Fotografçilik meslegini ölümsüzlestirdiler

Her ani ölümsüzlestiren fotografin duayen isimleri, ilçede meslegin daha ileri seviyelere tasinmasinda bir kaldiraç görevi gördüler. Yetistirdikleri çiraklar simdilerde meslegin en vazgeçilmez isimleri arasinda yer aliyor. Torbali’daki fotografin duayen isimleri ve meslege kattiklari degerler tartisilmaz. YAZIN gelmesiyle birlikte birçok sektör hareketlilik kazanirken, dügün sezonu en çok fotografçilara yaradi. Ramazan ayinin yaza denk gelmesiyle umdugunu bulamayan [&hellip]

Fotografçilik meslegini ölümsüzlestirdiler

Her ani ölümsüzlestiren fotografin duayen isimleri, ilçede meslegin daha ileri seviyelere tasinmasinda bir kaldiraç görevi gördüler. Yetistirdikleri çiraklar simdilerde meslegin en vazgeçilmez isimleri arasinda yer aliyor. Torbali’daki fotografin duayen isimleri ve meslege kattiklari degerler tartisilmaz.

YAZIN gelmesiyle birlikte birçok sektör hareketlilik kazanirken, dügün sezonu en çok fotografçilara yaradi. Ramazan ayinin yaza denk gelmesiyle umdugunu bulamayan fotografçilar öte yandan korsan fotograf ve kamera çekimi yapanlardan dert yaniyor. Ilçede bu meslegi yürüten birbirinden usta kisiler, fotografçilik mesleginin gelecek kusaklara aktarilmasi için yüzlerce çirak ve usta yetistirdiler. Ilçenin tecrübeli fotograf ustalari Metin Biter, Hasan Özen ve Gürhan Can bu meslegin duayen isimleri arasinda gösteriliyor. Meslekte yüzlerce insani yetistiren, binlerce insanin mutlu anini ölümsüzlestiren duayenler, meslegin ilçede ilerleyip daha iyi yerlere varmasinda en büyük rolü oynuyor.

BOYNUZLAR KULAGI GEÇTI
TEKNOLOJININ ilerlemesi, birçok meslek dalinin yok olmasinin yani sira bazi mesleklere olan saygiyi da ayaklar altina aldi. Bu mesleklerden bir tanesi de fotograf sanatçiligi. Çekilen bir fotografin çikartilmasi için asgari yarim saat bir emek gerekirken, günümüzde dijital fotograf makineleriyle zaman kavrami da ortadan kalkmis durumda. Eski zamanlarda fotografçilar 36 adet pozu çikarmak için bir gününü karanlik odada harcarken, simdilerde dijital ortamlar nedeniyle verilen emek de ortadan kalkmis oldu. Bu meslegi bütün zorluklara ragmen yasatan ustalar, simdilerde tahtlarini artik çiraklarina birakiyor. Ustalarin yetistirdikleri çiraklar ise teknolojiyi yakindan takip ederek meslegi daha ileri noktalara tasiyor. Son yillarda artan ve büyük bir emek isteyen doga fotografçiligi ve çesitli çekimler, fotografçilik sanatçiliginin ilçede ne denli gelistiginin bir göstergesi olarak önümüze çikiyor.

“HER BABAYIGIDIN HARCI DEGIL”
MESLEGE 1971 yilinda çiraklikla baslayan Hasan Özen, bu meslegin duayen isimlerinden. 1983 yilina kadar Torbali’nin önde gelen fotografçilarindan olan Foto Pak isletmesinin sahibi Muammer Ince’nin yaninda çalisti. Bu çiraklik süresince isin mutfaginda yetisen Özen, 1983 yilinda Foto Özen isletmesini açarak kendi is yerinde hizmet vermeye basladi. Hasan Usta, o gün bu gündür Tepeköy Mahallesi Gümüs Pala Caddesi’nde kendi is yerinde hizmet veriyor. Birçok çirak yetistiren Özen, “Bizim dönemlerimizde bu isi yapmak her babayigidin harci degildi. Bir fotografin çekilip, banyoya sokulup, çikartilmasi için en az yarim saat zaman gerekirdi. Kimi zamanlar günün büyük bölümünü karanlik odada film çikartmaya ayirirdiniz. Simdi her sey daha kolay, eskiden usta olmak için çok çalismak gerekirdi” dedi.

3 KUSAK FOTOGRAFÇI KARDESLER
TORBALI’NIN ilk fotografçilarindan olan Foto Caner, 3 kusaktir ilçe halkina hizmet veriyor. Cumhuriyetin ilan edilmesinden kisa bir süre sonra taninmis fotograf ustasi Ali Can tarafindan kurulan ve günümüze kadar faaliyetini sürdüren Foto Caner’in simdiki temsilcileri olan Erhan ve Gürhan Can, verdikleri kaliteli hizmetle adlarindan söz ettiriyor. Torbali’da birçok ilke imza atan Foto Caner; fotokopi, video kamera çekimi, renkli fotograf baskisi gibi birçok ilki gerçeklestirdi. Meslege babasi Kayahan Can’in yaninda 7 yasinda basladigini belirten Gürhan Can, çiraklik ve ustalik dönemlerinin büyük bölümünü karanlik odalarda geçirdi. Duayen isimler arasinda olan Can kardesler de ilçede uzun yillardir hizmet veriyor.

ILKLERE IMZA ATTI
MESLEGIN bir baska duayen isimlerinden biri olan Foto Metin’in kurucusu Metin Biter (56), 1980 yilinda basladigi fotografçilik meslegini, simdilerde oglu Onur’a birakmis durumda. Su anda faaliyet gösterenler içinde, Torbali’nin en eski fotografçisi olan Biter, meslekte birçok çirak ve kalfa yetistirdi. 1956 yilinda Torbali’da dünyaya gelen Metin Biter, daha 13 yasindayken ilçenin önde gelen fotograf ustalarindan merhum Muammer Ince’nin yaninda meslege basladi. O yillarda siyah beyaz fotografçiligin yapildigini belirten Metin Biter, 1980 yilinda Foto Metin’i kurarak kendi yolunu çizdi. Torbali’nin en iyi fotografçilarindan biri olmayi basaran ve adini markalastiran Biter, renkli fotograf baskisini ilk kez Torbali’ya getirdi ve ilçede mesleginde birçok ilke imza atti.