Gurbette ekmek çadiri
Kurutulmus domates sezonu nedeniyle Güneydogu'dan Torbali’ya gelen mevsimlik isçiler Ege Universitesi Torbali Meslek Yüksekokulu'nun hemen karsisina 12 dönümlük alana kurduklari çadirlarla âdeta bir köy olusturdu HER yil Temmuz ayiyla birlikte Sanliurfa, Gaziantep, Adiyaman, Mardin ve Batman gibi illerden 200'e yakin tarim isçisi Torbali'ya geliyor. Binlerce kilometrelik yolu kateden isçiler günde ortalama 20 lira yevmiyeyle domates [&hellip]
Kurutulmus domates sezonu nedeniyle Güneydogu’dan Torbali’ya gelen mevsimlik isçiler Ege Universitesi Torbali Meslek Yüksekokulu’nun hemen karsisina 12 dönümlük alana kurduklari çadirlarla âdeta bir köy olusturdu
HER yil Temmuz ayiyla birlikte Sanliurfa, Gaziantep, Adiyaman, Mardin ve Batman gibi illerden 200’e yakin tarim isçisi Torbali’ya geliyor. Binlerce kilometrelik yolu kateden isçiler günde ortalama 20 lira yevmiyeyle domates kesimi veya toplama isi yapiyor. Torbali’nin en büyük kurutmalik domates fabrikasi olan Bapa Gida’da islerin baslamasiyla birlikte Dogu ve Güneydogu Anadolu’dan yöreye gelen tarim isçilerinin zorlu yasami da basladi. Çadirda kalan aileler ilkel kosullarda adeta yasam mücadelesi veriyor. Kurutulmus domates sezonu nedeniyle Torbali’ya gelen mevsimlik isçiler Ege Universitesi Torbali Meslek Yüksekokulu’nun hemen karsisina 12 dönümlük alana kurduklari çadirlarla adeta köy olusturdu. 50′yi askin çadirda yüzlerce kisi yasiyor. Isçilerden sorumlu olan Müslüm Firat, Torbalililarin ve Bapa fabrikasi yetkililerinin kendilerine çok iyi davrandigini belirtti.
EKMEK YOLCULUGU ANTALYA’DA BASLIYOR
TORBALILI çiftçilerin ürettigi tonlarca domates, kurutularak Italya, Amerika, Hollanda, Yu-nanistan, Almanya, Fransa, Avusturalya, Brezilya, Israil, Kanada, Polonya gibi ülkelere ihraç edilmeye baslandi. Domates sezonu boyunca sektörde büyük bir hareketlilik yasandi. Bu hareketlilik en çok Güneydogu ve Dogu Anadolu’dan gelen vatandaslara is olanagi olarak yaradi. Her yil Temmuz ayiyla birlikte Torbali’ya kurut-malik domates isi yapmaya geldiklerini söyleyen Müslüm Firat: “Bizim ekmek yolculugu-muz ilk olarak Antalya, Kayseri ve Sivas’ta basliyor. Bu bölgelerdeki yolculugumuzun ardin-dan Torbali’ya geliyoruz. 2 aylik sürenin ardindan yeniden Antalya’ya gidiyoruz ve burada pamuk toplama isleminden sonra ekmek yolculugumuz sona eriyor” dedi.
YILIN 7 AYI DISARIDAYIZ
YILIN 7 ayi memleketlerinden uzak bir sekilde ekmek kavgasi verdiklerini söyleyen Firat: “Hayat sartlari oldukça zor. Herkes esini, çocugunu alip memleketinden binlerce kilometre uzakliktan çalismaya geliyor. Ama Torbali’da çok güzel karsilaniyoruz. Diger bölgelerde çok zorluk çekiyoruz. 2 ay boyunca Torbali’da kaliyoruz ve en güzel günlerimiz burada geçiyor. Sag-olsun firma yetkilileri çadirlarimizin bulundugu bölgeye elektrik ve su sebekesi getirtti. Ayrica ilçe halki bizlere çok iyi davraniyor. Torbali’ya seve seve geliyoruz” diye konustu.