Fetrek'e 'jet' çözüm

Veysel Eroğlu 3 günde sözünü yerine getirdi. Islah edileceği müjdesi verilen Fetrek dün DSİ ekipleri çalışma başlattı. 10'u aşkın araç dün bölgede çalışmalara başladı. HAFTA sonu Torbalı'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ıslah edileceği müjdesini verdiği Fetrek Çayı'nda çalışmalar Bakan daha Ankara'ya dönmeden başladı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı, araçlar dün [&hellip]

Fetrek'e 'jet' çözüm

Veysel Eroğlu 3 günde sözünü yerine getirdi. Islah edileceği müjdesi verilen Fetrek dün DSİ ekipleri çalışma başlattı. 10’u aşkın araç dün bölgede çalışmalara başladı.

HAFTA sonu Torbalı’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ıslah edileceği müjdesini verdiği Fetrek Çayı’nda çalışmalar Bakan daha Ankara’ya dönmeden başladı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı, araçlar dün bölgede çalışmalara başladı. 1O’u aşkın kamyon, kepçe, drenaj araçları dün bölgeye geldi. Araçlar ve personel Çaybaşı’da konaklayacak. Kirliliğin son yıllarda had sayfaya ulaştığı Fetrek’te çalışma başlatılması sevinçle karşılandı.

BAKAN SÖZ VERMİŞTİ.

Torbalı’da Metropolis Otel’de STK’larla buluşan Veysel Eroğlu şu sözlerle Fetrek’in ıslah edileceğini müjdelemişti: “Torbalı’ya güzel hizmetler sunacağız. Devlet Hastanesi’nde başkanımızın bir arsa talebi oldu. Yerine getirdik. Diğer isteklerini de bakanlar kurulumuzda dile getireceğimden şüpheniz olmasın. Fetrek Çayı talebi sevgili başkanımızdan geldi. Fetrek Çayı için öncelikle ıslah çalışmalarına başlayacağız. 23 kilometre uzunluğunda 63 metre genişliğinde bir alan oluşturacağız. Bu alanda yürüyüş yolları, mesire alanları bulunacak. Bunun projesi çok yakında hazırlanacak ve sizlere sunulacak”

ZEHİR AKIYOR

Fetrek Çayı’ndaki çevre kirliliği önemli ölçüde nehir yatağına komsu bölgelerdeki sanayi atıkları ve evsel atıklar ile bilinçsiz kullanılan zirai tarım ilaçlarından kaynaklanmakta. Akarsulara, sanayi tesislerinden arıtılmadan bırakılan ağır metaller ve kimyevi maddelerden oluşan atıkları karışıyor. Çayın taşıdığı atıklar nedeniyle binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığı gibi deniz canlıları günden güne azalırken, Pamucak sahilindeki yasam ortamı da giderek bozulmaya başladı. Havzada yoğun olarak bulunan mevsimlik zeytinyağı tesisleriyle süt ve süt ürünleri (mandıralar) de organik kirliliği önemli ölçüde arttırmakta. Ayrıca Fetrek Çayı civarındaki büyük ölçekli sanayi kuruluşları, mermer isletmeleri, tekstil fabrikaları, gıda fabrikalarının atıkları nehirlerin suyunun rengini bile değiştirecek ölçüde kirliliğe neden oluyor.

FETREK NEREDEN BESLENIYOR?

Fetrek Çayı, 50-60 yıl önce yılın 10 ayı akar durumdaydı. Nif Dağı ve Kemalpaşa’ya bağlı Vişneli civarındaki kaynaklarla beslenir, Nif Dağı yağmurlarının akıntı noktası olurdu. Aşırı yağmurlarda taşkın yapar, hatta Çaybaşı Köprüsü’nü yıktığını bile bilinmektedir. Doğudan güneye inen Fetrek, Çaybaşı civarında pisliklerle ve Torbalı fabrikalarının zehirleri ile beslenerek Sağlık önlerinde Menderes’e doğru yönelmektedir. İBRAHİM DANIŞ