küçüklere sevgi gösterecek ki küçükler de büyüklerini sayıp sevip onları bayramlarda ziyaret edecek. Bu tür ziyaretler Allah rızası için yapılmalı. Küçükler büyüklerini bayramlarda ziyaret ederken büyükler de küçükleri bayram dışında ziyaret etmeli. Bu sen bana geldin bende sana geldim şeklinde olmamalı. Büyük kendisini ziyarete gelmeyene bile gidip ‘Bayramda bekledim ama gelmediniz bende bir sorun mu var diye size bakmak istedim’ demeli.
Yarın bayramı idrak edeceğiz. Okuyucularımıza neler tavsiye dersiniz?
Öncelikle akraba ziyaretlerine önem versinler. Uzun süreden beri gitmedikleri sevdiklerini görsünler. Uzaktaki akrabaları telefon ile arayıp bayramlaşsınlar. Küs olanlar barışsın. Dinimizde küslük olmaz. 3 günden fazla insanlar küs durmamalı. Küsmek haramdır. Bayramda çocuklar sevindirilsin. Çocuklara harçlıklar versinler. Bayramların kültürünü, geleneklerini küçüklere vereceğiz ki onlar da büyüdüklerinde bu gelenekleri yaşatsınlar. İşin özeti eğer biz bayramları eski bayramlar gibi yapmak istiyorsak biraz daha dikkatli olacağız.