Hayvan yetiştiriciliği büyük çiftliklerde
Pahalı yem, maliyetlerin yükselmesi ve süt fiyatlarının bir hayli aşağılarda seyretmesi, köylünün hayvancılığı yavaş yavaş terk etmesine neden oluyor. Nüfusu azalan köylerde artık hayvan yetiştiriciliği yok denecek kadar az.
Torbalı’nın kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlar çiftçilikle sağlanan gelirin maliyetleri kurtarmadığını belirterek, ilçe merkezine göç etmeyi sürdürürken, iş seçeneklerinin azlığı nedeniyle yaşadıkları köyleri terk etmek zorunda kalan köylüler, fabrikalarda “vasıfsız” işçi olarak çalışmayı tercih ediyor. İzmir’in hayvancılık sektörü için en uygun ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Torbalı’da, son zamanlarda yaşanan pahalı yem ve maliyetlerinin bir hayli yükselmesi nedeniyle hem tarım hem de hayvancılık sektörünün bitme aşamasına geldiği öğrenildi. Bir zamanlar bölgenin en önemli besicilik alanlarından biri olan Sağlık Mahallesi’nde var olan son büyükbaş hayvan da önceki gün ‘Borç var’ gerekçesiyle satıldı. En büyük geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunun altını çizen köylüler, bu alandaki sıkıntılarının giderilmesini istedi.
NÜFUS AZALIYOR
Bir zamanlar 73 hanenin bulunduğu Sağlık Mahallesi’nde 250 dolayında nüfus yaşarken, şu sıralar 60 hane de toplamda 130 nüfus yaşamını idame ettiriyor. Hayat şartlarının zorlaşması ve tarım ile hayvancılık sektörünün maliyetini kurtarmaması nedeniyle ilçe merkezine göç etmek zorunda kalan köylüler, ayakta durma mücadelesi veriyor. Köylerinde şuan için 60 hane olduğunu ifade eden bölge sakinlerinden 63 yaşındaki çiftçi Müslüme Gözlek, bu hanelerde 130 dolayında nüfusun yaşadığını vurguladı. Büyükşehir yasasıyla birlikte köylerin mahalle statüsüne geçtiğini kaydeden çiftçi Gözlek, o tarihten itibaren tarım ve hayvancılık kan kaybının yaşandığını belirtti. Geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılıktan oluştuğunun altını çizen çiftçi Gözlek, “Yaşanan kuraklıklara mı yanalım yoksa yem ve maliyetlerin yüksek olmasına mı?” diye konuştu.
BÜYÜK ÇİFTLİKLERDE ÜRETİM
Tarım ve hayvancılık sektörünün her geçen gün geriye doğru gittiğini öne süren çiftçi Müslüme Gözlek, artık tercih edilmediğini söyledi. Torbalı’da Ziraat Odası’nda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bağlı kişi sayısıyla kırsal bölgelerde çiftçilik yapan kişi sayısında bir uçurum olduğunun altını çizen çiftçi Gözlek, köylü kesiminin büyük bir bölümünün çiftçiliği bırakıp bırakmamakta kararsız olduğunu ve üretimden kopmak üzere olduğunu bildirdi. 15 yıl önce Sağlık’da bin 500 büyükbaş hayvan olduğunun altını çizen çiftçi Gözlek, “Yem pahalı ve hayvancılıkta para kazanılmıyor. Her şeyden önce maliyetler yüksek, süt ucuz. Köylerde hayvan kalmadı. Köylü hayvanlarını sata sata bitirdi. Artık hayvancılığı sadece büyük çiftlikler yapıyor” ifadelerine yer verdi. Murat CAN