Grip süründürüyor
‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ sözü bir kez daha gerçek oldu. Soğuk geçen Mart ayı nedeniyle birçok kişi gribe yakalandı. Virüsün kol gezdiği ilçede birçok kişi hastalıkla boğuşuyor. KIŞ mevsiminin bitmesine sayılı günler kala hem Türkiye hem de Avrupa’da grip salgını devam ediyor. Özellikle son 10 gündür çocuklarda düşmeyen ve yüksek seyreden ateş, boğaz [&hellip]
‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ sözü bir kez daha gerçek oldu. Soğuk geçen Mart ayı nedeniyle birçok kişi gribe yakalandı. Virüsün kol gezdiği ilçede birçok kişi hastalıkla boğuşuyor.
KIŞ mevsiminin bitmesine sayılı günler kala hem Türkiye hem de Avrupa’da grip salgını devam ediyor. Özellikle son 10 gündür çocuklarda düşmeyen ve yüksek seyreden ateş, boğaz ağrısı,halsizlik, iştahsızlık ve kas ağrısıyla grip salgını kendini gösteriyor. Torbalı’da da çok sayıda vatandaş, gribe yakalandı. Yatak döşek yatan grip hastaları, iyileşebilmek için her yolu deniyor. Mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Topçu, güneşli havaların aldatıcı olduğunu belirtti.
ÇOCUKLARDA DAHA AĞIR GEÇİYOR
Soğuk kış günlerinin bitmesine kısa bir süre kalmasına rağmen, hastaneler soğuk algınlık, nezle ve grip gibi şikayet yüzünden giden hastalarla dolup taşıyor. Kişilerin kendine iyi bakmaması nedeniyle vücutta etkili olan virüs, anında yatağa düşürüyor. Grip ve nezlenin sık sık birbirine karıştırıldığını vurgulayan Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Topçu, soğuk havaların kabusu gripten nasıl korunmak gerektiğini açıkladı. Havaların soğuk olduğu dönemlerde ortaya çıkan nezle ve gribin genelde birbirine benzer bulgular gösterdiklerini belirten Topçu, “Grip nezleye göre daha ağır seyreder ve grip sonrası özellikle bakteriyel enfeksiyonların tabloya eklenmesiyle bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi. Gribin hem ağır seyretme hem de komplikasyonlar geliştirme riskinin olduğu grubu Başhekim Topçu, “Kalabalık ortamlarda bulunanlar, çocuklar, yoğun seyahat edenler, hamileler ve 60 yaş üzeri kişilerde, savunma sistemi zayıf kişilerde, kronik hastalığı olan kişilerde grip daha ağır geçiriliyor” diye konuştu.
İYİLEŞME SÜRECİ 1-2 HAFTA SÜRER
Grip de, ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, titreme, halsizlik, yaygın vücut ağrıları olduğunu ifade eden Başhekim Şenol Topçu: ” Çocuklar ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Grip tedavisinde özel virüs ilaçları ve belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. İyileşme süreci 1-2 hafta sürer. Etkili bir tedavi ile hastalık süresi kısaltılır ve yaşam kalitesi artırılabilir. Rahatlatıcı tedavi olarak ağrı kesiciler, bol sıvı tüketimi ve yatak istirahati önerilir. Hasta olan kişilerle aynı ortamlarda bulunmak, tokalaşmak, öpüşmek, yakın mesafede konuşmak, hapşırık ve aksırık ile dışarıya atılan vücut sıvılarıyla temas ve yine ellerimize bulaşan virüsler ile hastalık yakınımızdaki kişilere kolayca bulaşır. Hastalıktan korunmak için hasta kişilerden uzak durmak, hastaların temas etmiş olabileceği şeylere dokunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamak, ellerimizi mümkün olduğunca gözlerimize, burun ve ağız bölgemize sürmemek, öksürme ve hapşırma sırasında mümkünse ağız ve burnumuzun mendille kapatılması ve mendilinde başka kişilere ve ortamlara temasının önlenmesi, istirahat ve bol sıvı almak gerekiyor” bilgisini verdi.
GÖKHAN YALKALK