Göllüce'de ölüm orucu

Göllüce Mahallesi'ndeki meraların satılması sonucu iş makineleri hendek kazmaya başladı. Dün mahallede yaşayan kadınlar öncülüğünde gerçekleşen eylemde kepçelerin kazdığı hendeği kadınlar elleriyle kapatıp, kepçeye el koydu. Öte yandan mahalledeki 30 genç ölüm orucuna başladı. YAKLAŞIK 2 bin kişinin yaşadığı, geçim kaynağının büyük bir kısmının hayvancılığın oluşturduğu Göllüce Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde meraların özelleştirilmesi iddiası nedeniyle büyük [&hellip]

Göllüce'de ölüm orucu

Göllüce Mahallesi’ndeki meraların satılması sonucu iş makineleri hendek kazmaya başladı. Dün mahallede yaşayan kadınlar öncülüğünde gerçekleşen eylemde kepçelerin kazdığı hendeği kadınlar elleriyle kapatıp, kepçeye el koydu. Öte yandan mahalledeki 30 genç ölüm orucuna başladı.

YAKLAŞIK 2 bin kişinin yaşadığı, geçim kaynağının büyük bir kısmının hayvancılığın oluşturduğu Göllüce Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde meraların özelleştirilmesi iddiası nedeniyle büyük bir direniş gerçekleşmişti. Direniş kapsamında mahallede yaşayan ve aralarında kadınların da bulunduğu mahalleliler açlık grevine başladı. Öte yandan dün dağda iş makinelerinin hayvanların geçmemesi için hendek kazması üzerine mahalleli çoluk çocuk, yaşlı, kadın demeden iş makinelerinin çalıştığı alana çıktı. İş makinesinin üstüne çıkan kadınlar, geçimlerini sağladıkları meraların usulsüz olarak kullanıldığını belirterek iş makinelerinin çalışmasına engel oldu. Kepçelerin açtığı hendekleri de elleriyle kapatan kadınlar gençlerin açlık grevine de destek veriyor.

KADINLAR İŞ MAKİNESİNE EL KOYDU

1969 yılında büyük bir siyasi direnişin olduğu mahallede meralar o zaman köy statüsünde yer alan Göllüce Mahallesi’nin kullanımına tahsis edilmişti. İddiaya göre çeşitli gerekçeler ve yöntemlerle 1996 yılında özelleşen bu arazileri son olarak bir firma 3 ay önce satın aldı. Satın alma işleminden sonra iş makineleriyle arazilere hendek kazan meraların yeni sahipleri, mahalle sakinlerinin hayvanlarının meralara girmemesi içinde arazilerin etrafına da tel örgüler gerdi. Bunun üzerine mahallede gençler ve kadınlar öncülüğünde örgütlenen kadınlar dün çalışan iş makinelerinin önünü kesip, çalışmalarına engel oldu. Büyük bir direniş örneği göstererek kucaklarında çocuklarıyla metrelerce yükseklikteki dağa çıktı. Burada çalışan iş makinesinin üstüne çıkan kadınlar, satımın durdurulmasını, meraların mahalle mülküne yeniden kazandırılmasını talep etti.

ÖLÜM ORUCU

Merada koyunlarını otlatan, salyangozları toplayan, satıldığı iddia edilen ve iş makinelerinin çalıştığı dağdaki kekikleri toplayarak geçimini sürdüren mahalle sakinleri başka bir geçim kaynaklarının olmadığını belirterek yetkililerden destek istedi. 10 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Göllüce Mahallesi’ndeki gençler ve kadınlar ölüm orucuna yattıklarını belirterek, “Ölmek var dönmek yok. Eğer bu dağlar birilerinin tapulu malıysa Ağrı Dağı da birinindir. Tapularını göstersinler. 2 bin kişinin geçim kaynağından ne istiyorlar. Zendin daha zengin olacak diye açlıktan öleceksek biz buna şimdi başlıyoruz. Bugün itibariyle 30 kişilik grubumuzla açlık grevine başladık. Ölürüz de meralarımızı vermeyiz” dedi. Direnişin ardından iş makinesi çalışmasını yarım bırakıp alanı terk etti. İbrahim DANIŞ