HAFTA SONU YAPILAN YGS'DE SORULAR NASILDI?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nasıldı? Zor mu yoksa kolay mıydı? YGS’de hatalı soru var mı? Kavram Dershanesi Kurucu Müdürü Çetin Aslan, sınav sorularının oldukça güzel olduğunu ancak matematik sorularının öğrencileri zorladığını belirtti. KAVRAM Dershanesi Kurucu Müdürü Çetin Aslan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) değerlendirdi. Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı [&hellip]

HAFTA SONU YAPILAN YGS'DE SORULAR NASILDI?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nasıldı? Zor mu yoksa kolay mıydı? YGS’de hatalı soru var mı? Kavram Dershanesi Kurucu Müdürü Çetin Aslan, sınav sorularının oldukça güzel olduğunu ancak matematik sorularının öğrencileri zorladığını belirtti.

KAVRAM Dershanesi Kurucu Müdürü Çetin Aslan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) değerlendirdi. Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye genelinde 171 sınav merkezinde, 6 bin 853 binada, 109 bin 307 salonda, geçen yıla oranla büyük bir artış göstererek toplam 2 milyon 46 bin 583 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. YGS ve sınavsız geçiş için başvuru yapan aday sayısının 908 bin 65’ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825’ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791’ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. Kurum Müdürü Çetin Aslan: “Sınavda sorulan sorular, iyi bir düzeydeydi. Yıl içerisinde öğrencilerimizi hazırladığımız soru niteliklerine göre hazırlanmış bir sınavdı. YGS düzeyine göre bir sınavı geride bıraktık. Ancak öğrenciler matematikte zorlandı” dedi.

SONUÇLAR 20 MART’TA AÇIKLANACAK

İki basamaklı ve altı farklı oturumdan oluşan üniversite giriş sisteminin birinci aşaması olarak kabul edilen YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan sınav özelliğini taşıyor.YGS’ye giren adayların LYS’ye başvuruda bulunabilmeleri için taban baraj puanı ise 180. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. LYS’lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar 140 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler. YGS sonuçlarının 20 Mart 2015 tarihinde açıklanması beklenmektedir.

YGS DEĞERLENDİRMESİ

Torbalı’da eğitime farklı bir soluk kazandıran Torbalı Kavram Dershanesi Müdürü Çetin Aslan: “Eğitimde hep daha iyisini amaçlayan Torbalı Kavram Dershanesi ailesi olarak 2015 YGS ‘ye oldukça iyi bir hazırlanma süreci geçirdik. Yıl boyunca hem verdiğimiz eğitim hem de rehberlik çalışmalarıyla öğrencilerimizin YGS’ye yüksek motivasyonla hazırlanmalarını sağladık. 15 Mart 2015 Pazar günü yapılan YGS sonrasında yayımlanan sorular ışığında aynı zamanda da sınava giren öğrencilerimizden aldığımız dönütlerle öğretmenlerimiz sınavı değerlendirdi. Sınav önceki ÖSYM formatına uygun bir şekilde yapılmıştır. MF puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik ve fizik dersi, TM –TS puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik, Türkçe ve Tarih derslerinde diğer derslere göre daha ayırt edici sorular sorulmuştur” dedi.

TÜRKÇE BELİRLEYİCİ OLDU

Türkçe sorularda dil bilgisi ile ilgili soru sayısında azalma, buna karşılık okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların sayısında artma olduğunu belirten Aslan: “Paragraf sorularının içeriği anlaşılmıyor. Önceki yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi soruları ağırlıkta. Soruların uzunluğu ve yorumlama becerisi işleyişi Türkçe’yi belirleyici ders konumuna getirdi. Matematik soruları zaman alıcı ve uzun işlemliydi. Ayrıca soru kalıpları çok uzun, konu dağılımında sorun yok ancak öğrencilerin zorlandığı bir test olduğu rahatlıkla söylenebilir. Geometri de ise bilgiyi yorumlatan sorulardan oluşmakla birlikte önceki yıllara göre daha zor olduğu gözlendi. Fizik soruları göre geçen yıllara paralellik gösteriyor. Kimya soruları yeterince çalışmış bir aday için rahatlıkla yapılabilecek düzeydeydi.Biyoloji, önceki yıllara oranla biraz daha fazla bilgiye dayalı sorulardan oluşmuş biraz daha zorlayıcı bir sınavdı. Tarih, soruların zorluk derecesi ve konu dağılımları normal. Yorum ağırlıklı sorular çoğunlukta. Coğrafya ise müfredata uygun. 9. ve 10. sınıf müfredat ağırlıklı idi. Felsefe, açıklanan soru sayısı yorum yapmak için yeterli değil. Genel olarak orta derece zorluğa sahip bir sınavdı” diye konuştu.

GÖKHAN YALKALK