Gelir testi kuyruğu
11 Eylül 2014’e kadar gelir testi yaptırmayan kişiler, bugün mesai saati bitimine kadar gelir testi yaptırırlarsa tüm borçlarını sildirebiliyorlar. GSS testi için bugüne kadar 5 bin kişi başvuruda bulundu. Genel sağlık sigortası (GSS) borçluları için son tarih 31 Mart (bugün) doluyor. Test yaptırmadığı için prim borcu çıkanlar bugün mesai saati bitimine kadar Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma [&hellip]
11 Eylül 2014’e kadar gelir testi yaptırmayan kişiler, bugün mesai saati bitimine kadar gelir testi yaptırırlarsa tüm borçlarını sildirebiliyorlar. GSS testi için bugüne kadar 5 bin kişi başvuruda bulundu.
Genel sağlık sigortası (GSS) borçluları için son tarih 31 Mart (bugün) doluyor. Test yaptırmadığı için prim borcu çıkanlar bugün mesai saati bitimine kadar Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerekiyor. Başvuruda bulunanlar gelir testi yaptırırlarsa borçlarını revize edebilir veya sildirebilirler. Bu durumdaki kişilerin yaşadıkları hanede kişi başına düşen gelir 400,5 TL’nin altındaysa bu bütün prim borçları silinebilir. Torbalı’da son 10 gündür yoğun bir başvuru olurken, günlük başvuru sayısının 150 olduğu, toplamda ise bu rakamın 5 bin olduğu öğrenildi.
SON GÜN
Genel Sağlık Sigortası kapsamında borçlu vatandaşların borçlarını yapılandırması için verilen süre azalıyor. 18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan her vatandaş, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığı ile yaptırmaları gereken gelir testi için son gün bugün. Yapılacak gelir testi sonucunda borçlar azalacak veya silinecek. Bu süre zarfında gelir testi yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak. Sigortalı olanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SGK’dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar, geçici köy korucuları, 65 yaş ve engelli aylığı alanlar ve işsizlik maaşı alanlar, herhangi bir başvuru yapmak zorunda değil.
NE KADAR PRİM ÖDENİYOR?
Test sonrası kişi başına düşen gelir 400,5 TL’nin altındaysa primleri devlet ödüyor, 400,5 ila 1.201,5 TL arasındakiler 48.06 TL; 1.201.5 TL ila 2.403 TL arasındakiler 144,18 TL. 2.403 TL’nin üzerinde olanlar ise 288,36 TL ödüyor. Gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlar ise gelirleri asgari ücretin iki katından yüksekmiş gibi düşünülüyorlar ve adlarına her ay en yüksek rakamdan prim borcu birikiyor. Kaymakamlık binasında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda bulunan 6 memur, vatandaşların taleplerini yerine getiriyor. Günlük ortalama 150 kişi test için başvuruda bulunurken, yasanın çıkmasıyla birlikte bugüne kadar 5 bin kişinin gelir testi yaptırdığı öğrenildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hakan Tetik: “Zorunlu genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişiler, bugün mesai bitimine kadar kurumumuza başvursun. Aksi halde, belirlenen sağlık sigortasını ödemek zorunda” diye konuştu.
GÖKHAN YALKALK