Havalar isinda, toprak canlandi

Pamuk, domates ve biber gibi ürünlerin fideleri toprakla bulustu. Ovada büyük bir hareketlilik yasanirken, çiftçiler bu yili karli bir sekilde geçirmek istiyor. IZMIR Sebze Hali’nin yüzde 30’luk ihtiyacini karsilayan ve yurt disi sebze ihracatinda tarimsal sanayinin baskenti olan Torbali Ovasi’nda havalarin iyice isinmasiyla beraber hareketlilik basladi. Kaplancik, Ahmetli, Özbey ve Yeniköy bölgelerinde ovanin sultani domates [&hellip]

Havalar isinda, toprak canlandi

Pamuk, domates ve biber gibi ürünlerin fideleri toprakla bulustu. Ovada büyük bir hareketlilik yasanirken, çiftçiler bu yili karli bir sekilde geçirmek istiyor.

IZMIR Sebze Hali’nin yüzde 30’luk ihtiyacini karsilayan ve yurt disi sebze ihracatinda tarimsal sanayinin baskenti olan Torbali Ovasi’nda havalarin iyice isinmasiyla beraber hareketlilik basladi. Kaplancik, Ahmetli, Özbey ve Yeniköy bölgelerinde ovanin sultani domates ve kurutmalik Ankara biberi fideleri topraga ekildi. Pamukyazi, Subasi ve Göllüce bölgelerinde ise beyaz altin olarak adlandirilan pamugun ekimi de bugünlerde baslayacak. Geçtigimiz yil sezonu kötü kapatan Torbalili çiftçiler, bu yil satislarin ve ürün fiyatlarinin iyi olmasini bekliyor. Ziraat Odasi verilerine göre, 147 üye pamuk, 492 çiftçi biber, 819 çiftçi ise domates ekimi yapacagini belirtti. Kayitlarin halen devam ettigi ögrenildi.

819 ÇIFTÇI DOMATES DIKTI
ILÇENIN en gözde ürünlerinin basinda domates geliyor. Ovanin sultani olarak adlandirilan, Torbalili çiftçilerin ve salça fabrikalarinin vazgeçilmezi olan domates için Türkiye’nin dev fabrikalari ilçeye yatirimlar gerçeklestiriyor. Unlü markalar salça üretimlerini Torbali’da yapiyor. Tarimsal sanayinin gözde ürünü olan domates için Ziraat Odasi’nin ilk 4 aylik verilerine göre su anda 819 çiftçi beyanda bulundu. 144 bin ton ürün elde etmeyi hedefleyen çiftçiler, toplam 11 bin 500 dekar alana domates fidelerini diktiler. Bu rakamin bu ay içerisinde daha da artmasi bekleniyor. Geçen yil fiyati düsen domates, üreticilerini pek memnun etmemisti.

ANKARA BIBERI GÖZDE URUN OLDU
BIR diger önemli ürün ise çiftçilerin son yillarda gözdesi olan Ankara biberi. Balikesir Kemsut’ta yetistirilen Ankara Biberi, son yillarda ilçe çiftçilerinin tercihi olmaya basladi. 2006 yilindan bu yana Torbali’da üretilmeye baslanan bu ürün, verimli olmasi ve satis kolayligi nedeniyle oldukça ragbet görüyor. Dolmalik biberi tahtindan indiren bu biber çesidi, çiftçileri oldukça memnun ediyor. Makineler tarafindan kesilen biberler, 35 derece günesin altinda kurutulduktan sonra 45 gün boyunca günesin altinda bekletiliyor. Bu ürün de yine fabrikalara satilarak toz biber haline dönüstürülüyor.  492 çiftçi ise bu ürünü ektigi beyani verildi

USLU, “HUKUMET  DESTEK OLMALI”

BEYAZ altin olarak bilenen pamuk da bu yil üreticilerin gözdesi. Alinan bilgilere göre 147 çiftçi Torbali Ziraat Odasi’na beyanda bulundu. 8 bin dekar alana ekilecek olan pamuktan, çiftçilerin 6 tonun üzerinde verim elde etmesi hedefleniyor. Bu sayinin önü-müzdeki günlerde artacagini söyleyen Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, “Su anda beyanname bildirimleri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu sayinin artmasini bekliyoruz. Çiftçiler geçtigimiz yil ürettigi ürünlerden çok zarar etti, ürünler elinde kaldi. Hükü-metin acilen tarim politikalarinda de-gisiklige gitmesi gerekli. Mazot, gübre ve diger girdi masraflari çiftçilerimizin belini bükmüs durumda” dedi.