Fabrika ve araziler su altında

Günlerdir etkisini sürdüren şiddetli yağmurların Torbalı'ya bilançosu ağır oldu. Hava koşulları ulaşım, tarım, sanayi gibi birçok sektörü olumsuz etkilerken özellikle Yazıbaşı Mahallesi Karakaya Sokak üzerinde kurulan fabrikaları su basması sonucu yüzbinlerce liralık maddi hasar oluştu

Fabrika ve araziler su altında

1945 yılında başlayan kayıtlardan bu yana Torbalı tarihinde en fazla yağmur bu kış yaşandı. Sadece Ocak ayında metrekareye 412 kg yağmur yağan Torbalı’da alt yapı ve üst yapı yetersizliğinden ortaya birçok sorun çıktı. Gündelik hayatı durma noktasına getiren şiddetli yağmurlardan, tarım çiftçileri kadar sanayiciler de olumsuz etkilendi. Yağmurlara hazırlıksız yakalan onlarca fabrika sular altında kalırken maddi hasar yüzbinlerce lirayı buldu. Olumsuz hava koşulları ve şiddetli yağmurlardan dolayı sular altında kalan fabrikalardan biri de Yazıbaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Plan Makine. Makine üretimi yapan fabrikada ani bastıran yağmur sularından dolayı maddi hasar oluştu. İşletmede ilk incelemelere göre 50 bin liranın üzerinde maddi hasar meydana geldi.

15 FABRİKA OLUMSUZ ETKİLENDİ

Yazıbaşı Mahallesinde Karakaya Sokak’ta faaliyet gösteren geri dönüşüm makineleri üreten Plan Makine işletmesinde her kış sağanak yağışların etkili olduğu dönemlerde su baskınları yaşanıyor. Perşembe günü şiddetini artan yağmur nedeniyle fabrikada büyük çapta maddi hasar oluştu. Karakaya Sokak’taki diğer 15 fabrikada da yağmur suları nedeniyle maddi hasar oluştuğu bilgisine ulaşıldı.

SOKAK SULAR ALTINDA KALDI

Plan Makine İşletmecisi Ümit Üğütmen kış mevsiminde manzaranın hep aynı olduğunu ve son yağışta işletmenin zararının 50 bin lirayı geçtiğini belirterek, “Yağmur uzun süre yağdığı zaman işletmemizin olduğu sokak sular altında kalıyor. Bu yeni olan bir su baskını değil. Her yıl su baskını oluyor. Son yağan şiddetli yağmur suları ofisimize kadar girdi. Zararımız 50 bin lirayı geçti. Ana yoldaki su akışını sağlayan kanal yetersiz geliyor. Kanaldan taşan su direk bizim işletmemizin olduğu sokağa doluyor. Belediyeye durumu defalarca belirttik. Bu sorunun acilen çözülmesini istiyoruz. Artık işin maddi boyutunda değiliz. Yeter ki ilgili kurum bu problemi çözsün biz her yağmur yağdığında işimizi gücümü bırakarak su tahliyesi ile uğraşmayalım” diyerek sözlerini noktaladı.

ÇALIŞMA DURMA NOKTASINA GELİYOR

Su baskınlarının yaşandığı sokakta su seviyesi zaman zaman 30 santimetreyi geçiyor. İşletmelerin maddi zararlarının dışında aynı bölgede çalışan 3 işçinin araçlarının motorlarına giren sudan dolayı bozulduğu ve 10 bin liranın üzerinde hasar oluştuğu öğrenildi. Plan Makine çalışanlarından Bayram Karadeniz, “Yağmur suları fabrikanın bütün bölümlerini giriyor. Elektrik kaçağı riskinden dolayı işimizi bırakarak suyu tahliye ve temizlikle uğraşıyoruz. Sokağa küçük araçlar giremiyor. Bazı arkadaşlarımızın araçları su baskınlarından büyük hasar gördü. Yağmur başlayınca her zaman aynı sorun oluyor” dedi.