Fabrikayi okula çevirdi
Yasanan kalifiye eleman sikintisindan dolayi Güralp Vinç, kendi personelini kendi yetistirmeye karar verdi. Çiraklar, fabrika bünyesinde kurulan sinifta 3 yil egitim görüp istihdam edilecek. VINÇ sektörünün lider firmalari arasinda yer alan Güralp Vinç, baslatmis oldugu yeniden yapilanma projesiyle sektöre model teskil eden bir firma kimligine bürünürken, egitim projesiyle de dikkat çekiyor. Gerçeklestirdigi üretim ve ülke [&hellip]
Yasanan kalifiye eleman sikintisindan dolayi Güralp Vinç, kendi personelini kendi yetistirmeye karar verdi. Çiraklar, fabrika bünyesinde kurulan sinifta 3 yil egitim görüp istihdam edilecek.
VINÇ sektörünün lider firmalari arasinda yer alan Güralp Vinç, baslatmis oldugu yeniden yapilanma projesiyle sektöre model teskil eden bir firma kimligine bürünürken, egitim projesiyle de dikkat çekiyor. Gerçeklestirdigi üretim ve ülke sanayisine verdigi katkilarla dikkat çeken Güralp Vinç, bundan böyle kendi personelini kendi yetistirecek. Kalifiye eleman bulmakta sikinti çeken firma, bünyesinde açacagi sinifta çirak yetistirecek ve ardindan da is dünyasina kazandiracak. Kaynakçi ve tornaci olarak yetistirilecek çiraklar, 3 yil egitim görecek. Egitim süresince ögrenciler hem pratik hem de teorik olarak mesleklerini ögrenirken diger yandan da fabrikanin kültürüne adapte olacak. Firma bu sayede yetismis is gücü problemini çözmeyi hedefliyor.
EGITIM 3 YIL SURECEK
SON 15 yildir Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri haline gelen, ödedigi vergi miktariyla 70’i askin ili geride birakan Torbali’daki firmalar, kalifiye eleman sikintisi çekiyor. 1991 yilinda kurulan ve 1996 yilindan bu yana Torbali’da hizmet veren Güralp Vinç ve Makine, ‘Is Garantili Meslek Edindirme Programi’ni baslatti. Torbali Kemalpasa yolu üzerinde bulunan fabrikada vinç ve makine üretimi yapan firma, Mesleki Egitim Merkezi ile birlikte ortak bir çalisma baslatti. Proje kapsaminda 1418 yas arasinda çiraklar alinacak. Egitimler, Mesleki Egitim Merkezi’nin görevlendirdigi 3 egitmen tarafindan fabrika bünyesinde kurulan sinifta verilecek. Çiraklar 1 günlük teorik egitimin ardindan 4 günde fabrikada pratik egitim alacak. 25 kisinin alinacagi program 3 yil sürecek. 3 yilin ardindan basarili olanlar fabrikada istihdam edilecek. Ögrenciler bu süre zarfinda asgari ücretin yüzde 30’u kadar maas alacak ve okul tarafindan da saglik sigortalari yapilacak.
KENDI PERSONELINI KENDI YETISTIRECEK
245 kisiyi istihdam eden firmanin çok acil olarak yaklasik 20 personele ihtiyaci var. Ancak piyasada yasanan kalifiye eleman sikintisi, firmayi zor durumda birakiyor. Piyasada yetismis personel sayisinin çok az oldugunu belirten Güralp Vinç ve Makine’nin Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Emin Kurtmen, “Bu nedenle kendi personelimizi kendimiz yetistirmek istedik. Bu, gelecege olan bir yatirimdir. Çiraklar burada hem meslek ögrenecek hem de fabrikamizin kültürüyle yetisecek. Piyasada bu isi yapan dört dörtlük ustalar bin 200 ila bin 700 lira arasinda maas aliyor. Çalisacak adam bulmak zor degil ama kalifiye eleman bulmak zor. Kurslar kisa süreli egitim oldugu için, kisiler istenilen kalifiyeye ulasamiyordu. Bu program ile sorunumuzu çözecegiz. Eger basarili olursak, tasarim grubu için de bir program düzenlemeyi düsünüyoruz. Hedefimiz kendi personelimizi kendimiz yetistirmek” dedi.
GÖKHAN YALKALK