'Gelen çırak parayı soruyor işi değil''
Torbalı-Tepeköy Mahallesi kuyumcular sokağı üzerinde 47 yıldır terzilik mesleği ile uğraşan Mustafa Uygun, 'Terzilik mesleği, 20 yıl öncesine göre duraklama dönemine girdi. Artık meslekte çırak yetişmiyor.'' dedi
Bir zamanlar insanların bayramlarda ve özel günlerde takım elbise diktirmek için önünde sıra oluşturduğu terzi dükkanları şimdiler de ise sessiz. 1974 yılından beri terzilik mesleği ile evini geçindiren Mustafa Uygun, mesleğin eskisi gibi rağbet görmediğini dile getirdi. Uygun“ Torbalı’da 8 yıl önce dükkanı açtığım zaman 17 arkadaşımız vardı şimdi ise sade 4 kişi kaldık. Sonradan gelen kişiler ise bu mesleği tam anlamıyla bilen kişiler değil ya pantolon dikimi ya da tamir işi yapıyorlar.’’ dedi.
BİZ MARKETLERİ SADECE GIDA ÜZERİNE BİLİYORDUK
Terzilik mesleğini sektörel açıdan son zamanlarda en çok etkileyen durumun hazır giyim ve marketlerin olduğunu kaydeden Uygun,“Biz marketleri sadece gıda üzerine satış yapan yerler olarak biliyorduk. Marketlerde şimdi her şey mevcut. İç çamaşırından tut, ceket ve pantolona varıncaya kadar birçok ürün var. Hazır giyimin bu denli yaygınlaşması bizim mesleğimizin değerini kaybettirdi. Ben askerden geldikten sonra 84 yılından 2015 yılına kadar 31 sene boyunca takım elbise diktim şimdi ise sadece pantolon ve tamir işi yapıyorum. Eskiden bayramlarda yoğunluktan sıra olurdu gece 12’ye kadar çalışırdık elbise yetiştirmek için. Onun için bizim terzilik mesleği maalesef sonlarını yaşıyor.’’ ifadelerini kullandı.
EL EMEĞİ İLE GEÇİNEN İNSANLARIZ
Pandemi dönemindeki kapanma sürecinin kendilerini çok etkilediğini ve dükkan kiralarını ödemekte zorlandıklarını dile getiren Uygun, “Pandemi dönemi de bizleri baya etkiledi, çünkü el emeği ile geçinen insanım, dükkanımda kira.’’ dedi.
İŞİ ÖĞRENMEK İÇİN GELEN YOK
Gençlerin mesleği öğrenmek için değil anlık para kazanmak amacıyla geldikleri için üzüntüsünü açıklayan Uygun, “Nadiren çırak geliyor o da direkt parayı soruyor işi ve mesleği öğrenmek için değil. Biz bu işi öğrenmek için 1 hafta boyunca iğneyi elimizle bezin üstünde batırıp çıkarırdık, şimdiki gençler bunu yapmaya çalışsa sabırsızlıktan kaçar gider.’’ açıklamasında bulundu. STAJYER: HÜSEYİN GÜRHAN