Gümüşhane’yle mektup kardeşliği!

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak yeni kitle iletişim araçlarının kullanılmasıyla unutulmaya yüz tutan mektuplaşmanın yeniden canlandırılması için kolları sıvayan gönüllü bir Türkçe öğretmeni, sosyal medyada çağrıda bulunarak, mektup kardeşi okul buldu. Birbirlerine tanımayan öğrencilerin mektuplaşmasını sağlayan öğretmenler, örnek çalışmaya imza attı.

Gümüşhane’yle mektup kardeşliği!

UNUTULMAYA yüz tutan mektuplaşmanın yeniden canlandırılması için ülke genelinde PTT desteğiyle başlatılan  ‘Mektup Kardeşliği’ projesi, Torbalı’da da hayata geçirildi. Çetineller Ortaokulu’nda 6 yılı aşkın süredir Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Zeynep Kahraman’ın sosyal medyada yaptığı mektup çağrısına Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde görev yapan bir öğretmen duyarsız kalmadı. Deredolu İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinden Ferda Yaprak Ok’un ‘Olur’ yanıtını vermesiyle birlikte projenin ayrıntılarını netleştiren Türkçe öğretmeni Zeynep Kahraman, okulda çalışma yaparak, 40 öğrencisini projeye dahil etti. Belirlenen öğrencilerin bilgilerinin yer aldığı listenin Gümüşhane’ye iletilmesiyle birlikte kolları sıvayan iki öğretmen, öğrencileri birbirlerine eşleştirerek, mektuplaştırdı. Sosyal sorumluluk projesinin fitilini ateşleyen Çetineller’in öğrencileri, kaleme aldıkları mektupları Gümüşhane’ye gönderdi. Aradan geçen 1 haftalık sürenin ardından dün mektup kardeşlerinden yanıt alan öğrencilerin heyecanı görülmeye değerdi.

POSTACILAR MESAİDE

Postacı’nın mektupları getirmesiyle bayram yerine dönen Çetineller Ortaokulu’nda heyecanla mektup kardeşlerinin yazdığı dizeleri okuyan Torbalılı öğrencilerin mutluluğu görülmeye değerdi. Kardeşlerinin bir de mektup aralarına yerleştirdiği küçük fakat anlamlı hediyeleriyle jestte bulunduğu öğrenciler, cevap yazmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Ülke genelinde artarak yayılan ve binlerce gönüllüye ulaşmış bir sosyal girişim olan ‘Mektup Kardeşliği’ projesinin bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti açıklayan Çetineller Ortaokulu Türkçe öğretmeni Zeynep Kahraman, projenin ayrıntılarını gazetemize değerlendirdi. Projenin herhangi bir bölgede gönüllü gruplarca, mektup kültürünü tekrardan hatırlatarak yaşatmak, ülkenin farklı bölgeleri arasında kültürel bağları güçlendirmek ve dezavantajlı bölgelerdeki ilkokul öğrencilerine destek olup, ihtiyaçlarını gidermeyi amaçladığını vurgulayan Kahraman, toplamda 100 öğrenciyle mektuplaşma etkinliğinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

BÜYÜK HEYECAN

Torbalı’da ve Gümüşhane’de proje kapsamında öğrencilerin birbirlerine mektup yazdığını kaydeden Kahraman, “Öğrenciler içlerine gönüllerince mektup kardeşlerine çeşitli hediyeler koyuyor. Bu kimi zaman bir bilgi kitapçığı oluyor kimi zaman bir kolye, kimi zaman da kitap. Mektuplaşma etkinliği ile unutulmuş bir değeri tekrar canlandırmak temel hedefimizdi. Günümüz teknolojisi sayesinde hızlı iletişim kurmanın en üst seviyesini yaşıyoruz ama ne kadar iyi iletişim kurabildiğimiz tartışılır bir durum. Öğrencilerimizin iletişimlerini güçlü kılabilmek, yazma becerilerini geliştirebilmek, kendilerine sosyal bir çevrenin kapılarını aralayabilmek için görmedikleri mektup kardeşlerine hayal güçleri sayesinde mektup yazdırabilmekti gayemiz. Bunu başardığımız için mutluyuz.” ifadesinde bulunurken, öğrencilerden Funda Rana Uçar da, mektup arkadaşının yazdıklarını sevinçle okudu. Mektuplaşmanın güzel bir etkinlik olduğunu dile getiren Uçar, “Türkçe öğretmenimiz sayesinde yeni arkadaşlıklar kurduk. Bu arkadaşlarımıza mektup gönderdik. Onlar da bize mektup gönderdiler. Mektuplaşmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.  Murat CAN