Hali içler acısı

Geçtiğimiz yıllarda kazı çalışmalarına büyük bir heyecanla başlanan, Bademgediği Kalesi'nin hali içler acısı. Etrafında sadece tel örgünün bulunduğu kazı alanı harabeleri andırıyor. KAPLANCIK yolu üzerinde bulunan tepede oldukça güzel bir konumda yer alan Bademgediği Kalesi adeta kaderine terk edildi. Metreopolis Kazıları çerçevesinde çalışmalara dahil edilen ve dönem izleri taşıyan kalıntılara ulaşılmıştı. Özellikle sur kenarı kazılarında, [&hellip]

Hali içler acısı

Geçtiğimiz yıllarda kazı çalışmalarına büyük bir heyecanla başlanan, Bademgediği Kalesi’nin hali içler acısı. Etrafında sadece tel örgünün bulunduğu kazı alanı harabeleri andırıyor.

KAPLANCIK yolu üzerinde bulunan tepede oldukça güzel bir konumda yer alan Bademgediği Kalesi adeta kaderine terk edildi. Metreopolis Kazıları çerçevesinde çalışmalara dahil edilen ve dönem izleri taşıyan kalıntılara ulaşılmıştı. Özellikle sur kenarı kazılarında, 6 ayrı tabaka ve 4 yapı katının varlığı belirlenen alan şimdi harabeleri andırıyor. Korunmadığı için harap halde bulunan kazı alanının içler acısı hali özellikle tarihçileri üzüyor. Bir dönem Metropolis Ana Tanrıça Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yöneten Prof. Dr. Recep Meriç tarafından Bademgediği Tepesi’nin Hititler ile Arzawa Krallığı arasındaki söz konusu savaşın yaşandığı Puranda kenti olabileceği öne sürülmüştü.

3500 YIL ÖNCESİ

Geçtiğimiz yıllarda Bademgediği Kalesi’nde yapılan kazılarda, 3500 yıl önceki insanların kullandıkları malzemeler ve yaşam alanları belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştı. Bu dönemde ilçe merkezi Tepeköy’de dahil olmak üzere, Torbalı ovasındaki gölün çevresinde 10’a yakın küçük yerleşim birimi olduğu ve yerleşimlerden bazılarının Ayrancılar kaynak suyunu kullandığı tespit edilmişti. Bu tepede Recep Meriç yönetiminde sürdürülen kazılarda ele geçen Geç Minos dönemine ait seramik parçalarının incelenmesi ile savaşın yaşandığı M.Ö. 1375-1300 arasına tarihlenebilen bir evreye işaret edilmektedir. Önceleri sadece bir tepe olan ve birbirinden önemli kalıntıların bulunduğu alan bu yer büyük bir titizlik sonucu gün yüzüne çıkarılmıştı. Üç yıl gibi kısa bir sürede bu hale gelen kazı alanı ilçenin tarihine de zarar veriyor.

DUVAR VE SUR KAZI ÇALIŞMALARINDA YÜZEYE ÇIKMIŞTI

Hemen Aydın – İzmir otoyolunun kenarında Kuzey – Güney yönünde uzanan tepede bulunan Bademgediği Kalesi’nin varlığında ilçe vatandaşlarının çok büyük bir kısmı habersiz. İlçenin hemen yanı başında bulunan kalede, daha önce duvar izleri ve sur hatlarına da ulaşıldığı görülüyor. Hiçbir önlem alınmadan kaderine terk edilen Bademgediği Kalesi geçtiğimiz aya kadar Yörüklerin hayvanlarının otlattığı yer konumundaydı. Çok sayıda hayvan pisliğine rastlanan bölgede piknikçilerin izlerine de rastlamak mümkün. Kalenin varlığından haberdar olan ilçe halkı ise yarım kalan kazının devam etmesini istiyor. İbrahim DANIŞ